- Slik lykkes du med Instagram-annonsene

Kreativ leder for Instagram i Europa forteller om de mest suksessfulle insta-annonsørene.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum
Camilla Hellum

I slutten av september ble det mulig for alle norske bedrifter å betale for annonsering gjennom Instagram. Blant norske selskaper som foreløpig har testet plattformen er DnB, Skeidar, Ving, Jernia og Avinor.

Les mer her: Her er Norges første Instagram-annonsører 

Kampanje har tidligere skrevet at mange ikke er fornøyd med annonsene som nå dukker opp i tjenesten som har vært reklamefri i over fire år. 

Les mer her: Brukerne raser mot Instagram-reklame 

«Æsj der døde insta litt», «Neias vil ikke se mer», «Drit reklame», «Reklame på instagram… great» og «Faen er detta da» var blant reaksjonene som kom da Jernia og Skeidar la ut sine første annonser forrige uke. 

Møtte negative reaksjoner: Jernia er et av selskapene som har fått negative reaksjoner på sine annonser. 

Henning Eriksen, markedsdirektør i Jernia, var ikke overrasket over de negative reaksjonene. 

- Vi er selvfølgelig ikke overrasket over at folk har litt ulike synspunkter på annonsering på Instagram. Det er i utgangspunktet en relativt privat kanal og mange har nok satt pris på at det ikke har vært reklame her tidligere.

- Det har vært både negative og  positive tilbakemeldinger, de fleste har forståelse for at Instagram også må tjene penger. Vi var forberedt på at dette ville skape en del diskusjon og at vi som tidlig annonsør ville få vår del av kritikken.Vi tror imidlertid at annonsering på Instagram har kommet for å bli, og at diskusjonen rundt dette vil avta relativt raskt, sa han til Kampanje.

- Skap noe som blender inn
Alaistar Cotterill, som er kreativ leder for Instagram i Europa, mener at selskaper er avhengig av å forstå plattformen for å lykkes med annonseringen, og unngå negative tilbakemeldinger. Man har lykkes om man klarer å skape noe som naturlig blender inn i folks bildefeed, mener han.

Hjelper annonsører med design: Alastair Cotterill jobber som kreativ leder for Instagram i Europa.

- Reklame og merker har alltid vært en del av Instagram, men vi har brukt lang tid på å rulle ut annonsering for alle nettopp for at man skal lære av hverandres erfaringer slik at det blir riktig både for de som annonserer og de som bruker tjenesten.

- Instagram har over 400 millioner brukere, men hver brukers feed er ulik. Vi har prøvd å ha dette i minnet når vi har jobbet med annonseutrullingen.

- Transporter brukeren et annet sted
Cotterill tror at størsteparten av Instagrams brukere benytter tjenesten for å bli inspirert og drømme seg bort.

– Når jeg går ned Londons regntunge gater en mandag formiddag er det deilig å åpne tjenesten og drømme seg bort til en solfylt strand eller et fjell i Himalaya, for eksempel. Instagram skiller seg fra enkelte andre sosiale medier, for man følger ikke bare folk man kjenner. Over 50 prosent av brukerne følger folk de ikke kjenner.  

Designeren sier at han følger flere skandinaviske instagrammere, og at norske Malin Hjorth og danske Nana Hagel er blant hans favoritter.

Blir inspirert: Cotterill følger flere skandinaviske instagrammere for inspirasjon, blant annet danske @nana_ha. 

-
Når jeg ser på bildene til Nana, ser jeg for meg hvordan livet mitt i København kunne blitt om jeg noen gang hadde flyttet dit. Hun har utrolig fine bilder, og inspirerer meg i mitt daglige liv. Jeg tror at annonsører som klarer å fremkalle følelser hos folk og treffer med dem, lykkes best.

Men hvordan kan annonsører best treffe folk med innhold?

- Tenk på hvorfor brukere åpner Instagram; De ønsker å bli å bli visuelt inspirert og transportert et annet sted. Tenk gjennom hva historien din er, og hvordan du kan ta folk til et annet sted. Noen annonsører legger ut vakre bilder, men det i seg selv er ikke nok. Det er viktig at avsenderen er tydelig, og at bildet kan linkes tilbake til avsender.

- Er det mulig for alle å skape et slikt univers?

- Jeg tror at alle selskaper kan gjøre det bra, men at man må finne en god og kreativ vinkling på reklamen. Finn ut hva folk bryr seg om, for noen er det enkelt, men for andre kan det være mer krevende.

Han trekker frem et eksempel:

- Alle kan annonsere så lenge konseptet er godt nok.  Barclays bank har for eksempel kjørt en kampanje på Instagram. Man tenker kanskje; hvordan kan en bank inspirere gjennom bilder? Vi brukte mye tid på å finne ut hvordan de kunne dele noe unikt og spesielt på Instagram, samt få folk til å engasjere seg i kampanjen. Barclays fikk en flink fotograf til å ta bilder av folk som driver små gründerbedrifter. Under bildene ble historiene til disse menneskene og deres små bedrifter lagt ut. Kampanjen ble personlig, og noe folk kunne relatere seg til. Jeg følte kampanjen var et positivt tilskudd til postene som de jeg følger deler. 

- Hør på de negative kommentarene
Videre trekker Cotterill frem at kampanjer sportsmerket Adidas og sjokoladeprodusenten Cadburys har gjennomført har vært vellykkede.

- Cadburys er en sjokoladeprodusent, men laget ikke en kampanje som baserte seg på bilder av sjokoladene de selger. De laget en kampanje som spilte på å leke med navnet på sjokoladene. I tillegg fikk de en kunstner til å brette små papirfulger av sjokoladepapiret. Det ble tatt godt imot.

Her er et eksempel fra Cadburys Twitter-kampanje, hvor det også lekes med sjokoladenavnene:

- Gjennom kampanjen "Energy Running" har Adidas tatt bilder og laget video av at kjente, urbane kvinner løper i storbyer som Berlin, New York og Shanghai.

Her er en av videoene (klipp fra denne har blitt distribuert på Instagram): 

- Burde man satse på bilder eller video i annonsene?

- Det kommer an på ideen din, men vi ser at flere og flere bruker video som er animert og har spennende effekter. Videoen trenger ikke å være lang, men den må være eye-catching. Motehuset Hermes, for eksempel, er gode på videobruk.

- Hva bør selskaper som har fått negative kommentarer på annonsering gjøre nå fremover?

- Sett i forhold til antall brukere på Instagram er det svært få som legger igjen negative kommentarer, men annonsørene bør høre på publikum og se hva de kan gjøre annerledes.

Norsk byrå hentet erfaring fra annonsering i Brasil
Det norske byrået Neolab by Knowit sier til Kampanje at de har lykkes med utforming og spredning av sin Instagram-kampanje for Avinor. Neolab har testet ut annonseringsformatet til Instagram før det ble mulig å annonsere i Norge. På oppdrag fra den norske appen Deeme har selskapet markedsført i Brasil med gode resultater.

- Våre første erfaringer med kanalen viser svært lovende resultater. Sammenlignet med tilsvarende kampanje på Facebook, ser vi betydelig lavere priser både for visninger, klikk og ønskede handlinger.  Vi har fått svært mye positivt engasjement på annonseinnleggene vi har testet, sa digitalrådgiver Hilde Nilsen om Brasil-kampanjen. 

Les mer her: Instagram knuser Facebook

- Hva har dere tenkt på i utformingen av kampanjen for Avinor? 

- I utformingen av kampanjene har vi fokusert på å skape reiselyst og inspirasjon. Vi har bygget videre på strategien og budskapene vi har i de andre kanalene, og tilpasset innholdet til Instagram. Vi har brukt et visuelt inntrykk som hører naturlig hjemme på Instagram og er innhold forbrukeren kjenner igjen, sier Head of Performance, Marius Haugen.

Brukte utenlandserfaringer: Selskapet Neolab har testet Instagram-annonsering for den norske appen DeeMe i Brasil. Resultatene så langt knuser tilsvarende kampanje på Facebook, opplyser Neolab til Kampanje.

Neolab mener erfaringene de gjorde var gode å ha med seg i utformingen og eksponeringen av den norske kampanjen.

- De viktigste erfaringene vi gjorde oss etter annonseringen i Brasil, var hvilke bildetyper som fungerte best og hvor mye god målretting har å si.  Denne erfaringen var verdifull for å lære hva som skaper mest engasjement og er mest relevant for de målgruppene vi har valgt å annonsere mot. Brasil har et stort publikum så her hadde vi mye data å basere oss på, og lærte raskt hva som fungerte best, sier digitalrådgiver Joachim Ellingsen. 

- Har dere motatt noen negative tilbakemeldinger på kampanjen?

- Nei, responsen er svært god foreløpig. Det er høyt engasjement blant målgruppen og engasjementet i posten og klikkfrekvens er høyere enn på for eksempel Facebook. At så mange liker annonsen og klikker seg videre til nettsiden etter å ha blitt eksponert tyder på høy relevans.

- Hvorfor tror du flere brukere reagerer så negativt til reklame på Instagram?

- Instagram er en ny annonsekanal, og det er naturlig at brukerne reagerer negativt på annonser – spesielt i starten. Annonsørene trer inn i det som har vært en privat arena, og gjerne med pushy reklame som bryter med det brukerne er vant til. Vi tror at de som får flest negative tilbakemeldinger gjerne har vist for kommersielle annonser, eller ikke helt treffer helt på målrettingen. 

- Slik lykkes du med Instagram-annonsene