Reklameinvestor kjøpte SMFB Dinamo for to millioner kroner – 30 ansatte får jobbtilbud

Samtidig er det klart at de to reklamebyråene møtte et knalltøft 2023 med tanke på regnskapstall. Størst trøbbel var det i SMFB.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tirsdag formiddag behandles årets største byråkonkurs i tingretten i Oslo. For tre uker siden kom nyheten om at de to tidligere byrågigantene SMFB og Dinamo gikk over ende. Med på lasset fulgte også eierselskapet Polhøgda og det var tre gjeldstyngede selskaper som kastet kortene. Til sammen stod tre selskapene igjen med over 40 millioner kroner i økonomiske forpliktelser som byråene ikke var i stand til å betjene

I tingretten tirsdag tok bostyrer Leif Petter Madsen i Wikborg Rein Advokatfirma for seg de ulike selskapene og gikk gjennom den økonomiske situasjonen og her kom det raskt frem at SMFB var i virkelig trøbbel. Per september hadde SMFB et underskudd på 7,4 millioner kroner ifølge den midlertidige konkursberetningen. 

- Omsetningen har nesten stoppet opp. Det er virkelig dramatisk, sier bobestyrer Leif Petter Madsen i tingretten i dag.

Dermed lå regnskapsåret 2023 an til å bli vesentlig verre enn i 2022. Nylig kunne Kampanje fortelle at SMFB endte 2022 med et underskudd på 5,2 millioner kroner før skatt. Samtidig falt byråinntekten med 35 prosent.

Bobestyrer Madsen understreker at regnskapet for 2023 ikke er revidert og at resultatet trolig ville tatt seg noe opp mot slutten av året. 

- Men trenden er klar, sier han.

Det er foreløpig uklart når reklamebyrået SMFB ble insolvent, eller ikke lenger i stand til å betale regningene sine. 

- Men én eller gang i 2023 har selskapet blitt insolvent, sier bobestyrer. 

Les mer: Pølsemaker taper millioner på SMFB Dinamo-konkurs: - Føler meg lurt

Tar med seg 30 ansatte

Den som kjøper opp de tre konkursboene i SMFB, Polhøgda og Dinamo, er tidligere SMFB-eier Gudleiv Bjørklund og hans investeringsselskap Invex Group. Men i retten i dag kom det også frem hvor mye Bjørklund blar opp for restene. Til sammen spytter investoren inn to millioner kroner for domener, selskapsnavn, fordringsrettigheter og det bobestyreren kaller «en nøkkel i døra».

Les mer: SMFB Dinamo-eier kjøper konkursbo: - Et lett valg

Det var i fjor sommer at SMFB og Dinamo slo seg sammen. Fusjonen ble aldri formelt gjennomført og de to reklamebyråene opererte fortsatt som to selvstendige selskaper med felles eier. Men ut i markedet var det SMFB Dinamo som skulle sikre ny vekst. Det skulle imidlertid vise seg lettere sagt enn gjort og dermed ble konkurs løsningen.

Dinamo hadde per september et underskudd på 4,3 millioner kroner ifølge den midlertidige innberetningen. Framtidsutsiktene ble spesielt dystre da Sparebank 1 valgte å stanse byråets factoringsavtale.

- Fra å være et byrå som hadde veldig store kunder, levert et bredt spekter av tjenester og vunnet en rekke priser for sitt arbeid, faller omsetningen her også, på samme måte som i SMFB. Ikke så dramatisk, men den faller jo, sier bobestyrer i retten tirsdag.  

Nå ligger det an til at Bjørklund og Dinamo-sjefen Hølje Tefre kan starte med blanke excelark og en trimmet stab. Totalt så har 30 ansatte fått nye jobbtilbud. Dermed ligger det an til at 30 arbeidsplasser forsvinner.  Totalt så jobbet det rundt 60 ansatte i SMFB Dinamo før konkursen, hvorav flesteparten i Dinamo. 

Nå får fem i SMFB tilbud om jobb, to i eierselskapet Polhøgda og 23 i Dinamo.

Partner gikk til konkurrent

Polhøgda var før konkursen eid av nevnte Bjørklund sammen med tre tidligere SMFB-partnerne Lasse Polmar, Stig Bjølbakk og Oscar Michaelsen gjennom selskapet SMFB Holdning.  Hva som skjer med de øvrige eierne Lasse Polmar og Oscar Michaelsen er uvvist.

Det eneste som er sikkert er at tidligere SMFB-gründer Stig Bjølbakk har sluttet og går til Los & Co-eieren Oceans.  

Les også:  SMFB-gründer om konkursen: - Utrolig trist

Reklameinvestor kjøpte SMFB Dinamo for to millioner kroner – 30 ansatte får jobbtilbud