Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
INNSIKT
Konsernsjefen i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes, kunne onsdag morgen fortelle sine rundt 2.800 ansatte at de blir 350 færre årsverk i løpet av året.
- Det var en tung beskjed å informere om. Det var det. Men det er viktig for oss å være åpne og fortelle om dette når vi nå bestemmer oss for å ta grep. Men det var ikke den morsomste dagen på jobb, sier Siv Juvik Tveitnes til Kampanje.
- Det har kommet sterke reaksjoner fra klubblederne i dag. Forstår du at mange ansatte er bekymret?
- Ja, det forstår jeg, men jeg tror også at våre klubbledere og tillitsvalgte har forståelse for situasjonen vi befinner oss i. Vi kan ikke være et selskap som ikke tjener penger. Den sikreste garantien vi har for å levere kvalitetsjournalistikk fremover er at vi har lønnsomme mediehus.
Les mer: Klubbleder i VG skuffet over nye eiere: - Fryktelig tøff beskjed å få
- Hvordan står det til økonomisk i Schibsted. Hvor mye penger tapte dere i 2024?
- Regnskapene er ikke lukket for, men det jeg sa på allmøte er at vi har en negativ kontantstrøm i 2024. Vi bruker mer penger enn vi får inn og det er en fundamental utfordring. Det går ikke, sier hun.
Hun har vært med på mange kuttrunder som medieleder og sier det har vært tøffe tak i flere runder i Schibsted opp gjennom årene. En nedbemanning på 350 årsverk er imidlertid blant de aller største.
- Det er 13 prosent av våre totale ansatte. Så det er et stort tall og et betydelig tall. Men det er det vi mener må til klare å bedre lønnsomheten slik at vi klarer å stå igjennom et rufsete farvann, sier hun.
Selv om Schibsted kutter 13 prosent av staben samlet sett, vil kuttene treffe med ulik styrke i de mange virksomhetsområdene.
- Hvor stort er spennet her?
- Vi sier ikke noe mer enn 13 prosent totalt. Men noen vil kutte mindre og andre mer, sier hun.
Les mer: Schibsted bekrefter kutt på 350 årsverk i 2025 - vil tilby sluttpakker
I motsetning til den forrige sparerunden er det imidlertid ikke lenger mulig å skjerme redaksjonene.
- Det er riktig at vi de siste årene har forsøkt å skjerme redaksjoner, men det har også vært jobbet med kostnadskutt her og vi er blitt færre. Sist gang så jobbet vi veldig mye med verdikjeden knyttet til print og hentet ut store kostnadskutt der. Det skal vi fortsette med, men vi også forbedre den digitale lønnsomheten.
- Det har vært mye snakk om den kostbare satsingen på podkaster gjennom Podme. Kommer også Podme til å måtte spare?
- Podme følger den planen som ble lagt for flere år siden og det er den planen vi skal fortsette å følge på vei mot lønnsomhet. Selv om vi har gjort noen justeringer underveis så leverer Podme på den planen, sier hun.
- Hvordan skal dere klare å kutte 350 årsverk, blir det sluttpakker og tidligpensjoner?
- Vi kan ikke gi noen detaljer her for det skal vi nå forhandle frem med de tillitsvalgte. Jeg kan ikke bekrefte noe, men det jeg kan si er at vi har hatt tradisjon for både sluttpakker og tidlige pensjoner når vi har stått i denne type omstillinger, sier hun.
- Tror det er mulig å komme i mål med frivillige løsninger?
- Vi er midt i denne prosessen nå og ser på innretningen og hvilke virkemidler vi har til rådighet. Men vi er nødt til å ferdigstille dette arbeidet før vi kan gå mer i detalj, sier hun.
Les også: Schibsted-redaktører heiser det røde flagget: - Kan ikke tape penger