Elkjøp runder én million kundeklubb-medlemmer på under ett år

- Riktig bruk av kundedata blir ekstremt viktig i tiden fremover, sier merkevaresjef Marius Klemo i Elkjøp.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Elkjøp har på under ett år rundet én million medlemmer i deres kundeklubb. Elektronikkjeden har satset hardt på å treffe kundene sine med innhold, tilbud og annonser etter at de lanserte klubben i oktober i fjor. Marius Klemo, merkevaresjef i Elkjøp Norge, sier han er stolt over hva de har fått til med deres CRM-satsing.

- Vi har lært veldig mye om kundene våre, og er nå bedre rustet til å gi mer relevant innhold og informasjon om riktige produkter til våre besøkende. At vi nå kan sikre bedre kundeopplevelser og samtidig bygge lojalitet, gagner både oss og selskapet, sier Klemo.

Ifølge Elkjøp hadde de en e-aksept-database som de brukte til å sende nyhetsbrev tidligere, men ingen kundeklubb. Da kundeklubben ble lansert i fjor, slettet de den gamle databasen og startet dermed på null. 

- Hvordan har dere fått til én million medlemmer på ett år?

- Dette er resultatet av at våre 4.000 ansatte sammen satte seg et mål om å lykkes med klubben, samtidig som vi forsøker å tilby relevante tilbud til våre kunder, sier Klemo.

Han forteller at de i tillegg til å tilby kampanjer og faste tilbud, jobber med å sikre samarbeidspartnere som kan tilby andre produkter som lydbøker fra Fabel, Dplay-serier, hotellovernatting fra Nordic Choice Hotels og frokostlevering fra Godtlevert.

- Her ser vi at mange har satt pris på gode tilbud fra aktører som Dplay, Fabel og andre. Grunnet covid-19 og reiserestriksjoner før sommerferien, sikret vi også våre kunder gode tilbud som blant annet avslag på leie av campingbil eller hotellovernatting, sier Klemo.

Én million medlemmer er nesten hver femte nordmann, om det er en ekte person bak hver eneste registrerte kundeklubb-medlem.

- Hva er sjansen for at noen av disse er duplikasjoner? Har dere én million nordmenn som medlemmer eller én million epost-adresser?

- Vi jobber med å sikre at alle våre kundeklubb-medlemmer er validerte medlemmer, men vi kan selvsagt ikke garantere for at det ikke eksisterer noen duplikater da registreringene skjer på kundens premisser, sier Klemo.

Vi har en ambisjon om å benytte kundedataen på den best mulige måten, og da er det viktig og også utnytte de kanalene vi kan. Marius Klemo, merkevaresjef Elkjøp

 - Viktig i kampen mot Amazon

- Hva bruker dere dataen til og hva slags samtykke har dere hentet inn fra kundene deres?

- I dag bruker vi kundeklubb-data hovedsakelig til å kommunisere med våre medlemmer og tilby gode tilbud fra oss og våre samarbeidspartnere. Vi gir også våre medlemmer informasjon om lanseringer, åpningsfester eller VIP-shopping, dette fordi vi ønsker å gi det lille ekstra til våre kundeklubbmedlemmer, sier Klemo.

Merkevaresjefen sier de kontinuerlig jobber med å segmentere kommunikasjonen deres, både den rettet mot kundeklubb-medlemmer og ikke-medlemmer. 

- Her har vi fremdeles en vei å gå, men med de investeringene vi har gjort i de rette verktøyene, er vi på god vei. Dette ser vi på som et konkurransefortrinn for oss og viktig i kampen mot Amazon, som kanskje er best i verden på dette i dag, sier Klemo.

Amazon har varslet lansering i Sverige senere i høst og mange forventer at e-handelsgiganten vil innta Norge om kort tid.

- I tiden fremover vil alt handle om å være relevant på kundenes premisser og da blir riktig bruk av kundedata ekstremt viktig. Jeg vil også understreke at i dette arbeidet er det viktig å sikre god gjennomføring i henhold til personvern, fortsetter Klemo.

Elkjøp forteller at de har 20 millioner besøkende i butikk og 60 millioner på nett, hvert år. 

- Hvor mange prosent av de som handler på Elkjøp er medlemmer?

- Over tid ser vi at de fleste som bor i Norge handler på Elkjøp, så dette blir et vanskelig spørsmål å besvare korrekt. Men andelen transaksjoner gjennomført av klubbmedlemmer vs. ikke klubbmedlemmer har definitivt vokst den siste tiden, sier merkevaresjefen.

Norgesgruppen er i våre øyne kanskje best i Norge på riktig bruk av kundedata. Marius Klemo, merkevaresjef Elkjøp

- Fundamentet vårt er godt

Kampanje skrev nylig om Sylinder Media, den nye satsingen til Norgesgruppen som skal skreddersy målrettede annonser fra merkevareleverandører til mer enn 1,4 millioner av dagligvarekonsernets Trumf-kunder.

Norgesgruppens satsing går ut på at Trumf-kunder kan få annonser på plattformer som Facebook og Schibsted-nettsteder om de er logget inn med samme epost eller telefonnummer som han eller hun bruker hos Trumf.

- Vi kaller det presisjonsmarkedsføring, sa analysedirektør og Trumf-sjef Truls Fjeldstad til Kampanje.

Merkevaresjefen i Elkjøp sier de har fått med seg Norgesgruppens satsing.

- Dette har vi definitivt fått med oss, og Norgesgruppen er i våre øyne kanskje best i Norge på riktig bruk av kundedata. Men hvem vet – kanskje vi er best neste år?  Fundamentet vårt er godt, og det gir oss all tro på at dette skal vi lykkes med, også i tiden fremover, sier Klemo. 

Han sier de har styrket sin satsing på personalisert reklame betraktelig det siste året og at dette er noe de vil bære frukter av i fremtiden.

- Vi jobber hver dag med å allokere våre ressurser for å optimalisere vår drift basert på kundens premisser. Det er en viktig balanse i hvor personalisert kunden ønsker kommunikasjon, samtidig som vi nesten daglig har nye lanseringer som er mer utfordrende å vite hvilke segmenter man ønsker kommunikasjon om. Enn hvis vi for eksempel hadde jobbet med melk og brød, sier Klemo.

- I dag ser det ut som personalisert reklame blir viktig, men samtidig er lovverket i rask endring, så vi må konsentrere oss om å alltid ha kunden i fokus, legger han til.

Les også: Norgesgruppen med ny byråsatsing - sikter mot 250 millioner i medieomsetning

Elkjøp runder én million kundeklubb-medlemmer på under ett år