Avisa Oslo-redaktør får støtte av konkurrent: - Tror han blir gjort til syndebukk for tapene til Amedia

Kampen om Oslo-leserne tok en ny vending denne uken da Amedia i hui og hast byttet ut Avisa Oslos redaktør og styreleder.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Mandag denne uken ble de ansatte i Avisa Oslo (AO)  informert om at Magne Storedal var ferdig som redaktør i avisa, og at de allerede dagen etter ville få Kristin Stoltenberg som ny sjef. Beskjeden ble tatt imot med sjokk og vantro hos Avisa Oslos journalister, som ikke forstod Amedias bråhast med å bytte ut den svært godt likte redaktøren. 

Avisa Oslos nye styreleder Morten Nilsen sa i et intervju med Kampanje at det var behov for å få kontroll på økonomien i avisa, som i fjor hadde et driftsunderskudd på rundt 50 millioner kroner. Storedal selv gikk langt i å antyde at han hadde fått sparken.

- Grunnen jeg har fått oppgitt for at jeg ikke var ønsket med videre er for dårlige resultater, skrev den tidligere AO-redaktøren i en SMS til Kampanje.

Les også: Amedia-journalister om sjokkavgangen: - Vondt og uvirkelig

Redaktør i konkurrenten Vårt Oslo, Vegard Velle, som tidligere har beskrevet konkurransen med AO «som å kjøre olabil mot tanks», er overrasket over Magne Storedals avgang. Han frykter Amedia nå gjør han til syndebukk.

- Jeg er redd for at redaktøren har blitt gjort til syndebukk for tapene til Amedia. Jeg er ikke så overbevist om at han har gjort en dårlig jobb, og han får gode skussmål av folk rundt. Redaksjonelt har de lagt ned en god innsats, men de har hatt store tap som for så vidt ikke er en overraskelse, sier Vegard Velle til Kampanje. 

Han sier han har sympati med Storedal, og ønsker samtidig den nye redaktøren velkommen. 

- Det føles selvsagt fortsatt som at vi kjemper mot en mye større konkurrent med mye større ressurser. Vi hadde ikke hatt råd til å tape en million i uka, da ville vi gått konkurs veldig fort. Det sier litt om den rivalen vi står opp mot.

Oslo er et mye vanskeligere mediemarked, og det er særlig vanskelig å bygge opp noe nytt her. Trine Eilertsen, sjefredaktør i Aftenposten

- Opplever også at det ikke er lett få abonnenter

Men selv om Amedia har muskler til å tape penger, kan Kampanje erfare at ledelsen ikke har vært så fornøyde med abonnementsutviklingen i avisen som så langt har kostet konsernet omtrent 70 millioner kroner. I juli i år, da Kampanje først omtalte Avisa Oslos blodrøde tall for 2021, opplyste Storedal at de hadde omkring 8.000 abonnenter. Opplagsinntektene var da på 7,5 millioner kroner. Det var ikke godt nok for Amedia, som nå har innsatt Morten Nilsen som styreleder. Han skal «få kontroll på økonomien».

Det kan bli lettere sagt enn gjort. Skal man tro medieforsker Erik Wilberg i gårsdagens utgave av Klassekampen, så er det å drive lokalavis i Oslo i 2022 «en risikosport», og et fragmentert marked gjør at det blir vanskelig å hente abonnenter. 

- Vi opplever også at det ikke er lett å få abonnenter, men gitt at det ikke blir nedgangstider, har vi samtidig tro på at det vil fortsette å vokse, sier Vårt Oslo-redaktøren.

I begynnelsen av 2021 da Avisa Oslo akkurat hadde etablert seg som en konkurrent på markedet, hadde Vårt Oslo 2.000 abonnenter. Velle forteller at de ligger «litt over i dag, men ikke så mye». Han er dog skeptisk til tanken om at det er vanskeligere å skaffe betalende brukere for lokaljournalistikk i Oslo enn andre steder, slik Wilberg hevder. 

- Jeg vet ikke om dette er et Oslo-fenomen, at det er vanskeligere her enn andre steder, men det kan også være at markedet har modnet og at det er flere som allerede har tatt abonnement på lokalavis. For vår del så er det en utfordring at vi både skal dekke det lokale og det litt større området som heter Oslo, som er en storby med 700.000 innbyggere, sier Velle.

Han er enig i at det kan være en utfordring at man «havner litt mellom de riksdekkende avisene.»

- Aftenposten og Dagsavisen prøver eksempelvis å være riksdekkende, regionale og Oslo-lokale. I tillegg dekker jo Dagbladet og VG Oslo mer enn andre byer. Det er klart at vi da faller litt i spriket mellom de store og de helt små lokale bydelsavisene. Samtidig så har du regionale aviser som Bergensavisen som både dekker lokalt og større områder. Det er ikke en ukjent måte å lage avis på det heller i Norge, sier han.

Måtte gå;

Denne uken ble det klart at Magne Storedal sluttet som redaktør og daglig leder i Avisa Oslo. Avgangen og måten det skjer på har vakt reaksjoner. Foto: NTB.

- Våre ambisjoner for Oslo-markedet står

Kampanje har forelagt uttalelsene til Vårt Oslo-redaktør, Vegard Velle, til styreleder i AO, Morten Nilsen. Som tidligere nevnt frykter Velle at tidligere AO-redaktør Storedal blir skjøvet frem som en syndebukk for tapene til Amedia. 

I en SMS skriver Nilsen:

- Våre ambisjoner for Oslo-markedet står. Utover det har jeg ingen kommentarer. 

Da Kampanje snakket med Nilsen tidligere denne uken, bekreftet han at heller ikke avisas tall for 2022 var som ønsket.

- Vi skal fortsatt investere, men vi kan ikke ha resultater som det vi så i fjor, og vi tror Kristin er riktig person til å lede det arbeidet. Jeg er overbevist om at hun vil prioritere de riktige tingene fremover for AO, som vi fortsatt har stor tro på. 

Han kunne heller ikke utelukke kutt i driften for å nå en sunn økonomi.

- Det kan vi ikke kommentere i media. Budsjettprosessen vil vise hva som må til for å klare det.

Kampanje har forsøkt å få fatt i finansdirektør i Amedia, Gisle Torheim, for å høre hvilke undersøkelser mediekonsernet gjorde før de plantet flagget i Oslo med AO-satsingen. Da Amedia startet opp AO hadde de et uttalt mål om å nå 20.000 abonnenter. 

Aftenpostens redaktør Trine Eilertsen svarte på konkurransen fra Amedia og Avisa Oslo med å ruste opp sin Oslo-dekning med rundt 20 journalister og fem ytterligere ansatte på produkt- og teknologiutvikling.

- Krevende å utvikle et nyhetsprodukt i Oslo som folk vil betale for

Da Amedia med brask og bram lanserte at de skulle stable Avisa Oslo på beina i november 2020, svarte Aftenpostens redaktør Trine Eilertsen med å ruste opp sin Oslo-dekning med rundt 20 journalister og fem ytterligere ansatte på produkt- og teknologiutvikling. 

- Har konkurransen blitt som forventet?

- Vi sa jo da de kom at vi håpet det skulle øke interessen for Oslo-innhold, og at vi ikke så på de som en trussel mot vår vekst. Vi har merket at interessen for Oslo-nyheter har vært økende, og det tror jeg AO også har merket. Det som er krevende er å utvikle et produkt med nyheter fra Oslo som det er betalingsvillighet for, sier Eilertsen til Kampanje. 

Hun er ikke overrasket over at Oslo-satsingen har blitt dyr for Amedia.

- Når du satser som de gjør og starter fra null, det koster penger det. Amedia har råd til det og sa de skulle tåle å stå i det i tre år, så fjorårets tall var for så vidt ikke overraskende. Jeg er heller ikke overrasket over at de synes det er vanskelig å vokse i dette markedet, for det tror jeg mange har opplevd, sier Eilertsen, som ikke ønsker å kommentere på Storedals avgang. 

Varsler nytt Oslo-produkt

I dag ligger Aftenpostens Oslo-dekning som en del av deres hovedprodukt, og ikke som et eget abonnement, men Eilertsen varsler at de kommer med et eget Oslo-produkt til høsten. 

- Så dere skalerer ikke ned Oslo-satsingen om AO må gjøre kutt?

- Nei, det har ikke noe å si for oss. Vi har valgt en annen måte og en annen vei, og vi har et annet utgangspunkt. Vi kommer med nytt Oslo-produkt til høsten, som vi mener det er betalingsvillighet for, men det er ikke et klassisk nyhetsprodukt. 

Til tross for at Eilertsen varsler at Aftenposten nå skal jakte Oslo-abonnenter, er hun ikke i tvil om at det er et vanskelig marked å selge abonnement i.  

- Ja, det er et mye vanskeligere mediemarked, og det er særlig vanskelig å bygge opp noe nytt her. Det er en heftig og fragmentert konkurranse, så om man skal prøve å finne noe som samler mange nok rundt et produkt, må du jobbe nøye med hvilken målgruppe du henvender deg til og ha et klart verdiforslag til de. Å bygge opp abonnementsbasen til en klassisk bred avis fra «scratch» er veldig vanskelig, det har jeg stor forståelse for. 

Eilertsen forteller samtidig at hun håper at alle som driver med Oslo-journalistikk lykkes. 

For det er nok plass til alle, og jeg håper det går bra med AO også, avslutter hun. 

Avisa Oslo-redaktør får støtte av konkurrent: - Tror han blir gjort til syndebukk for tapene til Amedia