Deler opp toppjobben i Anorak – her er de nye reklamesjefene

Samtidig setter den nye lederen i North Alliance Norge, Kai Holmberg, opp nye og aggressive mål for reklamebyrået.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Reklamebyrået Anorak, som er en del av det norske og nordiske kommunikasjonskonsernet The North Alliance (NoA), har satt en ny ledelse og en ny ledergruppe. Det skjer etter at byrålederen de siste 11 årene, Torgeir Vierdal, sluttet i mai i år.

- Anorak er i dag i toppsjiktet kreativt og vi har en av de største og sterkeste planneravdelingene og ikke minst er vi en del av NoA-huset. Så nå skal vi bruke anledningen til å feire det og bruke det som et startpunkt for ny ledelse og nytt ambisjonsnivå for selskapet, sier sjefen for NoA Norge, Kai Holmberg, til Kampanje.

Han har samlet sammen med hele Anorak-gjengen, som i dag teller 50 personer, på det nye hotellet til Petter Stordalen på beste vestkant i Oslo, Sommero. På selveste åpningsdagen i forrige uke var alle til stede for å feire et nytt kapittel for byrået som i 2021 hadde en omsetning på over 100 millioner kroner og ikke minst for å ta imot den nye ledelsen. Og det er kjente folk som klyver helt til topps i byrået. Samtidig er det også klart at den øverste ledelsen nå ikke bare teller én, men to personer. To ledere måtte nemlig til for å fylle skoene til Vierdal i Anorak og de nye Anorak-sjefene blir Kine Werenskiold og Jens-Petter Aarhus.

- Vi fant ut at vi ville gå fra byråleder til byråledelse for å klare å levere på et betydelig større ambisjonsnivå. Så vi har satt sammen et team bestående av Kine og Jens-Petter. Da vi annonserte dette for alle ansatte så var reaksjonen at dette var trygt, godt og samtidig veldig offensivt, sier Holmberg.

- Så dere så også etter ledere utenfor byrået?

- Vi har saumfart hele landet etter ny ledelse i Anorak og silet 30 kandidater. Men vi fant etter hvert ut at dette var det sterkeste paret vi kunne gå inn med, sier han.

Les også: Torgeir Vierdal slutter i Anorak - har takket nei til ny jobb i NoA

Jeg tror ikke det er én rolle jeg ikke har hatt i Anorak og jeg har vært alt fra art director til vaktmester. Jens-Petter Aarhus, ny Anorak-sjef

Ny byråleder lover mer bråk

Kine Werenskiold tar på seg jobben som byråleder i tospann med Aarhus som blir kreativ direktør i byrået han var med å etablere tilbake på 2010-tallet. Werenskiold har vært konstituert byråleder siden mai, og er dermed i full gang med å ta det administrative ansvaret i selskapet.

- Det føles som vi har vært på audition i tre måneder. Vi har vært konstituerte siden mai og vær del av det vi kaller en «overgangsregjering», sier den nye byrålederen Kine Werenskiold.

Hun sier hun er veldig ydmyk for oppgaven om å bli den neste lederen i Anorak.

- Det vi har bygd i Anorak er en sterk prestasjonskultur, men uten spisse albuer. Et stjernelag hvor alle hjelper til, alle løfter i flokk og oppturer og nedturer eies av alle. Det er godt gjort, og ganske sjeldent. Så jeg gleder meg voldsomt til å forvalte og videreutvikle et av Norges sterkeste fagmiljøer, sier hun.  

Også med i Anoraks ledergruppe er Silje Tobiassen, Janne Espevalen og Nicklas Bohman.

- Vi starter den nye reisen med et veldig sterkt lederteam som har vært med i Anorak lenge. Så kommer vi til å fylle på med flere ressurser og ny kompetanse innenfor de områdene vi skal satse mer på fremover. Jeg lover at dere vil merke Anorak fremover. Vi kommer til å bråke mer enn før, og være flere som bråker - til det beste for våre kunder, våre ansatte og den verden vi lever i, sier Kine Werenskiold i NoA.

Les også: Mediebyråsjef går tilbake til Anorak - ny ledergruppe i Red Dentsu X

Ny lederduo:

Jens-Petter Aarhus og Kine Werenskiold tar over som nye Anorak-sjefer etter Torgeir Vierdal. – Torgeir gjorde en kjempejobb, nå må vi finne vår måte å lede på, sier Aarhus. Her sammen mend Werenskiold og NoA-sjefen i Norge, Kai Holmberg.

- Ikke én rolle jeg ikke har hatt

Jens-Petter Aarhus, som var med å starte Anorak nærest fra skolebenken sammen med kompisene Anders Gudmunstuen og Jens Jørgen Krogsveen og etter hvert nevnte Torgeir Vierdal, sier han er «superstolt over å få tilliten».

- Jeg tror ikke det er én rolle jeg ikke har hatt i Anorak og jeg har vært alt fra art director til vaktmester. Det eneste jeg ikke har gjort er det her, men jeg skal svare med å gjøre alt jeg kan for å gjøre Anorak enda bedre rustet for fremtiden, sier han.

- Men hva nytt kan en gammel Anorak’er gjøre med byrået? 

- Jeg vet hvor fantastiske dyktige folk vi har hos oss, og for meg så handler det enkelt og greit om å legge til rette for at vi skal kunne levere enda sterkere jobber for de fantastiske kundene våre, sier Aarhus.

Og nå skal det ikke lenger bare handle om «å putte kreativitet først», men også kunne tilby det NoA-toppene kaller «strategisk kreativitet».

- Hva legger du i strategisk kreativitet?

- Vi skal bygge merkevarer mer langsiktig, også skal vi se på hvordan holde kundene våre relevante over tid for å skape vekst. Der ligger det strategiske, sier Aarhus.

Han får også det kreative ansvaret i hele NoA Norge som teller selskaper som NoA Ignite, Noa Connect, NoA Consulting, Bold Scandinavia og Unfold. Det var i 2014 at Anorak ble en del av The North Alliance. 

Les også: - Vi får mer krefter

- Vi skal spille i Champions League

Bedt om å utdype hva det nye ambisjonsnivået innebærer sier Kai Holmberg, som selv tok over som NoA Norge-sjef for ikke så lenge siden, at det handler om å få reklamebyråene i NoA til å prestere helt i toppen av den internasjonale reklameindustrien.

- Vi har fire veldig sterke reklamebyråer i Norden som samlet sett ikke bare skal være i nasjonale ligaer, men i Champions League sammen. Der må Anorak også være, sier Holmberg.

Foruten Anorak teller Noas reklamebyråer Åkestam Holst i Sverige, &Co i Danmark og Bob The Robot i Finland.

- Anorak spiller fortsatt bare i Eliteserien eller?

- Nei, men det handler om å gjøre arbeider som strekker seg utover landegrensene like mye som å jobbe med kunder som er til stede internasjonalt. Vi gjør begge deler i dag, men vi skal gjøre mer av det, sier den nye kreative direktøren Jens-Petter Aarhus.

Han mener jobbene i forbindelse med abortlovgivningen som Anorak nylig gjorde for Amnesty International er en slik jobb som har blitt lagt merke til i USA og globalt.  

- Også skal vi ikke bare gjøre det fra et kreativt ståsted, vi skal gjøre det både på strategi og effekt. Vi skal flytte saker, bedrifter eller temaer som har forretningsmessig eller samfunnsmessig betydning, sier Holmberg.

Anorak la i 2021 frem et driftsresultat på 6,1 millioner kroner ut av en byråinntekt på drøye 61 millioner kroner, eller rundt ti prosent margin. En tommelfingerregel i reklamebransjen er at et reklamebyrå bør ha i hvert fall 15 prosent margin.

- Har du satt noen nye økonomiske mål også?

- Ja, det er noen mål og vi tror vi skal få se en vekst fremover på topplinje. Men ikke bare økonomisk vekst. Vi kommer til å ansette ny type kompetanse samt flere av det vi allerede har for å få større kraft. Også har vi en forventning om en høyere bunnlinje. Vi er ikke fornøyde med den i Anorak så den skal opp, sier Holmberg.

Anorak jobber i dag med kunder som OBOS, Ruter, Gjensidige, Flytoget, XXL samtidig som den nye ledelsen sier det er flere, nye kunder på vei inn.

- Hvis dere er uenige om noe hvem bestemmer til slutt da?

- Vi har allerede vært uenige om saker og da har vi vært flinke til å finne løsninger uten at det blir en gyllen middelvei. Det handler ikke om hvem som er staest, men hvem som har rett, sier de to nye Anorak-lederne Kine Werenskiold og Jens-Petter Aarhus.  

Her kan du se alle tallene til Anorak for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. Svakere tall fra Anorak

Anorak  2021 2020 Endring i %
Omsetning 100,8 113,9 - 11
Driftsresultat 6,2 7,6 - 18
Resultat før skatt 6,1 7,5 - 18

Deler opp toppjobben i Anorak – her er de nye reklamesjefene