Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
INNSIKT
Rundt 90 nordmenn fra reklamebransjen, omtrent halvparten av dem fra Try, fant veien til Waikiki Beach i Cannes og Kreativt Forums årlige strandfest torsdag kveld. Det er langt færre enn vanlig, men det er ikke starten på en ny trend, hvis vi skal tro Try-sjef Kjetil Try.
- Jeg tror dette er et veldig spesielt år. Hvis markedet normaliserer seg, vil Cannes normalisere seg, sier Try til Kampanje.
Som Kampanje har skrevet, har flere toneangivende reklamebyråer valgt å holde seg hjemme fra Cannes i år. Atyp-sjef Hågen Pettersen tror det er fornuftig at det er færre reklamefolk i Cannes.
- Akkurat nå er det et utfordrende marked for annonsører, da blir det et utfordrende marked for oss som jobber med markedsføring og kommunikasjon, sier han.
Savnet etter flere nordmenn er i hvert fall stort i Cannes.
- Jeg håper trenden snur. Vi skal få alle tilbake til Cannes. Dette er hvor hele bransjen kan møtes og mingle. Vi har ikke så mange sånne arenaer i Norge, sier Try-kreatør og gullvinner Caroline Riis.
Les også: Kostnadsbevisste byråledere dropper Cannes: - Må fokusere på kundene
Kampanje tok en prat med noen av de som festet på stranden i Cannes. Her kan du se videointerjuvet med noen av festdeltagerne som har tatt turen til den franske badebyen.
Også i Oslo var det reklamefest da reklamebyråene Anorak, Morgenstern, Pol og Per Høj gikk sammen med produksjonsselskapene Bacon og Tangrystan og laget Cannes-fest på Kunstnernes hus.
- Vi er 600 mennesker pluss venteliste, så vi kommer til å bli mange, sier Anorak-rådgiver Kine Werenskiold, til Kampanje.
- Festen har fått navnet «Til de som ikke Cannes». Hvem kom på det?
- Nei, det var jo en kreatør i Anorak det, sier hun.
- Er det et klasseskille i norsk reklamebransje på gang?
- Nei, jeg tenker vi er tilbake i Cannes hele gjengen om ikke så lenge, sier Werenskiold.
Årsaken til festen på Kunstnernes hus er at det for mange drar seg til i den norske reklamebransjen. Omslaget i norsk økonomi har satt sitt preg på forbrukersensitiv reklamebransje. Slankere lommebøker hos forbrukerne forplanter seg til magrere markedsbudsjetter hos annonsørene til reklamebyråer som dermed må bestille mindre reklamefilmer fra produksjonsbyråene.
- Det er rart ikke å være i Cannes. Jeg har vært der i 15-20 år, men jeg tenker det er naturlig. Det har vært et litt bumpy år, sier eieren av produksjonsselskapet Tangrystan, Gry Sætre.
At det drar seg til i reklamebransjen kom til syne allerede før festen startet. Da inviterte reklamebyrået Per Høj til vorspiel i Slottsparken for å drikke opp utbyttet fra 2022 på svimlende 319 kroner.
- Vi er litt skuffet over at Kampanje ikke kom for å dekke utbyttevorspielet vårt. Det holdt til 13 Ringnes, sier daglig leder i Per Høj, Håkon Fretheim, til Kampanje.
- Er det så tøft for tiden?
- Nå har aldri Per Høj vært noen pengemaskin. Vi er mest fornøyde med at vi klarer å ta vare på folkene våre og klarte et lite overskudd, sier han.
Her kan du se en video fra «Vi som ikke Cannes»-festen der Kampanje snakket med Kine Werenskiold i Anorak, Håkon Fretheim i Per Høy og Gry Sætre i Tangrystan.