Verdens mest kjente drikkevare, Coca-Cola, har valgt seg et nytt reklamebyrå for det norske markedet. Markedssjef Anne Marit Ihlen i Coca-Cola Norge sier til Kampanje at en flere måneder lang pitsj er avsluttet og seirende ut av konkurransen går byrået til Kenneth Pedersen og Kjetil Wold, Anti.

Flere av de toneangivende byråene har konkurrert om den prestisjefylte merkevaren som Anti-sjefen, Kenneth Pedersen, kaller «et ikon».

- Det er jo et ikon og alle har vel et forhold til Coca-Cola-merkevaren. Personlig drikker jeg bare den originale Coca-Colaen. Jeg synes det er en like stor nedtur hver gang jeg er på restaurant og får servert noe de mener skal smake det samme som den originale merkevaren, sier Kenneth Pedersen til Kampanje.

Det er markedssjef Anne Marit Ihlen som har kjørt prosessen som endte i valget av Anti. Hun sier at Anti «traff spikeren på hodet» i byråkonkurransen med «tanke på å utvikle merkevaren videre».

- Det var mange gode byråer med ekstremt gode ideer som deltok i pitsjen, men hvordan Anti tenker passer veldig godt med måten vi jobber med merkevaren vår. De stilte de riktige spørsmålene i pitsjen, sier Ihlen til Kampanje.

Coca-Cola er en gigant på markedet for leskedrikker og annenhver brusflaske som selges over disk i verden kommer fra The Coca-Cola Company. Leskedrikkgiganten sitter også på kjente brusmerker og merkevarer som Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite og Bonaqua og har en markedsverdi på børsen på nesten 1.600 milliarder kroner. Anti skal jobbe med dem alle sammen  - i Norge.

- Vi ønsket oss et lokalt byrå som kan forankre merkevarene våre mer på et nasjonalt plan, sier Ihlen.

Coca-Cola understreker samtidig at avtalen med Anti ikke har får noen konsekvenser for samarbeidet Coca-Cola har med sine internasjonale reklamebyråer.

Kjøper medier for over 100 mill.
Markedssjefen vil ikke si hvor stort oppdraget til Anti er i kroner og øre, men selskapet har et mediebudsjett på over 100 millioner kroner brutto om en skal tro tallene til AC Nielsen i Norge, hvilket vil si at tallene kommer frem før eventuelle rabatter.  

- Hvor mye handlefrihet har dere i Norge med tanke på reklame?

- Det vil nok ikke bli laget noen nye reklamefilmer for Coca-Cola i Norge, men det kan bli aktuelt med lokale reklamefilmer for noen av de mer lokale merkevarene, sier hun.

Coca-Cola lanserte nylig et helt nytt, globalt kommunikasjonskonsept der selskapet vraket den gamle «Open Happiness» til fordel for «Taste the feeling».

- Det er vanvittige markedskrefter som settes i sving når vi lanserer dette globalt, men dette skal også forankres lokalt. Hovedbudskapet vil fortsatt være «Taste the feeling», men Anti skal hjelpe oss med finne ut hva dette betyr i Norge, sier hun.

Les mer: Coca-Cola vraker gammelt slagord

70/20/10-regelen
Hun sier man i Coca-Cola jobber veldig trofast med en markedsføringsresept hun bare kaller «70/20/10».

- 70 prosent av budsjettene går til det vi vet virker 110 prosent. Det kan være for eksempel tv og kino, og dette materialet får vi ofte fra utlandet. Så bruker vi 20 prosent på de digitale plattformene, også bruker vi de siste ti prosentene til å teste ut nye og spennende ting for å vise tenåringene at Coca-Cola fortsatt er en kul merkevare. Det er innenfor disse ti prosentene at vi bruker de lokale byråene våre aktivt, sier hun.

Saken fortsetter etter bildet.

Skal utfordre Coca-Cola:

Anti-sjefen Kenneth Pedersen setter flere team og ikke minst sine to partnerkollegaer Per Kristian Voss Halvorsen og Kjetil Wold på Coca-Cola-joggen. Her Halvorsen, Wold og Pedersen sammen med resten av teamet.

- Vi skal utfordre Coca-Cola
Siste reklamebyrået Coca-Cola jobbet med i Norge var Suburbia, men Ihlen sier de har kjøpt inn tjenester fra både McCann og Isobar de siste årene. Nå vil hun ha byråoppsettet mer «i system». Daglig leder i Anti, Kenneth Pedersen, sier «det er utrolig spennende at Coca-Cola har valgt Anti».

- Jeg tror det er vårt tankesett og hva vi står for som har trigget Coca-Cola til å velge oss. Med teamet hos Coca-Cola og teamet hos oss vet jeg vi skal klare å utfordre de på en ny og annerledes måte, sier administrerende direktør i Anti, Kenneth Pedersen.

- Hvordan utfordrer man et selskap som Coca-Cola?

- Vi må gjør som vi alltid gjør, prøve å tenke nytt og finne det vi kaller «a new type of interference» innenfor de rammene Coca-Cola helt sikkert har. Vi må pushe dem til å tenke nytt, så får vi se hva vi får til, sier han.

Flere team i Anti vil jobbe med Coca-Cola, men under ledelse av sist ankomne partner og kreativ leder, Per Kristian Voss Halvorsen og partner og kreativ direktør Kjetil Wold.

Nærmer seg 100 mill.
- Hva tror dere at dere klarer å få til med Coca-Cola-merkevaren?

- Vår kombinasjon av kreativ kraft og utvikling av identiteter gjør at vi sikrer et helhetlig, etterlatt inntrykk i all kommunikasjon som vi nå skal i gang med. Vi ønsker å bidra til at Coca-Colas mange produkter får sterke signaturer og tydelige konsepter som plasserer merkevaren godt i de relevante situasjonene målgruppen befinner seg i. Vi gleder oss, forteller med-gründer og kreativ direktør Kjetil Wold.

Kenneth Pedersen sier Coca-Cola-oppdraget ikke er definert i henhold til størrelse, men han antar at det blir en «stor kunde» av byrået som i dag teller rundt 70 mennesker og som jobber med både reklame, design, content marketing og tv. I 2015 omsatte Anti systemet for rundt 100 millioner kroner.

- Primært er det massekommunikasjon vi skal jobbe med, men tilnærmingen vår til oppgaven tilsier at Coca-Colas mange merkevarer skal bygges bredt, og involvere flere av Antis disipliner, sier Per Kristian Voss Halvorsen, som i rollen som kreativ leder for kommunikasjon jobber på tvers av alle fagområdene i byrået. 

Saken fortsetter etter bildet.

Vil bli markedsleder:

Selskapskrigen mellom Coca-Cola og Pepsi har fascinert markedsførere i over 50 år. Markedsjefen i Pepsi Christian Træland har lenge hatt et mål om å bli markedsleder i Norge med Pepsi Max.

- En tøff konkurrent
Hos konkurrenten PepsiCo tar senior marketing manager Christian Gerhard Træland nyheten om at Coca-Cola har valgt seg et norsk reklamebyrå for første gang på lenge med fatning. Pepsi har lenge ønsket å kappe innpå forspranget til markedslederen Coca-Cola i Norge og har hatt et mål om at den sukkerfrie brusen skal danke ut Coca-Cola med sukker som den mest solgte cola-drikken i Norge.

- Coca-Cola er en tøff konkurrent som det er gøy å konkurrere med i både det norske og på det internasjonale markedet. Vi har alltid konkurrert veldig hardt med Coca-Cola og kampen mellom Coca-Cola og Pepsi er vel den største markedsførings- og merkevarekrigen historisk sett, sier markedssjefen i PepsiCo Norden, Christian G. Træland.

Træland sier man også i Pepsi jobber med lokale byråer i Norge og Norden, men at de har valgt å legge reklamebudsjettet sitt hos event- og reklamebyrået JCP.

- Vi bruker JCP lokalt i hvert av de nordiske markedene og jobber ut i fa det vi kaller localisation, contextualisation og socialisation. Det vil fortsatt handle om å snakke på forbrukernes premisser der de er og når de er der, sier han.