Fornøyd: NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas får det lisenspåslaget han ønsket seg. Foto: Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- Et nøkternt anslag

- Lisensøkningen på 95 kroner vil fortsatt bety en betydelig effektivisering for NRK, sier Hans-Tore Bjerkaas.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med statsbudsjettet for 2012, som ble lagt frem i dag, kom regjeringen med forslag til neste års NRK-avgift. Der foreslår de at lisensen økes med 95 kroner til 2.580 kroner årlig. Inkludert moms.

Det betyr at hver lisensbetaler må ut med 103 kroner mer enn de måtte i år.

Les mer:

Dyrere NRK-lisens

Fikk kravet innfridd
Dermed har NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas fått innfridd kravet han fremmet i sitt brev til Kulturdepartementet tidligere i år. Det gjorde han ikke i fjor, da lisensen økte med 40 kroner.

- Det jeg tror har vært viktig for forslaget som kommer nå, er at dette har vært et veldig nøkternt anslag, blant annet fordi vi neste år møter en veldig stor pensjonsutfordring. Det er et usikkert anslag, men pensjonsspesialister anslår at omleggingen av AFP-ordningen kan bety en merutgift på 100 millioner kroner, sier Bjerkaas til Kampanje.

- Det vil innebære en betydelig effektivisering for NRK. Det vi har sagt i vårt brev til Kulturdepartementet, er at vi med 95 kroner vil kunne videreføre den bredden vi har i tilbudet i dag. I tillegg kan vi ta første skritt når det gjelder HD-kvalitet i distriktssendinger og første fase av utbyggingen av DAB-nettet.

Les også:

Radio blir digital i 2017

DAB-utgifter
DAB-nettet skal etter planene skal stå klart innen 2013. Har ikke halvparten av norske radiolyttere DAB-tilgang innen 2015, vil slukningen av FM-nettet måtte utsettes.

Det betyr økte utgifter for statskanalen, som vil toppe seg om to år.

- Det som senere vil komme som en ekstra kostnad, er dobbel distribusjon på DAB og FM frem til slukning av FM-nettet i 2017. Det vil utgjøre en betydelig kostnad på radio i årene fremover, som det var på tv frem til slukning av det analoge nettet, sier Bjerkaas.

Kostbart OL
Lisensøkningen begrunnes også med økte utgifter ved sportssendinger, der sommer-OL i London neste år trekkes frem. Det blir siste OL på statskanalen på minst seks år. NRK mistet rettighetene til OL til TV 2, både i 2014 og 2016.

Les mer:

TV 2 kjøper OL


- OL har NRK sendt annet hvert år. Det ligger innenfor rammen for det vi skal drive med. Så er det ingen tvil om at det er kostnadskrevende. Det er en del av vår begrunnelse for vårt budsjett, sier Bjerkaas.

- Betyr det at lisenspåslaget vil bli lavere i årene fremover, når NRK ikke sender OL?

- Nei, det tør jeg ikke svare på.

- Eller vil dere be om mer lisenspenger fremover nettopp for å kunne kjempe om sportsrettigheter?

- Nei, det vil vi ikke. Når det gjelder strategien vår for å bli bedre i konkurransen om sportsrettigheter, er den ene å være med på styrking av EBUs rettighetsstrategi, og den andre å bygge økonomisk handlingsrom innen økonomien vi har - ikke å be om mer.

Powered by Labrador CMS