Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Hvem gjør Norge dummere?
Rimi-Hagen kan ikke lenger skryte av at han gjør Norge billigere, mener Forbrukerombudet.
Dermed har ordskiftet om billigere matvarer fått et svært komisk preg. I utgangspunktet er det en viktig debatt, noe svært mange kunder er opptatt av og som Forbrukerombudet i høyeste grad bør ha et seriøst forhold til. Denne runden om matvarepriser begynte med at Norges Bondelag skjøt på de store dagligvarekjedene under mottoet angrep er det beste forsvar. Så kom både Rimis informasjonsdirektør og andre på banen og bombarderte tilbake. Bransjeorganisasjonen HSH måtte også ha sitt å si. (Man må jo forsvare medlemmene så kontingenten kommer inn også ved neste forfall.)
Mye avisstoff ble det. At det også ble lavere priser til forbrukerne, tviler vi på.
Noen av oss trodde at denne runden med krig om matvarepriser dermed var over. Men da gjorde vi opp regning uten forbrukerombud. For i et stort oppslag i VG fortalte ombud Torfinn Bjørkøy at han krevde at Rimi ikke skulle skilte med at de gjør landet billigere.
Hvorfor er det ikke mulig å føre en seriøs debatt om prisnivået på norske dagligvarer? Antakelig fordi mange har så mye å skjule. Bøndene har sine statlige overføringer, de fire dagligvaregrupperingene har en konkurransesituasjon de kan tjene millioner, for ikke å si, milliarder på. Og en bransjeorganisasjon som HSH er jo bare betalt for å si det medlemmene mener den skal si.
Nå venter vi spent på det neste trekket fra Forbrukerombudet. Slagord som "Det du trenger, når du trenger det" kan umulig være tillatt. Statoil har jo ikke alt du trenger. De fleste av oss er riktignok klar over at en moderne bensinstasjon bare har de mest nødvendige dagligvarene, men slagordet holder ikke.
Riktig spennende blir det når Forbrukerombudet griper fatt i Kong Haralds valgspråk "Alt for Norge". Også det er en overdrivelse. Det kan villede både republikanere og rojalister, og dermed må vi få det bort. "Altfor kostbar for Norge", er nok mer dekkende.
Når forbrukernes vaktbikkje har nedkjempet alle slagord, kan han velge ett fritt selv. "Ingen over, ingen ved siden", kan passe for ombudet. Enda bedre er "Bidrager til at bevare sindets munterhet" siden det ikke er trist der ombudet er. Hvis ikke "Vi gjør Norge dummere" skal toppe listen. For det er ikke lenger typisk norsk å være god.
Men matvarene blir ikke billigere på denne måten. Og dermed har det som kunne vært en konstruktiv debatt sporet av nok en gang.
Forhandlingens tid
Dårlige tider har ennå ikke slått til i Norge, men dramatisk fallende børskurs og høyt rentenivå kan være tegn på at økonomisk vanskeligere tider er i anmarsj.
I denne fasen skal annonsørene være spesielt våkne. Hvis det virkelig blir smalhans, kan det bli snakk om lavere annonsepriser og dermed større muligheter for å dominere et medium med mindre budsjett. Iallfall kan det være mulig å kreve billigere tjenester av både informasjons- og reklamebyråer. De kan nå bli utsatt for hardere konkurranse, til like stor glede for kundene som ergrelse for ansatte og eiere.
Takk for info
I en helsiden annonse i Aftenposten lørdag 10.10.98 kunne OSL ved hjelp av Bates fortelle at den nye hovedflyplassen åpner torsdag 8. oktober.
Alt dette fikk vi vite et par dager etter at flyplassen var åpnet. Hva skulle vi gjort uten oppdaterte annonsører og deres rådgivere?
Stripe nederst:
Les Kampanje - ikke fordi vi gjør Norge billigere, men fordi du blir dyktigere!