Fra arkivet

Desember 1998

Publisert
Leder

Det blir ingen avismoms

Det blir neppe moms på aviser, iallfall ikke i denne omgangen. Overbevisende argumentasjon fra avisene og tilsynelatende dårlig alliansebygging fra ukebladutgiverne er antakelig de viktigste årsakene. At regjeringen ikke ønsker å legge seg enda mer ut med avisene kan føyes til. Når Høyre og FrP i budsjettforhandlingene dessuten nektet å drøfte et forslag fra regjeringen om moms på avisens løssalg, ble det ingen endringer.

Men debatten har vært underholdende. I denne omgangen startet det med Konkurransetilsynet som i fjor sommer hevdet at forskjellen på løssalgsavisene og ukebladene nå var så liten at det ikke var noen grunn til ulik momspraksis. Selvsagt fikk tilsynet grov kjeft på bakgrunn av slike insinuasjoner. Å sammenligne en kongelig forside i VG med en kongelig forside i Hjemmet, og dermed påstå at her er det en del likheter, gjør man ikke ustraffet her i landet.

På lederplass i Kampanje har vi tidligere argumentert for moms på både aviser og ukeblader. Momsfritak til avisene er ikke noe annet enn statlig subsidiering, og offentlig støtte bør iallfall være åpen og oversiktlig hvis den skal få bestå. I så måte er pressestøtten mye enklere å forholde seg til, senest denne uken dukket det opp en oversikt fra NAL i posten over hvor mye støtte de ulike avisene får.

Men blir det ikke moms på avisene, bør iallfall ukeblader og aviser behandles likt. Vi har store problemer med å se grunnleggende prinsipielle forskjeller mellom VG og Dagbladet på den ene siden og Hjemmet og Allers på den andre. Det har vært en langsiktig strategi fra løssalgsavisene at de skal legge seg tett opptil det som tradisjonelt har vært ukebladenes domene.

Det ser ut som ukebladene har tapt spillet i denne omgangen. Og sett utenfra er vi redd at de har spilt kortene sine dårlig. Det har blitt en debatt mellom avishus og ukebladutgivere om hvem som er mest kulturelle, hvem som trykker mest debatt, om bladene likner på avisene eller ikke.

For bladutgiverne måtte det ha vært en bedre strategi å spille på lag med aviseierne. Sammen kunne de argumentere for lik behandling og felles fritak for moms. Nå vet selvsagt ikke vi om det hadde vært grunnlag for en slik allianse, kanskje mener dagspressen at de står så sterkt alene at de ikke trenger å alliere seg med ukepressen.

Nå sitter byråkratene i Finansdepartementet og vurderer moms på mange nye tjenester og produkter, deriblant aviser. Antakelig ender det med at regjeringen leverer en innstilling til Stortinget i løpet av neste år. I en slik situasjon må det være en fordel å stå sammen, iallfall hvis man ønsker lik behandling.

Men i denne omgang kan altså aviseierne nyte sin førjulsdram i fred.

Sitat:

"Og sett utenfra er vi redd at ukebladene har spilt kortene sine dårlig."

Har Nordskar sovnet?

Årets beste reklamebyråer er kåret. Virtual Garden er ikke blant dem.

Da vi i juni i fjor skrev om den gryende konkurransen mellom Dinamo og Virtual Garden, uttalte Nils Petter Nordskar i Virtual Garden: "I løpet av to og et halvt år skal vi totalt sett ha det beste byrået." For Nordskar var det snakk om å være best på flere områder, blant annet skulle de gå til topps i Byråprofil.

Nå har det gått 1 ? år og byrået er ikke engang nevnt på listen over de 17 viktigste. Har Nils Petter Nordskar sovnet på post?

Enda et godt år for Kampanje!

Vi i Kampanje kan for andre år på rad se tilbake på et økonomisk svært godt år. Og vi benytter nå sjansen til å takke lesere, annonsører og samarbeidspartnere for utfordrende og spennende måneder.

I 1999 er det 35 år siden Kampanje ble grunnlagt og dermed en generasjon siden vi begynte å bringe nyheter, reportasjer og fagartikler om markedsføring. Vi håper du blir med oss som leser gjennom det nye året også slik at du får med deg de viktigste markedsføringsfaglige nyhetene.

God jul og godt nytt år!

Hilsen fra oss i Kampanje

Powered by Labrador CMS