Fra arkivet

Oktober 1998

Publisert
Mediefokus

P&Gs nettvisjon

Med beina i tv og blikket på internett

Dagligvarekjempen Procter & Gamble er siden august blitt sitert utallige ganger for å ha uttalt at de om fem år vil ha plassert 80 prosent av sine reklamedollar på internett. Dette tilsier rundt 25 milliarder kroner for cirka 400 varemerker. Men var det nå engang det som ble sagt?

Tekst: Camilla B. Nilsen

Det var under FastSummit konferansen i sommer avisen USA Today først trykket at Procter & Gamble (P&G) hadde uttalt at de ville skifte 80 prosent av sine annonsekroner til internett i løpet av fem år. Nyheten ble raskt plukket opp av verdenspressen, som nok ristet litt bekymret på hodet over slike vågale prognoser. Likedan i Norge. De refererte, alle som en, til matvaregigantens tidligere raske skifte av hovedkanal for sin reklame. I 1930 brukte riktignok ikke P&G noe som helst på radioreklame, fem år senere brukte de halvparten av mediebudsjettet i radio. På samme måte skjedde skiftet til tv. I 1950 brukte P&G tre prosent på tv-reklame, i 1955 fikk tv 80 prosent av budsjettet.

At en ny forandring vil komme hos P&G er nok meget sannsynlig. Men å hevde at utviklingen vil være så dramatisk som på hele 80 prosent de neste fem årene, det blir å trekke reklamesjef Denis Beausejours uttalelser for langt. Det er det to grunner til. For det første sier Beausejour i sin tale at selskapet vil vurdere mulighetene for en prioritering til fordel for digitale medier. For det andre sier han at disse relativt nye mediene må leve opp til en viss standard før en supersatsing kan finne sted.

- Kan vi, i løpet av de neste fem år, se den samme 80 prosent skifte fra kringkastet tv til ny digital media, spør vi reklamesjefen.

- Vel, dersom vi kan utforme disse nye medier til sitt fulle potensial, ser jeg ingen grunn til at vi ikke skal gjøre nettopp det, svarer han.

Tatt i betraktning disse forbehold er det vel snart ikke bare Procter & Gamble som er nytenkende og modige i sine internettvisjoner.

Ulike nettambisjoner

Aftenposten skrev i midten av september at framtidstroen på internett som salgskanal er betraktelig mindre i Europa enn i USA og Asia. Hele 77 prosent av amerikanske toppsjefer tror for eksempel at elektronisk handel gir en reell konkurransefordel. Bare 55 prosent av europeiske toppsjefer tror det samme. Ifølge en rapport utarbeidet av Andersen Consulting viser det seg at en "vent og se"-holdning er typisk for Europa, og dersom bedriftene på denne siden av Atlanterhavet ikke griper fatt i de mulighetene de har i dag, vil de bli helt akterutseilte i forhold til amerikanske og asiatiske selskaper, kommer det fram av rapporten.

Hva som kanskje er mest spennende i denne situasjonen, er at P&G lover å gå foran for å utvikle blant annet internett slik at det raskere kan bli et dominerende medium.

- Slik som internett er i dag, ville vi ikke satset størstedelen av vårt reklamebudsjett der, sier talsmann i Procter & Gamble, Gretchen Briscoe til Kampanje.

Fra hovedkontoret i Cinncinatti, Ohio, spår hun, som Beausejour, at P&G kan oppnå en internettutvikling som vil muliggjøre storsatsingen innen fem år. Allikevel presiserer Briscoe at de omdiskuterte budsjettforandringer gjelder digitale medier, hvor også høyoppløsningstv (HDF) er inkludert. Tv er i dag matvaregigantens desidert største mediekanal.

Nettet tar fra tv

Kampen om forbrukernes oppmerksomhet kan ha mye av skylden for at Procter & Gambles uttalelser er blitt overdimensjonert og tildels feilsitert i pressen. Nå viser nemlig nyere tall en trend som gir inntrykk av at internett ikke kan ignoreres som et lite medium. I en undersøkelse utført av investeringsfirmaet Hambrecht & Quist i mars i år, kom det fram at nettopp tv var det medium brukere først ofret til fordel for internett. Undersøkelsen viste i tillegg at mens nettbrukerne tilbrakte 31 prosent av sin medietid på internett, gikk kun 29 prosent til tv.

Denis Beausejours tale er tilgjengelig på Procter & Gambles hjemmesider (www.fastsummit.com).

Powered by Labrador CMS