Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Det har vært turbulente tider for det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG) det siste året og ikke minst for den norske virksomheten der nesten hele ledelsen er byttet ut med unntak av P4-sjef Kalle Lisberg og sportssjef Stian Aune Kleppo.
Nå forsvinner også betal-tv-sjefen i Viasat i Norge, Erik Z. Børresen, ut døren.
- Det er sikkert mange som vil mene at det har vært en del dramatiske ting i Akersgata den siste tiden, men akkurat dette er helt udramatisk. Jeg har vært i Viasat i ni år og vært sjef i 15 år i MTG-systemet. Det har vært noen fantastiske år der jeg som leder har hatt rimelig sukess vil jeg ydmykt hevde. Men familiesituasjonen og bosted i Sandefjord med mye pendling de siste par årene har gitt meg noen utfordringer på hjemmebane. Jeg ønsker rett og slett å tilbringe mer tid hjemme, sier Erik Z. Børresen.
Mange har sluttet
Dermed slår Børresen følge med ledende MTG-profiler i Norge som Hein Espen Hattestad. Lasse Kokvik og Trygve Rønningen ut av selskapet.
- Det har allerede gått ett år siden Hein Espen Hattestad sluttet og det er satt en ny organisasjon og ny nordisk sjef. Da er det viktig at du er veldig motivert for å ta det løpet videre. Jeg har snakket mye med den nye nordiske sjefen om dette den siste tiden, sier Børresen.
Den som går inn som midlertidig sjef i Viasat i Norge er Hans Skarpløth. Skarpløth er sjef for hele Viasats betal-tv-virksomhet i Norden.
- At en rekke personer i den gamle ledelsen har sluttet, har det spilt inn?
- Ikke veldig mye. Det er fortsatt veldig mange som er tilbake og som leder av betal-tv-virksomheten har jeg jobbet mye at tiden sammen med Sverige og Danmark. Men det er klart det har vært en endring, sier Børresen.
- En utrolig reise
MTGs norske virksomhet har den siste tiden hatt utfordringer på reklame-tv-virksomheten knyttet opp til TV3-kanalene.Seertallene har ikke vist en tilfredsstillende utviklingen i verken Norge, Sverige eller Danmark. Nylig gikk også sjefen i hele MTG-konsernet Hans Holger Albrecht.
- Hvordan har utviklingen vært på betal-tv i Norge under din ledelse?
- Det har vært en voldsom utvikling i dette markedet og det er jo det som er så fascinerende med tv. Vi har gått fra analogt til digital-tv og fikk nye aktører som Riks TV. Men samtidig har Viasat vært gjennom vesentlige programforbedringer og vært med på en utrolig reise. Det har også vært mange tøffe tak og vi har konkurrert med gutter som er harde i klypa. Å konkurrere med Get og Fornebu er ingen «walk in the park». I tillegg så har du utviklingen med IPTV og nye partnere som Altibox. I dette bildet synes jeg vi har klart oss veldig selv om sikkert mye også kunne vært gjort bedre, sier betal-tv-sjefen.
Ny betal-tv-sjef klar
Dermed får også Viasat en ny midlertidig sjef og en sjef som ikke er norsk. Men i motsetning til danske Jesper Grønholdt som ble utnevnt til konstituert administrerende direktør i TV3, er det svenske Hans Skarpløth som tar over betal-tv-virksomheten. Skarpløth begynte i MTG og Viasat i 2005 og har jobbet med Sverige frem til i høst da han fikk ansvar for Viasat i Norden.
- Betyr det at dere vil jakte en permanent norsk sjef?
- Hva den endelige løsningen vil bli, vil jeg ikke spekulere i. Men ambisjonene er å ha en veldig sterk norsk ledelse, sier Skarpløth til Kampanje.
Holder kursen
- Er Viasat Norge en mer robust forretning i dag enn for noen år siden?
- Jeg synes vi har mange gode bestanddeler som vi må fortsette å utvikle. Vi hadde en stor lansering av Viasat Film i vår og det er en vei vi skal fortsette på. Det samme gjelder også på sportssiden med flaggskipet vårt Champions League og Viasat Fotball. Vi skal fortsette å utvikle våre premiumtjenester som vi stadig lenker til det skjer av utvikling det være seg 3D, HDTV, Viaplay og multiscreen. Vi er en premiumspiller og skal ikke endre kursen her, sier han.
- Så Børresens avgang handler ikke om misnøye med kundeutviklingen og inntekter?
- Vi har hatt en god dialog her og blitt enige. Det er ingen dramatikk rundt dette, sier han.