Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Radio Norge står uten konsesjon etter 2013 etter at de har bedt om å få tilbake konsesjonsavgiften på 12,8 millioner kroner fra Kulturdepartementet. Dermed må SBS Radios nye eier Discovery Communications ta stilling til om de vil søke på konsesjonen når den auksjoneres ut av Kulturdepartementet over jul.
Søkeprosessen vil være åpen for alle. Det ligger ingen automatikk i at Radio Norge vil få tilbake konsesjonen. Det betyr ikke at administrerende direktør Bernhard Steen har gitt opp.
- Vi har ikke kastet kortene. Vi har levert tilbake konsesjonsavgiften av budsjett-tekniske årsaker. Vi vil ikke leke med 13 millioner. Eierne må bestemme om de vil ha konsesjonen, og når de har bestemt seg kan vi betale avgiften inn igjen, sa han til Kampanje i går.
Les mer:
Innebærer forpliktelser
Radio Norges største kommersielle konkurrent, MTG-eide P4, vil ikke søke på Radio Norges konsesjon.
- Vi kommer ikke til å søke sånn som det ser ut nå, bekrefter P4-sjef Kalle Lisberg til Kampanje.
I P4s vilkår står det nedskrevet at de bare kan ha én riksdekkende konsesjon. Lisberg utelukker likevel ikke at det kan komme flere søkere på konsesjonen.
- Det var jo flere aktører som har søkt på P4-konsesjonen da vi fikk den i 1993, og enda flere i 2002. Vi kan ikke utelukke at det kommer flere søkere som er interesserte. Det som er spesielt denne gangen er at det er en midlertidig periode frem mot digitalisering. Det blir en vurdering om man skal gå rett på det digitale eller om man skal gå på FM-distribusjon og være med på digitaliseringen. Det er i hvert fall veldig viktig for oss at dette markedet blir testet.
- Gjør det konsesjonen mindre attraktiv?
- Det vil jeg ikke si. Det blir en vurdering på hvilken horisont man har. For en som mener noe med radio, er den veldig attraktiv. Den gir en solid plassering også når det gjelder digital kapasitet.
Konsesjonen Radio Norge har gitt fra seg gjelder fra 2014 til FM-nettet slukkes i 2017. For å få konsesjonen må man forplikte seg til å bli med å bygge ut DAB-nettet, som innebærer en kostnad på cirka 600 millioner kroner fordelt på 20 år. Det var denne kostnaden som ble vanskelig å svelge for SBS Radios tidligere eier ProSiebenSat.1, som tross alt skulle selge radiokanalen.
Vil ikke spekulere seg bort
Etter at SBS brøt ut av digitalradio-samarbeidet, har P4 tatt på seg alle garantier for utbyggingen. Dersom ingen søker på Radio Norges tidligere konsesjon, kan det få konsekvenser for P4.
- Vi sitter i dag og bærer hovedansvaret for hele den kommersielle riksmiksen, sånn at det hadde økt vår risiko. Men det vil jo i et sånt scenario være andre muligheter, uten at jeg kan gå inn på det nå, sier Lisberg.
- Men jeg synes eierne til Radio Norge skal få lov til å vurdere dette. Så må vi se hva de kommer frem til. I alle våre planer ligger det an til at det er en aktør på FM4 som er med og sørger for utbygging av DAB-nettet. Det er viktig for NRK og P4, legger han til.
- Dette er sesongen for å ønske seg ting. Hva er best mulige utfall av dette for dere?
- Hehe... Det har jeg ikke lyst til å si noe om. Vi vil ikke påvirke noen prosesser i noen retning. Det er så lett å spekulere seg bort. For oss er det viktigste å lage den beste P4 og P5. Det blir sikkert en hektisk juleferie for SBS i Norge sammen med eierne sine. Vi håper de kommer frem til en klok beslutning.