Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
- Det positive er at byråmarkedet er lite kapitaltungt med lavt investeringsbehov, og så har de veldig ofte en positiv cashflow. At det er tilgjengelig likviditet er positivt for private equity-aktører som gjerne vil ha «cashflow», sier styreleder i Try Reklamebyrå og administrerende direktør i meglerhuset ABG Sundal Collier, Knut Brundtland, til Kampanje.
Flere av de store reklamebyråene i Norge går nå med overskudd og best i klassen er fortsatt byrået Knut Brundtland er styreleder og aksjonær i. Hele 33 millioner kroner gikk Try med overskudd i 2012. Men Brundtland mener også det er mange forhold som taler i mot at investeringsselskapene er på jakt etter oppkjøpskandidater i byråbransjen.
- Det negative er at det er utrolig personavhengig og mye mindre systemverdier i den type virksomheter enn i andre typer virksomheter som for eksempel merkevareindustrier eller produksjonsteknologier. Jeg mener du kan drive en butikk litt uavhengig av hvem som står i butikken, men du kan ikke drive et pr-byrå uavhengig av hvem som gir råd. Og det er ikke positivt sett fra private equitys side. Det er veldig personavhengig. Du vet ikke hva engang hva du sitter igjen med om ett eller to år eller i morgen for den saks skyld. For som de sier i UK; «Don’t forget that your assets take the elevator down every night and you don’t know if they ever come up again», sier den profilerte næringslivstoppen.
Vurderer oppkjøp
Private investeringsselskap eller private equity-selskaper skal etterhvert ha fått øynene opp for reklame- og kommunikasjonsbransjen. Etter at private equity de siste ti årene har gått tungt inn i mediemarkedet og gjort flere restruktureringer av flere nordiske mediehus, det være seg betal-tv-kanalen Canal+ og SBS Broadcasting, kan det nå se ut som om equity-selskapene ser på nye vekstområder i byråmarkedet. Nylig solgte det britiske pr-byrået Blue Rubicon en stor andel av selskapet til investeringsselskapet LDC, ifølge Holmes Report.
Med støtte fra et stort nordisk risikokapitalfond, eller de såkalte private equityfondene, skal de to tidligere byråtoppene Thomas Høgebøl og Helge Onsum ha vært i kontakt med flere nordiske reklamebyråer for å utforske mulighetene for oppkjøp av flere nordiske reklamebyråer og deretter etablere en felles byråstruktur på tvers av de skandinaviske markedene. Fondet de to tidligere kommunikasjonstoppene ha vært i kontakt med det private investeringsfondet FSN Capital. Der jobber blant andre tidligere Schibsted-topp Kjell Aamot, som har betydelig erfaring fra det nordiske medie- og kommunikasjonsmarkedet. Aamot har vært tilknyttet FSN Capital som Executive Advisor siden han gikk av som toppsjef i Schibsted i 2009.
Beilere på døren
Aamot avstod tidligere denne uken å kommentere opplysningene til Kampanje. Det gjorde også den tidligere McCann-sjefen Thomas Høgebøl. I dagens utgave av Resume mener det svenske bransjenettstedet å vite at Høgebøl er i ferd med å opprette et holdingselskap og at ett av byråene man har vært i kontakt med er det svenske reklamebyrået Åkestam&Holst.
Den siste tiden har også flere uavhengige, norske reklamebyråer som Try og SMFB gått ut og fortalt at de har hatt beilere på døra den siste tiden som ønsker å kjøpe.
Som styreleder i Try og toppsjef i ABG Sundal Collier har Brundtland god føling med både det norske reklamemarkedet og kapitalmarkedene i Norden. Brundtland uttaler seg på generelt grunnlag når det dreier seg om de private investeringsselskapenes eventuelle interesse for norske og nordiske reklamebyråer. Men som styreleder i Try har Brundtland opplevd å bli kontaktet en rekke ganger med tanke på kjøp av Try Reklamebyrå. I et større intervju i Kampanje Magasin sier Brundtland følgende om å tallfeste verdien på et kommunikasjonsbyrå og på Try Reklamebyrå.
- Multiplene på den type virksomheter på børsen har gått ned. Det er fordi det har vist seg ganske vanskelig å tjene inn høye multipler og at det krever mange års overskuddsproduksjon. Det er ikke så ofte man ser transaksjoner i sektoren. Derfor er det litt vanskelig å si. Men det er klart det har en høy verdi å være så ledende som Try er i Norge og etter hvert i Norden, sier Brundtland til Kampanje Magasin.
Try til salgs?
Try Reklamebyrå har de siste årene levert svært gode regnskapstall og med et driftsresultat på 33 millioner kroner for 2012 vil prisen uansett være høy.
- Snart er det vel ingen som har råd til å kjøpe Try?
- Det er det vel, men jeg tviler på at det er aktuelt i det hele tatt å selge. Det viktigste for de som er partnere i Try er at de har en morsom hverdag, tjener penger og gjør fine jobber og trives og det virker det som om de gjør. Mitt tips er at det ikke blir noe salg, sier Brundtland i Kampanje Magasin.
I det nye Kampanje magasin kan du lese hele det store intervjuet med toppsjefen i ABG Sundal Collier, Knut Brundtland, i spalten Kampanjelunsjen. Der snakker Knut Brundtland mer om Try Reklambyrå og utsiktene i det norske kapitalmarkedet, verdsettelse av reklamebyråer samt hans svært sentrale rolle da hele det norske mediemarkedet ble restrukturert i 2012.