I dag kom nyheten om at Bjørn Kjos går av som konsernsjef i Norwegian etter 17 år i jobben. Finansdirektør Geir Karlsen vil være fungerende konsernsjef mens flyselskapet leter etter Kjos' erstatter. Sosiolog Trond Blindheim, som underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd ved Høyskolen Kristiania, tror Kjos sin avgang vil føre til mindre publisitet for selskapet.

- De vil miste litt medieoppmerksomhet. Ikke akkurat nå. Nå blir Kjos portrettintervjuet over alt. Kommer på tv og det tas farvel med han. Så kommer en ny leder, med litt oppmerksomhet. Antageligvis ikke en like karismatisk og fargerik person som ler og smiler nærmest kontinuerlig. Litt som Kong Olav, han lo også hele tiden, en godslig latter. Det blir vanskelig å finne noen som kan kompensere for det, sier Blindheim til Kampanje.

Blindheim er spent på hvem som skal overta for Kjos.

- Kanskje det kommer en mer typisk businessmann. Journalistene er sjeldent ute etter dem. Journalistene er ofte ute etter de leserne vil lese om. Jeg tror Kjos har vært en av de mest medieeksponerte norske næringslivslederne siden han dukket opp på arenaen, sier Blindheim.

Kjos er blitt slags næringslivikon mener Blindheim.

- Veldig spennende fyr. Jagerflyger, jurist og kriminalbokforfatter. Også ler han hele tiden. Blanding av Derrick, Erik Bye og Hjallis. En veldig kjent figur. Han er på en måte maskoten til Norwegian. Merkevaren deres. Ansiktet hans burde vært på halen til Norwegian. Du har ikke mange sånne. Innenfor hotellbransjen har du Christian Ringnes, Olav Thon og Petter Stordalen. Det er noen som har vært veldig flinke. Personligheten til Norwegian er folkelig og hyggelig, og den er veldig lik personligheten til Kjos. Vi vet jo ikke hva han heter han som er sjefen i SAS. 

Norwegian har opp gjennom årene vært i medias søkelys også på grunn av negative oppslag. Blindheim tror Kjos sine opptredener på tv da har vært med å dempe kritikken.

- Noen har karakterisert han som beinhard kynisk grå forretningsmann som har splittet selskapet litt opp, med piloter og kabinansatte leid inn, og ikke ansatt. Mange negative presseoppslag. Et godt omdømme trenger du først når det er litt krise. Så kommer Kjos på tv og ler godslig, virker som en hyggelig kar, beklager det som har skjedd og sier det skal se på rutinene. Det går ikke utover salget. Det har gått jevnt og trutt oppover hele tiden, sier Blindheim.

Gir Kjos karakteren B+
BI-professor Peggy Brønn mener Kjos er et typisk eksempel på «the right man, at the right place, at the right time».

- Han har betydd enormt mye, spesielt i starten av hele Norwegian-eventyret, men det har gått litt opp og ned, det var en tid hvor han ikke var den beste reklamen for selskapet, sier Brønn, som er professor ved institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI.

Hun understreker at hun har vært kritisk til Kjos som Norwegians frontfigur ved flere anledninger, men mener han i sum har bidratt positivt til merkevaren.

- Jeg gir han karakteren B, ikke A. Kanskje B+, sier hun.

Peggy Brønn mener Kjos tidvis har fremstått som aggressiv, men har merket seg at han har roet seg de siste årene.

- Er det et tap for merkevaren at han å slutter?

- Det er en stor diskusjon hvor mye ledere skal bety for en bedrift over tid. Han er så sterk og folk identifiserer han med Norwegian.

Brønn trekker frem Virgin-gründer Richard Branson som et eksempel på en sjef som er altfor sterkt knyttet til merkevaren han driver, mens SAS-sjef Rickard Gustafson befinner seg på andre enden av skalaen.

Når krisen først inntreffer, som den gjør med jevne mellomrom i flybransjen, kan det lønne seg med en godt kjent sjef.

- Hvis det plutselig er krise, og lederen må komme ut i offentligheten og ingen vet hvem det er og man ikke har noe forhold til vedkommende, så er det ikke bra. Hvis man kjenner litt til dem og hva de står for, så forstår vi litt mer hva de går gjennom, sier Brønn.

Har beskyttet selskapet
Også Thor Øivind Jensen, førsteamanuensis ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap Universitet i Bergen, mener Norwegian sin historie har vært tett koblet til Kjos som person.

Han mener Norwegian har vært et selskap som har vært upåvirket og beskyttet mot ting som normalt fører til at forbrukene forlater et firma.

- Fra mitt synspunkt har Norwegian vært et selskap som klart seg altfor bra økonomisk. Kundene har ikke gjort noe opprør. Flyselskapene har kunne tillate seg å gjøre veldig mye som normalt sett går utover omsetninger. Hvis en norsk sjokoladefabrikant hadde flagget til utlandet, omdefinert pensjonen så den blir halvveis borte og gått løs på fagforeninger, så hadde kundene raskt valgt en annen sjokolade, sier Jensen.

- Tror du det er på grunn av Bjørn Kjos eller gjelder det flyselskaper generelt?

- Det vet jeg ikke, men jeg har en mistanke om at Bjørn Kjos har en personlig sjarm, som gjør at han kan tillate seg å gjøre ting en normal konsernsjef ikke kan tillate seg å gjøre uten at det ikke går utover omsetningene.