Det fremsettes grove anklager mot Norges største bank etter at DNB denne høsten lansert kampanjen #huninvesterer som skulle få frem kapitalgapet mellom menn og kvinner i det norske samfunnet. Kampanjen fikk mye oppmerksomhet ikke minst for bruken av låta til Beyonce i reklamefilmen.

Les også: Beyoncé ga DNB tillatelse til å endre ikonisk låt

Nå anklages DNB for å ha kopiert navn og deler av konseptet til gründer Heidi Avens She Invests.

- Vi mener DNB urettmessig og ulovlig har brukt Shes kjennetegn og merkevare, sier advokat Aase Gundersen i Sands Advokatfirma, som representerer selskapet She Community AS til VG.

Se reklamefilmen til DNB her:


Tok kontakt før kampanjestart

Ifølge VG skal banken ha tatt kontakt med gründer Heidi Aven som etablerte She for fem år siden for å avklare om det var greit for henne at DNB brukte emneknaggen #huninvesterer i kampanjen, men her skal Aven ifølge VG ha svart at dette ikke var greit.

- Til tross for dette, endret ikke DNB på kampanjen. «#huninvesterer» viste seg å være det bærende element i deres kampanje. Jeg fikk mange henvendelser fra folk som trodde dette var noe DNB gjorde i samarbeid med oss, sier Aven til avisen. 

She-gründer:

Heidi Aven mener hun har rettighetene til konseptet She Invests som ligger nært på kampanjekonseptet til DNB, #huninvesterer. Foto: Julie Christine Krøvel.

- Overraskende
Markedsdirektør Aina Lemoen Lunde i DNB avviser kritikken overfor VG og når Kampanje tar kontakt med markedsdirektøren gjentar Lunde sitt forsvar.

- Kampen for et mer likestilt Norge er det ingen som har enerett på. Vi ønsker å samarbeide med alle gode krefter for økt økonomisk likestilling. At Aven reagerer på kampanjen er litt overraskende, siden hun bare for noen uker siden skrev en kronikk der hun støttet den, sier markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde til Kampanje onsdag morgen.

Hun sier banken har brukt emneknagger som #huninvesterer og begrepet «kapitalgapet» som en del av kampanjen «og at det ikke er varemerker eller ord She Community eier».

- Så vidt vi kan se har de heller ikke brukt disse tidligere. Da vi undersøkte dette før kampanjen, svarte kun fem prosent av befolkningen at de hadde hørt om «huninvesterer», og ingen koblet dette til She Invest. Nå er begrepet kjent for over halvparten av befolkningen, og startet et stort engasjement for kvinner og sparing.

Hun sier banken for første gang i historien har fått flest kvinner som nye fondskunder.

- Vi er stolte over vårt bidrag til å skape endring i kvinners forhold til sin egen sparing. She Community er hjertelig velkomne til å delta videre sammen med oss i dette arbeidet.

Overrasket DNB-direktør:

Markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde, mener det er litt overraskende at Heid Aven reagerer på kampanjen #huninvesterer: - For bare noen uker siden støttet hun den, sier Lemoen Lunde til Kampanje.