Prisen «Årets Markedsfører» skal denne våren på nytt deles ut av Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO), BI og Markedsforbundet. Det er 21. året på rad at denne prisen deles ut.

Denne gangen er DNB, Meny og akademikerforeningen Tekna som utgjør finaleheatet og som skal presentere sine caser for juryen. Det betyr at finaleheatet består av to store aktører og merkevarebyggere, og en i denne sammenheng mindre utfordrer. Markedsdirektør i Tekna, Helene Johnsen, sier det «er veldig gjevt» å bli nominert og at det også er første gang Tekna er med i konkurransen «Årets markedsfører».

- Vi er stolte over å være nominert og det er en anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort i 20202. Det er vi veldig glade over, sier Johnsen til Kampanje.

Hun sier de bestemte seg for å sende sitt kandidatur etter å ha jobbet for blant annet å styrke medlemsbasen til fagforeningen som nå nærmer seg 90.000 ingeniører.

- Vi hadde en god økning i fjor, men hadde også et godt år i 2019. Det å jobbe for å holde organisasjonsgraden oppe i Norge ser vi på et viktig arbeid og det går på å synliggjøre fagforeningene og hva vi betyr i arbeidslivet, sier hun.

- Hva tenker du om å konkurrere mot store DNB og Meny i finalen?

- Det blir kjempespennende å konkurrere mot to veldig, dyktige bedrifter som har gjort en god jobb i merkevarebygging av sine selskaper. Det gjør at vi synes dette er så gjevt, det at vi kan være med i toppen samme de store, sier Johnsen.

DNB kan vinne igjen
Prisen «Årets Markedsfører» anses som en av de mer prestisjetunge markedsprisene i Norge, da den hedrer det helhetlige markedsarbeidet til en organisasjon. Juryen ser på hvordan man blant annet har jobbet systematisk og strukturert gjennom hele prosessen, fra god bruk og forståelse av innsikt, via tydelige mål og til oppnådd effekt. Det er kun én vinner, og prisen for 2020 deles ut på MFO Case den 18. mars.

- Markedsgjengen har gjennom hele 2020 vært opptatt av hvordan vi kan bruke vår kompetanse og virkemidler til å bidra til å utgjøre en positiv forskjell i en vanskelig tid. Det har vært et krevende år, med stadig endrede rammebetingelser og enorm innsats fra hjemmekontorene, så nominasjonen til Årets markedsfører kan jeg love at vi både er takknemlige for og setter utrolig stor pris på, sier direktøren for merkevare og marked i DNB, Aina Lemoen Lunde, til Kampanje.

- DNB har vunnet før – tror du dere har gode sjanser til å vinne igjen? 

- Det er det rett og rimelig bare juryen som er i stand til å svare på.

- Hva er dere spesielt fornøyde med fra fjoråret, med tanke på markedsføringen?

- I 2020 måtte vi «tvangsinnovere» mye, men gjennom det opplevde vi at vi klarte å levere på et selvpålagt, utvidet samfunnsansvar og samtidig innfri ambisiøse mål. Men den enkeltstående aktiviteten som gjorde størst inntrykk kom helt på tampen av året, da ungdom selv tok over delingen av kampanjen vår der vi fjernet «D»en i DNB-logoen, for å gi et NB! om Mental Helses tilbud til unge under pandemien, sier hun.

Meny: - En veldig stor annerkjennelse
Jørgen Normann-Larsen
, markedsdirektør i Meny, sier til Kampanje at det «selvfølgelig er veldig gøy» å være nominert til «Årets markedsfører» for første gang. 

- Dette er en viktig kåring som jeg tror de aller fleste markedsførere har lyst til å hevde seg i. Først og fremst er dette en veldig stor anerkjennelse for den jobben teamet i Meny har gjort sammen med dyktige samarbeidspartnere over lang tid, sier han. 

- Hvorfor er dere nominert til «Årets markedsfører» - hva har dere gjort riktig? 

- Jeg mener relevans er stikkordet. Vi som mange andre strevde med å finne ut hvordan Covid-19-situasjonen skulle håndteres med tanke på budskap og kampanjer. Ikke alle «korona-kampanjer» fra ulike aktører opplevdes som like relevante. Vår løsning ble å hjelpe noen som trengte det litt ekstra. Å gi tilbake til lokalmatprodusenter, fremfor fokus på tilbud og lave priser, ble veldig godt mottatt av både kunder, medier og ikke minst våre egne matarbeidere. Et budskap som folks forstod og støttet. 

Normann-Larsen sier at Meny er spesielt fornøyde med  #kjøplokalmat-kampanjen, som ble lansert på rekordtid da pandemien slo til for fullt i fjor. 

- Vi viste at det å gå motstrøms i forhold til resten av bransjen ble enda viktigere. Norsk lokalmat og utvalg ble virkelig satt på kartet, og vi hjalp mange små produsenter på en fin måte i en vanskelig tid, sier han. 

Les også: DNB er Årets markedsfører for tredje gang

Juryen: - Et utfordrenede år
Årets jury, som har blitt ledet av Anders Ingebrigtsen fra Remarkable, sier de har lest seg gjennom en stor bunke søknader før de landet på en bruttoliste med ti kandidater som nå er blitt kortet ned til tre. Han sier på vegne av juryen at deres «inntrykk er at det er et høyt nivå på søknadene i år, og det er mye godt håndverk i de ulike markedsorganisasjonene i Norge.»

- Etter et utfordrende år der de fleste har måttet gjøre store endringer, også med sin markedsstrategi, var vi spesielt spent på å se hvilke søknader som skulle komme inn. Og juryarbeidet viste seg å bli både spennende og vanskelig. Vi fikk inn så mange gode caser som virkelig viste hvor omstillingsdyktig og kreativ bransjen vår er! Ut fra våre kriterier, innsikt, strategi og effekt, landet vi til slutt på tre veldig, verdige finalister, sier juryleder Anders Ingebrigtsen.

- Er det to kjemper mot en David i finalen?

- Det er i hvert fall veldig gøy at en fagforening hevdet seg og ble en finalist. Det er en litt utradisjonell søker, men det viser bare at det gror mye bra markedsarbeid i hele den norske markedsføringsbransjen og ikke bare de i de mest åpenbare merkevarene, sier han.

Fra MFO heter det at de tre finalistene alle har «har vist god forståelse for målgruppene sine», «situasjonen organisasjonen befinner seg i» og «utviklet en tydelig strategi med klare mål.» I fjor var det Sats som vant den prestisjefulle prisen.

Les mer: Treningssenterkjede kåret til «Årets markedsfører» - slår McDonald’s og Vipps i

Her kan du se de siste ti års vinnere i konkurransen Årets markedsfører. 

Årstall Vinner
2019 Sats Norge
2018 Thon Hotels
2017 Tise
2016 Kolonial.no
2015 DNB
2014 Storebrand
2013 SAS
2012 DNB
2011 Lebara
2010 DNB