Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
I starten av året ble det nye opphavsmerket «Made in Norway» lansert som en ny merkeordning for norske produkter, i håp om å øke norske eksport og fremme norske løsninger og verdier. Merkeordningen er en del av reformen «Hele Norge eksporterer» som ble lansert av daværende næringsminister Jan Christian Vestre i mars 2022. Målet med reformen er å øke norsk eksport som ikke er olje og gass med 50 prosent innen 2030.
Onsdag ble de 22 første bedriftene som skal ta i bruk opphavsmerket presentert av Innovasjon Norge.
- Næringslivet har omfavnet den nye merkeordningen og det er en glede for oss å kunne fortelle hvilke bedrifter og merkevarer som nå blir de første til å ta i bruk Made in Norway-logoen, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli, i en pressemelding.
Disse 22 bedriftene har vært med i pilotfasen for å teste merkeordningen:
- Det er et stort spenn av virksomheter med svært ulike produkter og tjenester. Det viser at ordningen favner vidt og kan fungere godt for store deler av næringslivet. Disse bedriftene går foran, og vi er stolte av å ha dem på laget, sier Haugli.
Alle de 22 pilotbedriftene har enten produkter eller løsninger som oppfyller kriteriene for å kunne ta i bruk merket:
- Merkeordningen Made in Norway kan sette norske bedrifter i stand til å øke sin eksport gjennom den styrken Norge som merkevare står for. Made in Norway er et initiativ fra næringslivet selv, og som vi støtter med god grunn: Fra forskning, andre lands erfaringer og nasjonale erfaringer, vet vi at gode merkeordninger fungerer, sier næringsminister Cecilie Myrseth.
Det er Innovasjon Norge som skal drifte ordningen og utviklingen, i tillegg har regjeringen bevilget 14 millioner som finansieres fra statsbudsjettet, for å få ordningen opp og stå.