Under fanen «Redaktørnyheter fra Retriever» lenker Norsk Redaktørforening i dag til en sak fra det kontroversielle nettstedet Resett. Det er ett år siden Resett-redaktør Helge Lurås ble nektet medlemsskap i Redaktørforeningen.

Likevel avviser generalsekretær Arne Jensen i foreningen at lenkingen har skjedd ved en glipp. 

- Hva skulle vært feil med dette? Det er ikke en feil. Sakene som vises på forsiden hentes inn igjennom en automatisert tjeneste via Retriever, og dukker opp automatisk når de får treff på Norsk Redaktørforening. Vi har hatt flere lenker til saker fra Resett liggende på forsiden tidligere, sier Jensen.

I saken redaktørforeningen lenker til fra sin forside, «Skattebetalerne må ut med 40 millioner mer i pressestøtte, men mediebransjen vil helst ha enda mer», siterer Lurås i all hovedsak en artikkel publisert fra medienettstedet Medier24, men skriver i tillegg at intervjuene de har lenket til «tyder på en kravstor bransje som ikke tror på sin egen evne til å få folk til å betale for produktene deres på frivillig basis.»

Kommentarfeltet under Resetts artikkel inneholder ord som «landssvik», «blodrøde medier» og «tvangsskatt for å betale en udugelig presse». To i kommentarfeltet kaller Norge for et diktatur, mens en skriver at «de (regjeringen) øker finansieringen for propaganda».

Da Norsk Redaktørforening avviste Lurås i fjor høst, ble blant annet «gjentatte klare brudd på Vær Varsom-plakaten», også i kommentarfeltet, oppgitt som avslagsgrunn. 

Jensen kaller Resett-artikkelen «en helt relevant kommentar». 

- To forskjellige problemstillinger
- Da Helge Lurås søkte medlemskap hos Norsk Redaktørforening i fjor, ble blant annet «gjentatte og klare brudd på Vær varsom-plakatens intensjoner» oppgitt som en av grunnene til at Lurås var uønsket som medlem. Likevel videreformidler dere en sak av Resett på forsiden deres? 

- Det var slik styret vårt vurderte Lurås sin søknad på et gitt tidspunkt. Dette er to forskjellige problemstillinger. At styret avviste søknaden i september i fjor, betyr ikke at alt som ligger på Resett er i strid med Vær Varsom-plakaten, eller at man aldri kan lenke til Resett, sier Jensen og legger til: 

- Vi kan ikke ettergå enhver sak det lenkes til hos oss via Retriever. 

Les også: Vipps kaster ut Resett

- Bra de lenker til oss
For to uker siden sendte Helge Lurås en ny søknad om medlemsskap i Redaktørforeningen ifølge Journalisten.

- Vi synes at det er bra at de lenker til oss, utover det så har jeg ikke noen spesiell formening om dette, sier Lurås og legger til:

- Jeg har en mening om avslaget jeg fikk sist, men nå får Norsk Redaktørforening bruke den tiden de trenger på å avgjøre den siste søknaden jeg har sendt inn.

- Tar du det at de lenker til Resetts nettsider som et positivt tegn, med tanke på søknden du nå har inne? 

- Jeg oppfatter at redaktørforeningen har holdt døren på gløtt. Det var ikke noe bastant nei eller et evig avslag. Jeg opplever for så vidt at vi har hatt en god dialog med redaktørforeningen, og at vi har et godt forhold.

Les også: Lurås nektes medlemskap i Redaktørforeningen

På forsiden:

«Skattebetalerne må ut med 40 millioner mer i pressestøtte, men mediebransjen vil helst ha enda mer», skriver Resett i saken som Redaktørforeningen henviser til. Skjermbilde: Nored.no