Kulturminister Anette Trettebergstuen hadde ikke med seg noen store nyheter da hun åpnet Nordiske mediedager i Grieghallen i Bergen onsdag kveld. Dette er de første mediedagene Trettebergstuen deltar på som statsråd og de første mediedagene som finner sted i Bergen etter to år med digitale utgaver.

I stedet valgte Trettebergstuen å sette to streker under kampropet mot de amerikanske teknologigigantene.

- Det har vært to beinharde år også for mediebransjen. To år der vi som aldri før har vært avhengig av dere. To år der dere har befestet deres status og viktighet. Men merkelig nok har norsk mediebransje på mange måter kommet styrket ut av denne pandemien, sa Trettebergstuen innledningsvis i sin åpningstale og viste til flere betalende lesere, større overskudd og høyere tillit som eksempler.

Selv om kulturministeren mener det står godt til i det norske mediemangfoldet, er hun opptatt av at mediebransjen trues fra flere hold.

- Kampen for å få regulert tech-gigantene, få innsyn i algoritmene, skjerme innhold fra frie redaktørstyrte medier, og få dem til å betale skatt for å jevne ut konkurransevilkårene dere møter, det er regjeringens topp prioriteter i året som kommer, sa Trettebergstuen.

Her tror ikke kutlrurministeren at arbeidet som foregår i EU vil være nok.

- Vi skal snu hver stein sammen med dere på et nasjonalt og nordisk nivå for å få gjort mer. Det er viktig, sa hun.

1830 mediefolk har meldt sin ankomst til Grieghallen disse dagene. Det er noe lavere enn rekorden fra 2019, da konferansen hadde 1950 deltakere.

Se intervjuet med Anette Trettebergstuen her:

Les mer: Medieministeren ber Facebook-varsler om råd: - Er en fantastisk viktig stemme