For femte året på rad markerte NRK samenes nasjonaldag med en times samsending på NRK1 og NRK3 som høydepunktet mandag kveld. I snitt hadde sendingen 221.000 seere ifølge tall fra NRK Analyse. Kampanje har vært i kontakt med NRK som opplyser om at sendingen er den mest populære av sitt slag siden 2019.

- De foregående årene var preget av korona og den manglende feiringen som fulgte med. Jeg tror det at vi endelig kan feire har gjort at folk har hatt lyst til å følge med å se, sier prosjektleder Tonje Tunold.

- Er du fornøyd med seertallene?

- Det er jo mer enn i fjor. Jeg er fornøyd med det. Jeg kunne tenke meg det var 500.000 som så sendingen, det er ambisjonen på sikt. Sendingen er for samer, men ikke bare samer, vi vil nå ut til alle med en fin feiring og setter oss høyere mål år for år.

Tunold forteller at de har tatt noen grep for å nå ut til enda flere. 

- I fjor satte vi inn ressurser på å bygge en flott scenografi, vi har gjort grundig innsiktsarbeid og satset på å gjøre dette til en positiv og bejaende feiring som ikke fokuserer på å problematisere. Vi løfter ting som er viktige, men uten å gjøre det vanskelig. Ønsket her er å vise og spre gleden, og vise feiringen i hele Sápmi og legger til: 

- Vi har også jobbet med å finne formen og balansen mellom lengden på intervju, valg av gjester og tema vi skal ta opp. Også har vi prøvd å finne spennende artister, og presentere god samisk musikk og artister, sier hun.

- Jeg synes vi har lykkes mer og mer år for år med å få dreis på det, finne formen, det glitrer og skinner, som det seg hør og bør er nasjonaldag verdig.

I tillegg tror Tunold at Agnete Sab0a, som har ledet sendingen de siste to årene, har bidratt til at enda flere har sett sendingen i år.

- Hun er veldig flink og er et ansikt utad folk kan relatere til: hun er seg selv, og det at hun ikke er perfekt i forhold til samisk, tror jeg har mye å si. Hun har stått frem med sin historie om hvordan hun har tilnærmet seg det samiske språket, og det bidrar til å senke terskelen for å tørre å bruke samisk, understreker hun.