Torsdag morgen fikk de ansatte i Viaplay Group beskjed om at selskapet skal si opp mer enn 25 prosent av staben. Det skjer samtidig som den nye konsernsjefen Jørgen Madsen Lindemann legger frem en redningsplan for det kriserammede selskapet.

- Vi har satt en ny organisasjonsmodell som er landbasert og mye slankere sentralt. Det betyr at mer enn 25 prosent av våre ansatte forlater oss, som selvfølgelig er en forferdelig situasjon, men veldig nødvendig for fremtiden til selskapet, sier Lindemann i resultatpresentasjonen.

Viaplay hadde 1691 ansatte ved utgangen av 2022. Det betyr at over 400 ansatte mister jobben. Størstedelen av nedbemanningen skal ramme sentrale funksjoner. Viaplay Groups hovedkontor er i Stockholm.

- Avgjørelser som gjelder det redaksjonelle, salg og markedsføring skal nå gjøres lokalt der de hører hjemme, mens vi fortsatt skal kapitalisere på vår felles teknologi- og distribusjonsplattform, sier Lindemann.

Kutter over 400 årsverk
Hvor mange norske ansatte som blir berørt, er ikke kjent, men TV 2 har tidligere erfart at det er snakk om rundt 20 stillinger. Dette har også Kampanje fått opplyst av kilder.

P4-sjef Kenneth Andresen ble tidligere i sommer satt inn som midlertidig norgessjef i Viaplay Group. Selskapet har ikke hatt en norsk sjef siden 2019.

Les også: Viaplay sier opp mer enn 25 prosent av alle ansatte - åpner for salg av selskapet

Kutter dramasatsing
Samtidig ligger det an til store endringer på innholdssiden i selskapet som tidligere har satset stort på prestisjefylte nordiske dramaproduksjoner

- Vi har dramaserier som har fungert godt, spesielt i dramakomedie-sjangeren, men vi har for mye av det. Fremover vil vi bruke det vi har, sier Jørgen Madsen Lindemann i torsdagens resultatpresentasjon.

Der la han frem tall som viser at selskapets egne dramaserier stod for 29 prosent av kostnadene til strømmetjenesten Viaplay i 2022, men bare åtte prosent av seingen. Fremover skal volumet av dramaproduksjoner reduseres betraktelig til fordel for brede underholdningsformater i sjangeren «non-scripted»

- Vi skal ha en bred, kommersiell vinkel for å nå så mange som mulig.

Han utelukket heller ikke at Viaplay Group vil videreselge sportsrettigheter i det nordiske markedet. Selskapet er som kjent det norske hjemmet for en rekke sportsrettigheter, inkludert Premier League, håndball og vinteridrett.

- Dette er noe vi ser på, og man kan hevde at enkelte rettigheter hører bedre hjemme i et fri-TV-miljø enn i et betal-TV-produkt. Når annonsemarkedet er så vanskelig som det er nå, er det ingen grunn til å sitte på de rettighetene, sier han.

Raser på børs
Aksjen til Viaplay har rast etter at de økonomiske problemene til selskapet ble offentliggjort tidlig i juni. Markedet tar heller ikke dagens nyheter godt imot, og sender aksjen i skrivende stund ned 27 prosent. På det meste har aksjen vært nede hele 32 prosent torsdag morgen. 

Selskapet vedsettes nå til rett under 3,9 milliarder svenske kroner, og kursen har dermed stupt med 80 prosent på ett år. Før nyheten om at Jensen trakk seg som VIaplay-sjef ble aksjen handlet for over 220 svenske kroner, og selskapet var da verdt over 17 milliarder svenske kroner.