Etter det Kampanje erfarer er Disney nå nærme å lande et større nordisk rettighetskjøp om europeisk toppfotball. Det er en utvikling som bør skremme vannet av toppsjefene i de norske og nordiske TV-kanalene TV 2, TV4 og danske TV2, for ikke snakke om skadeskutte Viaplay.

Den store rettighetskampen om de gjeve europeiske fotballturneringene Champions League, Europa League og Conference League har pågått siden lenge før jul i Norden. Men enn så lenge er det bare TV 2 som har kunngjort en avtale.

Tirsdag kveld kunne TV 2-sjef Olav Sandnes fortelle sine TV-seere på direkten at kanalen også for de neste tre årene skal vise kampene fra den attraktive fotballturneringen. Det har vært livsviktig for et TV 2 som må holde fotballinteressen oppe gjennom vinteren når den nasjonale ligaen Eliteserien tar pause slik at TV 2-sjefen kan fortsette å hente inn over 400 kroner i måneden fra de best betalende TV 2 Play-abonnentene.

Les også: TV 2 sikrer seg Champions League i tre nye år

Det er UEFA og deres rettighetspartner Team Marketing som har forsøkt å selge kampene til de norske og nordiske TV-kanalene, men salget har som Kampanje tidligere ha omtalt gått trådt.

Årsaken til at dette har tatt tid, skal etter det Kampanje forstår handle om at UEFA har stått overfor et valg om å selge rettighetene til én aktør for hele Norden eller selge ut rettighetene marked for marked.

Med salget av Champions League-turneringen til TV 2 har man åpenbart gått for ulike nasjonale løsninger i de fire nordiske landene for på den måten presse rettighetsprisene mest mulig oppover.

Kampanje har tidligere anslått verdien på UEFAs rettighetspakke til opp mot par milliarder kroner i året og dermed en seks-syv milliarder i rettighetskostnader for de tre årene avtalene gjelder. Enn så lenge er det ingen ting som tyder på at prisene har falt veldig.

For det har vært nok av interesse for disse kampene og nå kan Kampanje avsløre at det globale mediekonsernet Disney er nær å gjennomføre sitt første rettighetskjøp innenfor sport i Norden og at det skal være landet avtaler i både Sverige og Danmark knyttet til de to turneringene Europe League og Conference League.

Les også: Schibsted vil ha mer TV-sport: - Skal være med å by på det som er riktig

Det betyr at de globale mediegigantene og strømmekjempene nå kaster seg over sporten også. Sport har så langt vært en type innhold de nasjonale kringkasterne har gjort opp seg imellom. Nå endrer dette konkurransebildet karakter og det på mest mulig dramatisk måte.

Tidligere i år ble det også kjent at ehandelsgiganten Amazon kjøpte rettighetene til flere av kampene fra Premier League gjennom en viderelisensieringsavtale med Viaplay som har Premier League i både Norge, Sverige og Danmark. Salget til Amazon gjelder for det svenske og danske markedet.

Kampanje har vært i kontakt med Disney de siste dagene, men PR- og kommunikasjonsdirektør Aurora Stark i Disney i Norden har ikke ønsket å svare på våre spørsmål utover å si «at det meste av våre finansielle utgifter og investeringer er noe vi bare kommuniserer på globalt nivå».

Kjøpet kommer på en tid Disney-konsernet forsøker å bli mer lønnsomme med sin strømmetjeneste Disney+ verden over og nordisk Disney-sjef Hans van der Rijn kunne rett før jul lansere et nytt og rimeligere abonnement med reklame og dette var «et naturlig steg i utviklingen av Disney+», men samtidig sa Disney-sjefen at det er på innhold slaget står.

Nå legger Disney etter alt å dømme sport og europeisk toppfotball inn i sin allerede sterke portefølje av serier som «The Bear», «The Kardashians» og Star Wars-serien «Andor», og går dermed rett i strupen på de nordiske kanalene TV 2 og Viaplay.

Et kjøp av fotballrettigheter er også et kraftig signal til markedet og konkurrentene om at drama og dokumentarer ikke lenger er nok til å skille seg ut i jungelen av strømmetjenester og innhold. 

Strømmekrigen i 2024 viser med tydelighet at også de globale gigantene nå entrer banen og markedet for den mest attraktive sporten.