- Aldri undervurder Viaplay, sa en TV-sjef til meg en gang.

Nå får han rett en gang til. Den svenske strømmetjenesten er etter det Kampanje kjenner til i sluttforhandlinger med UEFA og agentselskapet Team Marketing om kjøpet av de aller gjeveste, internasjonale fotballturneringene Champions League i Sverige og Danmark og de to mindre turneringene Europa League og Conference League i Norge.

Dermed holder Viaplay konkurrentene TV4, Warner Bros. Discovery og Schibsted unna matfatet eller det mange kaller selve indrefileten av internasjonal sport. 

Det er smått utrolig ettersom selskapet har væt gjennom sin største krise noensinne og gikk med over ti milliarder kroner i underskudd i fjor. 

Men etter en full refinansiering av selskapet der de nye eierne Canal+ og tsjekkiske PPF har skutt inn mer kapital, gjeld er omskrevet til aksjer og lånebetingelser reforhandlet, er toppsjef Jørgen Madsen Lindemann åpenbart tilbake i angrepsposisjon eller på offensiven som det heter på fotballspråket. 

Og det er ikke dart og biljard det handler om, men Manchester City, Real Madrid, Bayern München, PSG og Barcelona også kalt Champions League.

Det må være litt av en revansje for Viaplay og Madsen Lindemann som sist gang rettighetene ble solgt, tapte budkampen både i Sverige og Norge. Det var to tøffe skilsmisser for Viaplay som nesten uten unntak har vist Champions League-fotball i Norden siden turneringen startet i 1992.

Viaplay beholdt rettighetene i Danmark, men tapte kampen i Norge mot TV 2. I Sverige stakk TV4 av med avtalen. Totalt var det snakk om avtaler for seks-syv milliarder kroner i Norden etter det Kampanje har grunn til å tro, og både i Norge og Sverige tok prisene helt av.

Veien tilbake for Viaplay har vært langt etter krasjlandingen i fjor. Kostnader for rundt en milliard er kuttet, 30 prosent av staben er borte og selskapet har avholdt tidenes garasjesalg der dramaserier og TV-filmer er lempet ut til høystbydende. Toppsjefen kan knapt ha rukket å sove siden nyheten om krisen i Viaplay sprakk i fjor sommer. 

Det siste fiffige trekket her var å selge unna noen Premier League-kamper til Amazon Prime i Sverige og Danmark for å frigjøre ytterligere med cash. Dermed kunne Viaplay igjen bevege seg ut i rettighetsmarkedet og nå ser det ut til å gå Viaplays vei både i Norge, Sverige og Danmark.

Kommunikasjonssjefen i Viaply, Nicholas Smith, sier selskapet ikke kan «kommentere på rykter og spekulasjoner», men det er ventet en kunngjøring om at Viaplay har vunnet frem med sitt bud om ikke lenge.

Men det har drøyd og det har allerede gått et en uke siden TV 2 annonserte kjøpet av Champions League i Norge. Disney kommuniserte sitt rettighetskjøp tidligere denne uken etter at Kampanje blåste nyheten før helgen. 

Les også: - Disney går i strupen på TV 2 og Viaplay med fotballbud

At det enda ikke er kommunisert en løsning rundt Champions League på det svenske og danske markedet, er et klart signal om at UEFA-toppene ikke er fornøyde med tilbudene som ligger på bordet. UEFA har også slitt med salget som Kampanje tidligere har skrevet. 

Kampanje er kjent med at UEFA til og med skal ha vurdert å sette opp en egen strømmetjeneste for på den måten å forsøke å selge kampene selv direkte til forbruker. Også den internasjonale strømmeaktøren Dazn har vært nevnt som en mulig kjøper, uten at det har ført frem.

Mye av problemene skyldes nok at interessen for Champions League-rettighetene på det svenske TV-markedet skal ha blitt kraftig svekket ettersom dagens rettighetshaver, svenske TV4 og eieren Telia, har fått kalde fotballføtter. Sist gang skal TV4 ha betalt rekordhøye én milliard kroner i året for Champions League, men denne gangen skal den svenske TV-kanalen ha vært langt mer lunkne i sin interesse. Nå er de uansett ute av kampen i Sverige etter det Kampanje kjenner til.

Uten å knytte det direkte til Champions League, kunne den svenske TV4-sjefen, Mathias Berg, fortelle Kampanje tidligere i vår at kanalen har betalt for mye for TV-sporten

Dersom Viaplay vinner frem med sine nye bud i Norge, Sverige og Damark er selskapet godt posisjonert i årene som kommer og de holder skansen i Norge, der selskapet i dag allerede sitter med Europa League og Conference League.

Å kjøpe Champions League i Norge ville ikke gitt særlig mening heller, ettersom abonnementsprisen allerede er på friske 750 kroner i måneden og det ikke er så mange nye kunder å kjempe om på det norske markedet. Viaplay har allerede flere av dem inne som abonnenter gjennom sitt tilbud av Premier League i Norge. Men med de to rimeligere turneringene Europa League og Conference League, klarer Viaplay å holde et stadig mer aggressivt Schibsted unna betal-TV-markedet samtidig som de kan krydre fotballtilbudet fra England med flere internasjonale toppkamper. Når Liverpool torsdag kveld skal forsøke å ta seg til semifinalen i Europe League med å slå italienske Atalanta borte, er det på Viaplay det skjer. Sånn vil det være i fortsettelsen også.

Også i Sverige og Danmark virker Viaplay å være godt posisjonert. Med både Premier League og Champions League i porteføljen i Sverige lukter det økte priser og knallharde distribusjonsforhandlinger mellom Viaplay og de svenske TV-distributørene i årene som kommer, mens Viaplay og Champions League vil fortsette å være et powerbrand på det danske TV-markedet og strømmetjenesten vil være nummer én-destinasjonen for sport frem til 2027.

Aldri undervurder Viaplay.