Tirsdag morgen legger Viaplay frem resultater for årets første kvartal. De viser at det kriserammede selskapet - som tidligere i år kom i mål med en storstilt rekapitalisering - fortsatt taper penger på driften. 

Driftsunderskuddet i første kvartal var på 473 millioner svenske kroner. Det tilsvarer drøye 480 millioner norske kroner med dagens valutakurs.

Omsetningen derimot økte med fem prosent til 4,7 milliarder svenske kroner.

Et positivt finansresultat på over én milliard kroner redder likevel selskapet som kan vise til et resultat før skatt på 605 millioner kroner.

Les også: Viaplay-underskudd på over ti milliarder kroner etter kriseår

- Ikke rettferdig
Nå vil Viaplay-sjef Jørgen Madsen Lindemann gå etter Viaplay-abonnenter som deler kontoen sin med andre.

- Dette er et stort problem for bransjen, sier han i kvartalsrapporten.

Selskapet anslår at en tredjedel av premium-abonnentene deres har delt sine kontodetaljer. 

- Dette er ikke rettferdig. Vi har implementert endringer i enkelte markeder for å begrense antall samtidige strømmer for live-arrangementer, som har vist seg vellykket og har oppmuntret nye kunder til å bli med og betale for underholdningen de ser på. Vi skal iverksette mer vidtrekkende tiltak i sommer, for å få flere å betale for det de ser på, sier han.

Mister abonnenter
Viaplay rapporterer også om vekst i topplinjen i sine nye kjernemarkeder i Norden og Nederland på seks prosent. Det skyldes først og fremst sublisensieringsavtaler og salg av dramaserier.  

- Realiteten er at våre innholdskostnader har økt raskere enn inntekten vår de siste årene på grunn av konkurranse, underliggende inflasjon og pågående ugunstige valutabevegelser. Vi kan ikke forvente at våre abonnenter og distribusjonspartnere skal bære disse kostnadsøkningene helt alene, og det er derfor vi har sublisensiert utvalgt sports- og ikke-sportsinnhold til andre kringkastere og strømmetjenester, sier Madsen Lindemann.

Les også:  Viaplay selger unna Premier League-kamper til Amazon

Antall abonnenter i kjernemarkedene faller med 1,2 millioner til 4,8 millioner abonnenter.

- Vi har justert produktprisene våre de siste månedene, for å sikre at vi kan fortsette å investere i innholdstilbudet vårt. Dette har ført til høyere churn (frafall av abonnenter, red. anm.).

I meldingen skriver selskapet at de forventer at abonnementssalget vil vokse igjen med den «fulle effekten av prisøkninger og bedre betingelser fra våre partnere.»

Slipper flere nyheter
Som tidligere varslet, vil Viaplay slippe et nytt strømmeabonnement med reklame. Dette alternativet skal være klar i sommer.

Viaplay planlegger også å lansere en helt ny TV-kanal for sportsnyheter i flere markeder.

Les også:  Viaplay-sjef varsler reklame-abonnement: - Skal være så attraktivt som mulig

Her kan du se resultatene til Viaplay i årets første kvartal. Tall i millioner svenske kroner.

Viaplay 2024 2023 Endring i prosent
Omsetning 4,757 3,537 + 5
Driftsresultat - 473 - 325 -
Resultat før skatt 617 - 362 -