Sluttspurt for TV2 - tidligere Huffington Post-sjef skal lede salget

Kjøpte Yahoo for milliarder av dollar. Nå skal han selge dansk TV2.

Publisert / Oppdater

Louise  Reseke
Louise Reseke

Kulturminister Mette Bock satte nylig ekstra fart i salgsplanene for den danske reklamefinansierte tv-kanalen TV2. For med utnevnelsen av tidligere toppsjef i Huffington Post, Jimmy Maymann, som ny styreformann tar salgsprosessen for alvor plass i TV2-konsernet og den øverste ledelsen i selskapet.

- Det er en spennende oppgave, som det var vanskelig ikke å finne interessant nå når jeg hadde kommet tilbake til Danmark, sier Jimmy Maymann.

Sammen med blant andre tidligere nordisk toppsjef for tv-konsernet Discovery, Henrik Ravn, som også har en fortid i TV2 i Danmark, skal det nye styret ta TV2 Danmark det siste stykket frem til klargjøring for et salg. Det skjer sammen med rådgiverne fra Danske Bank og Plesner, som det danske Kulturministeriet har gitt oppdraget med å finne en fremtidig eier av danske TV2.  

- Vi er alle opptatt av å sikre at vi har et sterkt TV2 fremover. TV2 la nylig frem et veldig godt resultat og vi skal forsikre oss om at man kan bygge videre på de tingene som allerede finnes og som er verdt å bygge videre på. Også er det sikkert noen nye ting som vi kan finne på sammen, sier Maymann.

Der er noen politiske omstendigheter som vi ikke er herre over, men vi kan gjøre vårt for å føre prosessen frem til et punkt hvor det er forsvarlig å selge TV2. Jimmy Maymann

Store hindringer i EU

Kulturministeren i Danmark skal etter planen presentere regjeringens nye mediemelding etter påske og det er en melding som skal inkludere et salg av TV2. Den nye medieavtalen skal tre i kraft 1. januar 2019, noe som kan peke på en naturlig deadline med tanke på å få et salgsprospekt klart, men den nye styreformannen opplever ikke at det er et krav at prosessen skal være ferdig innen den tid, påpeker Maymann.

- Det kan godt hende at premissene for salget vil være klart innen den tid, og selv om det vil være optimalt så er ikke det en tidsramme som er blitt klarlagt.

Det store hinderet for et salg av TV2 har i mange år hatt adresse i EU-kommisjonen for statsstøtte, noe som kan gi den danske tv-kanalen en milliardregning. I mer enn et år etter at Mette Bock satte seg i ministerstolen, har Kulturdepartementet i Danmark arbeidet med en avklaring av om det vil være mulig at rettssakene knyttet til kanalen kan isoleres i et salg, slik at en privatisering kan gjennomføres uten at en ny eier vil bli rammet. Før påske het det fra Mette Bock at rammene endelig er på plass.

- Er dette nå en garanti for at TV2 blir solgt?

- Jeg har ikke selv hatt muligheten til å lese avtalene som er blitt diskutert (med EU, red. anm.), men jeg er i hvert fall blitt forsikret om at dette blir løst politisk, sier Jimmy Maymann og fortsetter:

- Jeg skal vokte meg for å gi garantier. Vi har fått et oppdrag om å klargjøre TV2 for et salg med den overbevisning om at det kan gjennomføres. Der er noen politiske omstendigheter som vi ikke er herre over, men vi kan gjøre vårt for å føre prosessen frem til et punkt hvor det er forsvarlig å selge TV2.

Dansk kulturminister:

- Det er regjeringens ønske at TV2 skal selges, sier den danske kulturministeren Mette Bock.

Var med å kjøpe Yahoo

Jimmy Maymann er en av få dansker som kan kombinere teknisk innsikt med internasjonal medieerfaring. Han var frem til 2017 en del av ledelsen i det amerikanske mediekonsernet AOL, som blant annet eier Huffington Post. Her var Maymann administrerende direktør frem til 2015. Samtidig har han vært med å starte opp gründerselskapet Goviral som tilbyr tjenester innenfor videomarkedsføring, et selskap som ble startet opp i 2005 og solgt til AOL i 2011. Maymann fortsatt karrieren i AOL og var frem til han sluttet viseadministrerende direktør i AOL. Dermed rakk han å være med på morselskapet Verizons kjøp av Yahoo for mer enn fire milliarder amerikanske dollar.

- Jeg har vært involvert i små og store transaksjoner og vært på begge sider av bordet. Det er noe av det jeg gjerne vil bruke slik at vi får lagt de rette rammene og gitt TV2 det riktige partnerskapet, sier Jimmy Maymann.

Etter at han kom tilbake til Danmark i 2017, har han bygget seg opp en karriere innenfor styreverv, blant annet som formann for FN-platformen UN Live Online og han har også verv i Biva, Constructive Institute og Reuters Institute på Oxford Universitetet. Med sin nye styrelederjobb i danske TV2 øker engasjementet i styrearbeidet ytterligere – pluss litt til. Styrelederjobben i TV2 har endret karakter i kraft av salgsplanene som er rykket oppover på to do-listen.

- Det er ikke en fulltidsjobb jeg har sagt ja til. Men i kraft av salgsprosessen er jobben litt annerledes enn normalt. Det er litt mer involvering fra styret slik at Merete Eldrup (TV2s administrerende direktør, red. anm.) og medarbeiderne kan fokusere på å levere i det daglige slik at kvaliteten fortsetter å være like høy, sier Jimmy Maymann og legger til.

- Man må aldri glemme at man i en slik prosess skal fortsette å drive og utvikle virksomheten. Det er det primære, sier han.

Denne artikkelen er også publisert på Mediawatch, som Kampanje har et redaksjonelt samarbeid med.

Lønnsomt reklame-tv

Her ser du de siste årene med overskudd før skatt i den danske tv-kanalen, TV2. Alle tall i MDKK. 

Sluttspurt for TV2 - tidligere Huffington Post-sjef skal lede salget