Discovery rammes av vintersport-kuppet - setter punktum for tv-krangel

Det er ikke bare NRK som kommer til å merke tapet av skirettighetene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den store nyheten fra medie- og sportsmarkedet i forrige uke, var TV3-eier Nent-gruppens store rettighetskjøp av langrenn, hopp og alpint. Fra og med 2021, er det det børsnoterte mediekonsernet som skal forvalte arven fra NRK for de påfølgende fem årene.

Les også:  TV3-eier kjøper ski-rettigheter –  nå rakner vintersporten for NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK sa til Kampanje at prisen til slutt rett og slett ble for høy for NRK.

- Det er ikke mulig for oss å bruke så mye penger på denne type innhold og rettigheter. Det er tydeligvis andre som har denne type penger.

Les mer: Tapte budkampen om vintersporten - prisen skal ha landet på én milliard i Norge

Tapte kampen:

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK må slippe store deler av vintersporten, men sitter fortsatt med skiskyting og skøyter, samt mulighet til å kjøpe seg opp i enkeltmarkeder som Norge og Østerrike der rettighetene fortsatt er til salgs. Foto: Eivor Eriksen

Sikret seg eneretten

Til slutt var det altså TV3-eier Nordic Entertainment som fikk tilslaget og gjennomførte rettighetskjøpet som sendte sjokkbølger inn i både NRK og idrettsverden.

- Vinteridrett engasjerer hele Norge hver eneste sesong og er en del av den norske folkesjela. Vi skal sørge for førsteklasses produksjoner, kommentatorer og eksperter til våre sendinger for å gi seerne en best mulig opplevelse. Nå kan seerne glede seg til mer enn 500 timer med vintersport hver sesong på våre kanaler og strømmeplattformer, sa Nent-sjefen i Norge, Vegard Klubbenes Drogseth, da kjøpet ble kjent.

Prisen Nent skal ha betalt for rettighetspakken på det norske markedet, ligger etter det Kampanje kjenner til på nærmere én milliard kroner.  Den sterke prisveksten kan ha sammenheng med flere ting, blant annet en intensiv budkamp og eksklusivitet - kan Kampanje nå avsløre.

At konkurransen om rettighetene skal ha vært stor blant de store tv-husene på det norske markedet, er kjent. Foruten NRK selv var også TV 2 med i kampen - noe TV 2-sjef Olav Sandnes allerede har bekreftet. Men også Discovery skal ha vært på banen, sannsynligvis av flere grunner.  

Vintersporten ville passet som hånd i hanske for Discovery som allerede sitter med rettighetene til vinter-OL, men også for en kanal som Eurosport. Med Eurosport har Discovery et mål om å ha Norges viktigste sportsmerkevare og her har vintersport vært et viktig innhold. Det er en målsetning det kan spøke for nå.

For i den nye ski-avtalen til Nent, blir det slutt på at Discovery får tilgang på de internasjonale tv-bildene fra langrennsporet, hoppbakkene og alpinløypene. Nent har sikret seg eksklusive rettigheter til å vise bildene på det nordiske markedet.

- Med unntak av Sveits, Østerrike og det som skjer på norsk jord, har vi 100 prosent eksklusivitet, sier administrerende direktør i Nent i Norge, Vegard Klubbenes Drogseth, til Kampanje.

- Var denne eksklusiviteten viktig?

- Eksklusivitet er alltid et viktig element i rettighetsavtaler og for den kommersielle verdien, sier Drogseth.  

En ratingkiller har det naturligvis ikke vært, ettersom NRK har vært foretrukket valg for nordmenn flest. Espen Skoland, Discovery

Krangel om Eurosport-bilder

Dermed klarte Nent det både NRK og TV 2 har kjempet for i mange år, men aldri klarte. Hindre parallelle sendinger av store idrettsarrangementer som vintersport og Tour de France.

I mange år har Eurosport hatt, også i Norge, muligheten til å vise vinteridrett parallelt med NRK som en del av en pan-europesk avtale. At den internasjonale sportskanalen fikk tilgang til de internasjonalt produserte tv-bildene, gikk lenge under radaren for NRK og TV 2. Men da Discovery kjøpte Eurosport og begynte å bygge opp en ny, norsk sportskanal under Eurosport-merkevaren med rettigheter som vintersport, motor, tennis og sykkel og etter hvert også norsk fotball og OL, fikk pipa en annen lyd.

- Det blir mer krevende å ha parallelle sendinger, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Kampanje i 2015 da satsingen ble kjent.

- Vil dere kreve at Eurosport Norge ikke får sende vinteridrett?

- Nei, det er vi ikke i posisjon til nå. Det vil forhandlinger avklare, men det har en betydning for verdien av avtalen. Det har tidligere ikke vært så viktig hva Eurosport har sendt. Nå blir det tøffere konkurranse. Det er helt forventet.

Parallelt med vintersporten har også TV 2 slitt med de parallelle sendingene. Når Tour de France-sendingene til TV 2 pågår, sender også erkerivalen Discovery Norge rittet på den internasjonale sportskanalen Eurosport.

Går for gull:

Administrerende direktør i Nent i Norge, Vegard Klubbenes Drogseth, har fått tak i gullkantede sportsrettigheter for de fem årene. Foto: Nent

Vil jakte nye sportsrettigheter

Hos Discovery bekrefter man i dag tapet av rettighetene. 

- Vi har hatt FIS-rettighetene på Eurosport som ikke-eksklusive rettigheter. For oss har dette vært en «nice-to-have»-rettighet, og en fin treningsplattform for vår sportsredaksjon opp mot OL, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland.

Det var tidlig i 2014 at Discovery kjøpte seg opp i den Eurosport og har siden giret mer og mer opp på sport. Skoland legger til at det aldri har vært så enorme seertall på Eurosport-sendingene.

- En ratingkiller har det naturligvis ikke vært, ettersom NRK har vært foretrukket valg for nordmenn flest. Så for oss betyr ikke dette så mye. Vårt mål er å erstatte disse med nye eksklusive rettigheter, sier han.

- Hva tenker du om at det er konkurrenten Nent som tar over rettighetene?

- Men vi må naturligvis gratulere Nent med en veldig fin, eksklusiv rettighet.

- Var Discovery på jakt etter disse rettighetene?

- Det har vi ingen kommentar til. 

Discovery rammes av vintersport-kuppet - setter punktum for tv-krangel