Schibsted-topp fyller opp med tidligere Telenor-kollegaer

Mediekonsernet avviser at det ligger en bevisst plan bak Telenor-ansettelsene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Den nye Schibsted-sjefen, Kristin Skogen Lund, har hentet inn flere personer til nøkkelposisjoner i mediekonsernet. Felles for dem alle er at de har jobbet i Telenor og jobbet sammen med Skogen Lund selv. Det gjelder både Ragnar Kårhus, Sven Størmer Thaulow og nå sist Atle Lessum som i løpet av noen raske måneder alle er blitt hentet inn til Schibsted.

Dermed har konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted samlet et ikke så rent lite Telenor-team i mediekonsernet hun selv tok over etter Rolv Erik Ryssdal før jul i fjor.

- Ja, det er tre stykker med bakgrunn fra Telenor som er rekruttert, men med litt ulikt bakteppe, sier konsernsjefen i Schibsted, Kristin Skogen Lund, til Kampanje.

Felles for dem alle er at de også jobbet tett med Skogen Lund under de knappe tre årene Schibsted-sjefen selv jobbet i Telenor. Både Kårhus, Lessum og Størmer Thaulow jobbet tett med Kristin Skogen Lund på den tiden, nå har to av dem i tillegg fått plass i Skogen Lunds ledergruppe.

Les mer: Her er Kristin Skogen Lunds nye Schibsted-ledelse

Jeg hverken intervjuet ham eller valgte ham ut, men etter «bestemorprinsippet» godkjente jeg rekrutteringen. Kristin Skogen Lund

- Timingen for å komme inn veldig god

Den sist nyankomne til mediekonsernet fra Telenor, er Atle Lessum. Han blir fungerende kommunikasjonsdirektør i Schibsted og skal i første omgang vikariere for Nathalie Kåvin, som er i permisjon. Også Kåvin kom i sin tid fra Telenor.

- Ja, det er riktig. Det er ett års vikariat for Kåvin og det er det.

- Det er kanskje utsikter for noe mer?

- Ingen har lovet meg noe mer, men jeg følte rett og slett at tiden var inne for gjøre noe annet. Schibsted har over tid vært på radaren min når jeg har vurdert selskap jeg har lyst til å jobbe i dersom jeg en gang skulle slutte i Telenor, sier Lessum.

Han sier at tanken om Schibsted som en attraktiv arbeidsgiver har ligget der «uavhengig av at han har jobbet med Kristin Skogen Lund» tidligere i Telenor-sammenheng. I tiden sammen ute på Fornebu, jobbet de to svært tett sammen og Lessum omtales som «høyrehånda» til Skogen Lund på den tiden. 

- Jeg tenkte at nå er jeg 49 år og at det er en god tid for å utfordre meg selv til å gjøre noe annet. Schibsted er i en spennende fase med en slags nyetablering av selskapet i Norden samtidig som den internasjonale rubrikkannonsevirksomheten skilles ut. Sånn sett føles det som timingen for å komme inn er veldig bra, sier han.

- Er det riktig at du jobbet svært tett med Kristin Skogen Lund i Telenor?

- Jeg var kommunikasjonsrådgiveren hennes da hun var i Telenor, så det er riktig at vi jobbet mye sammen. Jeg opplever det å sitte tett på og kjenne konsernsjefen i en rolle som kommunikasjonsansvarlig åpenbart er en fordel, sier Lessum.

- Så det er ingen plan om å få flere Telenor-ansatte til Schibsted? 

- Jeg skal ikke svare for Schibsted, men det er ikke slik jeg opplever det. Her ser man på kompetanse og erfaring og da er det som i alle andre selskaper også fint for Schibsted å få inn folk med erfaring fra sammenlignbare selskaper - som eksempelvis Telenor, sier Lessum.

- Avhengig av å fylle stillingen raskt

Schibsted-topp Kristin Skogen Lund kom selv til Telenor i 2010 som konserndirektør med ansvar for telegigantens aktiviteter i Norden som omfattet Telenor Norge, Sverige, Danmark og Broadcast. Skogen Lund sier hun har engasjert seg på ulikt vis i forbindelse med de tre ansettelsene og det har gått fra å ha en liten finger med i spillet til å bruke hele hånda. Om rekrutteringen av Atle Lessum sier Schibsted-sjefen.

- Det var ikke mitt verk. Han søkte vikariatet som ble utlyst i en ordinær prosess. Jeg hverken intervjuet ham eller valgte ham ut, men etter «bestemorprinsippet» godkjente jeg rekrutteringen, sier Kristin Skogen Lund.

En av dem som hun derimot skal ha brukt hele hånda for å få med på laget er Sven Thaulow, som blant annet ledet Telenors satsing på strømmetjenesten Comoyo da Skogen Lund var i Telenor.

- Thaulow håndplukket jeg direkte etter å ha klarlagt at det var ønske og behov for ekstern rekruttering til ny stilling som konserndirektør for data og teknologi. Han har en sjelden kombinasjon av kompetanse og personlige egenskaper, og jeg var avhengig av å fylle stillingen raskt, sier Skogen Lund.

Det er betryggende for meg at jeg har jobbet med ham tidligere.

Den andre som går inn i ledergruppen er Telenor Broadcast-sjefen, Ragnar Kårhus. Han tar over jobben til Trond Beger og kommer til medieselskapet etter en mye mer omstendelig prosess.

- Ragnar Kårhus gikk seirende ut av det som var en særdeles grundig prosess over tre måneder, med mange kandidater og testing og dybdeintervjuer av en håndfull svært gode sluttkandidater, sier Skogen Lund.

At de to jobbet sammen i Telenor, avviser Schibsted-sjefen var utslagsgivende.

- Det er betryggende for meg at jeg har jobbet med ham tidligere og vet hva han er god for, men han ble altså ikke valgt på grunnlag av det, sier hun.

- En spennende jobb i et spennende selskap

Ragnar Kårhus har jobbet svært mange år i Telenor-systemet også da Kristin Skogen Lund var i telekomselskapet i årene 2010 til 2012.

- Kristin Skogen Lund var sjef for Telenor Nordic i den perioden jeg ledet Telenor Norge. Hun var med andre ord min sjef og styreleder, sier Kårhus.

- At dere jobbet sammen i Telenor hadde det noe å si for at du takket ja til å jobbe i Schibsted og for Skogen Lund?

- Jeg ønsker ikke å kommentere på enkeltelementer til hvorfor jeg takket ja til min nye jobb. Jeg har vært gjennom en prosess i det jeg opplever som en spennende jobb i et spennende selskap og det har vært min hovedbeveggrunn for å flytte på meg.

- I Schibsted kommer du nå til å møte på både Sven Størmer Thaulow og Atle Lessum. Det er vel også folk du kjenner godt?

- Ja, jeg vet godt hvem de er. Vi var del av et større kollegium.

- Hva tenker du om at det kommer så mange Telenor-folk til Schibsted akkurat nå?

- Det ønsker jeg egentlig ikke å kommentere. Hva slags beveggrunner andre måtte ha må du nesten spørre dem om. Men generelt er det vel sånn at Telenor er et stort selskap både nasjonalt og internasjonalt. Det suksessrikt, globalt selskap som jobber godt digitalt og der det naturlig nok er mange flinke folk. At andre selskap rekrutterer fra Telenor er ikke unormalt. Schibsted er også et spennende selskap som er inne i en spennende fase og det er sikkert også noe mange finner motiverende, sier han.

- Lang og grundig prosess:

Ragnar Kårhus sier han ikke vil gi noen detaljer på selve ansettelsesprosessen for hans nye stilling i forhold til om han ble kontaktet av en rekrutterer eller søkte på stillingen selv. - Det var en lang og grundig prosess som endte med at jeg fikk jobben.

- Ikke så rart at de kommer fra Telenor

I forbindelse med at Skogen Lund tok over som ny Schibsted har mediekonsernet også fått en ny sjef for det som på konsernspråk kalles «People and Corporate Affairs».  Mette Kongsrud kom til Schibsted fra rekrutteringsbransjen og selskapet Korn Ferry hvor hun var daglig leder.

 Hun synes ikke «det er så rart» at man henter flinke folk også utenfor Schibsted-systemet.

 - Og det er heller ikke så rart at de kommer fra Telenor. Telenor er et stort og komplekst selskap innenfor en industri som har flere fellestrekk med vår egen organisasjon og vårt eget selskap. Telenor har også som Schibsted vært igjennom en transformasjon som er relevant for oss, sier Krogsrud.

Hun sier Schibsted ved ansettelser alltid er ute etter den beste kandidaten og at man «kjører prosesser på alle ansettelser».

- Er det en bevisst strategi å hente fra Telenor?

- Nei, absolutt ikke og i den prosessen som handlet om Atle Lessum var han én av flere sterke kandidater som svarte på utlysningen. Men til slutt var Lessum den klart beste, sier hun. 

Hun sier hun og deltok i ansettelsesprosessen av Atle Lessum til Schibsted og ledet utvelgelsen av sluttkandidatene.

- Vi er kjempeglade for at Atle Lessum begynner hos oss, sier Mette Kongsrud som selv har jobbet med Kristin Skogen Lund i flere år flere år på midten av 2000-tallet – i Schibsted.

- Har du selv noen relasjon til Kristin Skogen Lund fra arbeidslivet?

- Jeg jobbet i ASA-delen av selskapet, hun var ikke i ASA. Vi var altså i samme konsern, men i ulike selskap.

Ute på Fornebu mener Telenor «at det er naturlig og bra» at et selskap som Schibsted rekrutterer fra telekomselskapet.

- Vi har forståelse for at Telenors ansatte er attraktive for andre selskaper på lik linje med at vi tiltrekker oss talenter fra større norske selskaper. Vi har vært heldige som har fått nyte godt deres ferdigheter i lengre tid. Det er naturlig og bra for næringslivet at det er bevegelse og erfaringsutveksling på tvers av selskaper i Norge, sier kommunikasjonssjef i Telenor-konsernet, Hanne Knudsen.

Schibsted-topp fyller opp med tidligere Telenor-kollegaer