Ny Ahead-sjef vil ta opp kampen mot Try-konsernet: - En av de mest spennende jobbene i Byrå-Norge

Tar over et Ahead Group som er blitt kraftig slanket det siste året, men som nå tjener penger igjen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

Tirsdag kom nyheten om at Kjetil Botten Skogly er ansatt som administrerende direktør i Aller Medias byråsatsing Ahead Group Norway. Det skjer samtidig med at Henrik Hellenes forlater konsernet etter kort tid i lederjobben. Botten Skogly sier han ble headhuntet til jobben som sjef i Ahead-gruppen som teller kjente byråer som Hyperredink, Oculos og Nova Vista. 

- Jeg har ikke søkt på jobben, jeg har blitt hentet, sier han til Kampanje.

Dermed er Pol-ferden over etter seks år i Try-konsernets datterselskap, og nesten tre år som byråleder. Før det har han ledet markedsavdelingene i NSB, DNB og KLP.

- Jeg er glad jeg forlater et Pol som går bra og som er godt rustet for fremtiden. Det er vemodig å forlate alle de flinke folka i Pol, men sånn er det når man skal videre. Det er ikke noen uoverensstemmelser mellom meg og resten av gjengen i Pol, vi kommer til å være gode venner i fremtiden, sier Botten Skogly.

Den nye Ahead-sjefen sier han må selge aksjene sine i Pol når han begynner i Ahead Group i august.

- Slutter du på dagen i Pol?

- Det er naturlig at det er en del ting som jeg nå blir koblet av, og så er det sånn at jeg kommer til å følge noen kunder litt videre der det er naturlig, så lenge det er ønskelig fra Pol sin side og fra kunden sin side.

Les også: Pol-sjef Kjetil Botten Skogly går til Aller Media

- En av de mest spennende jobbene

Kjetil Botten Skogly sier han er forberedt på en annen jobbhverdag som leder for Aller Medias byråsatsing.

- Det er noe jeg gleder meg ekstremt til å ta fatt på og få være med på å utvikle Ahead-gruppen videre både i Norge og Norden. Det ser jeg på som en av de mest spennende jobbene man kan ha i byråverden i Norge.

- Ahead Group har vært gjennom omorganiseringer og en rekke lederendringer de siste årene. Hva gjør at du tenker at dette er riktig tidspunkt for å ta ledelsen der?

- Fra mitt ståsted har de gjort en solid jobb med å få porteføljen av byråer til åvære attraktive og lønnsomme. Jeg tenker at utgangspunktet mitt til å bygge videre på det arbeidet er ekstremt godt. Jeg går inn med store ambisjoner og jeg mener oppriktig at det er en uslepen diamant som ligger der, sier han.

Les også: Sviktende salg i Aller Media - har redusert bemanningen med nesten 20 prosent på ett år

Nytt lederbytte:

Lederen for Aller Media byrågruppering Henrik Hellenes gir seg som sjef i Ahead Group. Aller Media-sjefen Dag Sørsdahl har allerede erstatteren på plass i Kjetil Botten Skogly. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Aller Media

- Ahead føles underkommunisert

Botten Skogly mener byråene som ligger i Ahead-gruppen i dag representerer den helt grunnleggende kompetansen som blir etterspurt i markedet. Som leder av reklamebyrået Pol, som er en del av Try-konsernet, har han vært den nærmeste til å kappe inn på forspranget til det dominerende Try-huset på reklamemarkedet. 

- Kommunikasjonen og forretningsmodellen til kundene knyttes stadig sterkere sammen. Det er nok en modell som kommunikasjonsbransjen og byråer fremover må forholde seg til i større grad. Det er et utrolig spennende utgangspunkt.

- Dere kniver om de samme kundene og oppdragene som Try-konsernet?

- Absolutt. Alle som har den samme konsernstrukturen, både Try, Noa og Publicis, ser de samme bevegelsene i markedet. Ahead føles underkommunisert i markedet og det er en helt åpenbar mulighet for denne grupperingen å ta en tydeligere posisjon nå. De er et nordisk konsern og er representert i Sverige, Finland og Danmark også, og som et familieeid selskap har de langsiktige perspektiver på de investeringene de gjør. Det har vært viktig for meg fra jeg tok beslutningen, sier Botten Skogly.

Les også: Pol-sjefen droppet permitteringer og økte overskuddet: - Vi tar utbytte med god samvittighet

Var aldri en permanent løsning

Aller Media-sjef Dag Sørsdahl understreker at det hele tiden var snakk om å finne en mer permanent løsning til toppjobben i Ahead. Dagens leder Henrik Hellenes slutter i jobben under ett år etter han tok over etter Per Engh Halvorsen.

- Henrik Hellenes har vært konstituert som leder i Ahead, så når vi først fant en permanent leder så har dette ligget i avtalen vår hele veien. Henrik har hatt lyst til å gjøre noe annet hele veien og har vært en pådriver her, sier Sørsdahl til Kampanje.

Også den avtroppende Ahead Group-sjefen, Henrik Hellenes, gjentar at hans oppdrag var av midlertidig karakter.

- Det stemmer. Det var en konstituering og lederskiftet kommer på mitt initiativ. Jeg har selv vært delaktig i prosessen med å ansette Kjetil Botten Skogly, sier han.

- Har dere snakket med Skogly lenge?

- Det kan jeg ikke kommentere, men det har vært en prosess som har gått over noe tid. Det har vært planlagt. 

- Hvorfor ville ikke du ha jobben?

- For min del handlet det om at jeg vil ta en pause og fokusere på andre prosjekter. Samtidig er det viktig for meg å si at jeg har veldig tro på Ahead og det som ligger i porteføljen av byråer.

- Bor det nok i Ahead-byråene til å ta opp kampen med de store byråmiljøene som Try-konsernet, North Alliance og Publicis? 

- Definitivt. Jeg er helt overbevist om at vi har noen av de flinkeste folkene i bransjen og at kjernen av det selskapene i Ahead besitter, gjør oss ekstremt konkurransedyktige.

- Er det klart hvor du skal begynne å jobbe nå?

- Jeg har en del mindre prosjekter som jeg skal jobbe med, men utover det har jeg ingen kommentarer på nåværende tidspunkt.

Har slanket Ahead-byråene kraftig

Sørsdahl sier Hellenes har gjort «en fabelaktig jobb» som sjef i Ahead og at selskapene i gruppen nå gjør det mye bedre enn tilfellet har vært de siste par årene. Aller Media har avvikende regnskapsår, men både regnskapene som ble avsluttet i 2019 og 2020 var negative, og Sørsdahl har tidligere uttalt at Ahead har vært gjennom «et oppryddingsår».

- Vi hadde utfordringer i porteføljen før mars 2020 også har deler av denne byråstrukturen blitt hardt truffet av covid-19 og da spesielt Nova Vista som jobber med fysiske ting, sier han.

Da Aller Media la frem sine nyeste regnskapstall hadde selskapet en omsetning på 342 millioner kroner, ned fra toppen på 450 millioner kroner tilbake i 2019. Samtidig har det vært gjennomført en større nedbemanning på tvers av Ahead-byråene fra rundt 200 årsverk til dagens 140 årsverk. Sørsdahl sier Ahead Group i dag er lønnsomt som forretningsområde.  

- Det er fortsatt utfordrende for Nova Vista, men det begynner å bevege seg riktig vei og det ser OK ut. Fra høsten i fjor har utviklingen i Ahead derfor vært bedre med gode resultater og gode marginer. Enkelt byråer som Oculos har også vært veldig godt posisjonert for den utviklingen vi nå ser og de er inne i et veldig godt driv, sier Sørsdahl

På spørsmål om det er noen Ahead-byråer som Botten Skogly kommer til å jobbe litt ekstra med i starten, svarer Sørdahl at «basert på bakgrunn og kompetanse», er Hyperredink et slikt byrå.

- Hva blir Kjetil Botten Skoglys oppgave når han tar over som sjef i Ahead?

- Han skal jobbe med vekst og videreutvikle posisjonen vi har på det norske markedet og over tid gjøre Ahead mer synlig, sier Sørsdahl.

Les også: Aller-byrå mistet 15 millioner etter tapet av Coop

Avviser lederflukt i Aller Media

Samtidig sitter Sørsdahl med en ledergruppe i Aller Media som er i stor endring. Både konserndirektør for digital utvikling Stephan Granhaug og økonomidirektør Anette Nordskog har sluttet i Aller Media på kort tid. Nå forsvinner også Ahead-sjefen, Henrik Hellenes.

- Er det en lederflukt i Aller Media?

- Nei, overhodet ikke.

- Så det er snakk om tilfeldigheter?

- Ja, det er tilfeldigheter. Vi har et veldig sterkt team i ledergruppen i Aller så at andre blir pekt på og er ettertraktet er litt the name of the game. Det er vanlig utvikling, sier han.

Les også: Sentrale toppledere forlater Aller Media: - Skal ut av bransjen

Ny Ahead-sjef vil ta opp kampen mot Try-konsernet: - En av de mest spennende jobbene i Byrå-Norge