Try knuser egen omsetningsrekord – men nå tjener reklamegiganten mindre penger

- Vi er storfornøyde med topplinja, men vi er ikke fornøyde med bunnlinja, sier reklamesjefen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Try-konsernet er et av landets desidert største kommunikasjonskonsern. Byrået som ledes av reklameveteran Kjetil Try og som i 2021 fikk inn investeringsselskapet Ferd på eiersiden, har ekspandert virksomheten kraftig de seneste årene og tilbyr nå tjenester innenfor alt fra tradisjonell reklame, PR, innhold, mediekjøp og design til teknologi gjennom selskaper som Try Dig.

Som en følge av denne aggressive ekspansjonstakten har Try-konsernet økt omsetningen sin med 800 millioner kroner i løpet av de seneste fem årene og selskapet kunne i fjor notere seg en rekordomsetning på 1,3 milliarder kroner. Try kjemper dermed i den tyngste vektklassen sammen med tungvektere som Dentsu, North Alliance og Publicis. 

- Vi er storfornøyde med topplinja, men vi er ikke fornøyde med at vi ikke har fått med mer ned på bunnlinja, sier Kjetil Try til Kampanje. 

Les mer: Kraftig resultatfall for Try Råd

Byråinntekten alene økte med 100 millioner kroner til 543,5 millioner kroner. Try-konsernet har aldri hatt større vekst i byråinntekten i løpet av et år. Men den kraftige veksten koster, og driftsresultatet faller med over 13 millioner kroner. Kjetil Try lar seg ikke stresse av det.

- Det hjelper å ha en sånn vekst som vi har hatt i byråinntekt. Vi er veldig rolige, men vi vil alltid ha vekst både på topplinje og bunnlinje.

Les også: Derfor kjøper Ferd-konsernet sitt første reklamebyrå: - Try får til ekstraordinære ting

Jeg var mannen som lurte på om vi måtte ha e-post i 1998, men jeg har overrasket alle med å være ekstremt opptatt av AI. Kjetil Try, reklamesjef

- Ingen dramatisk nedbemanning

Ifølge Try-sjefen har konsernet valgt å prioritere vekst for å skape større markedsandeler på bekostning av bunnlinjen. Mot slutten av året måtte han likevel finne frem sparekniven og tilpasse konsernet «den nye virkeligheten» med oppbremsing av norsk økonomi og krig i Ukraina. Det innebærer først og fremst kutt i bemanningen.

- Vi er færre mennesker. Det er mennesker som er den store utgiften i et reklame og- teknologiselskap, sier Try.

Kampanje har tidligere omtalt en nedbemanning på rundt 20 ansatte i Try-konsernet. Det reelle tallet er høyere enn det, sierTry-sjefen.

- Det er ingen dramatisk nedbemanning. Det har vært noen naturlige avganger, og så er vi veldig forsiktige med å ansette. Vi tenker oss nøye om.

Det er i dag 412 ansatte på konsernet, og det er omtrent like mange som på samme tid i fjor.

Satser på teknologi og e-handel

Ved siden av å etablere Try-merkevaren med kontorer også utenfor Oslo, har reklamesjefen også sett nye selskaper skyte fart under Try-paraplyen. Blant dem finner vi teknologi- og e-handelsselskapet Try Dig, som nå befinner seg i «eliteserien» ifølge Try. På to år har omsetningen vokst fra null til 100, eller 98 millioner kroner for å være mer nøyaktig.

- De har hatt en enorm vekst. For dem er det viktig å komme opp i en viss størrelse, og nå går de veldig bra. De har fått skikkelig fart på bunnlinjen sin, sier Try.

Han bekrefter samtidig Try Dig ikke var lønnsomt i fjor, med et underskudd på nærmere 4,5 millioner kroner. Det ligger an til å endre seg i år.

- Klarer dere å vokse like mye i år?

- Jeg må innrømme at jeg er blitt mindre skråsikker på noe som helst etter fjoråret. Det er et litt seigt marked, annonsørene er fortsatt litt avventende, inflasjonen er fortsatt høy og kronekursen er lav. Men hvis det ikke skjer noe spesielt, så blir dette et bra år for oss.

Kurser alle ansatte i kunstig intelligens

I disse dager satser hele Try-konsernet stort på kunstig intelligens. Try-sjefen er ikke noe unntak.

- Jeg var mannen som lurte på om vi måtte ha mail i 1998, men jeg har overrasket alle med å være ekstremt opptatt av AI. Det er topp prioritet på agendaen i hele konsernet. Vi kjører både internkursing og opplæring for kunder og ser at det kommer til å bli enormt viktig for oss.

- Kommer kunstig intelligens til å gjøre Try mer kreativ?

- Jeg tror ikke i utgangspunktet at det er så mye AI kan gjøre som vi ikke kan gjøre, men en del av det vi gjør kan gjøres raskere med AI. Det vil først og fremst effektivisere driften på mange områder, og styrke kvaliteten. Mulighetene er store, og så gjelder det å bruke det riktig. Jeg tror vi er ganske langt fremme i løypa.

Når det kommer til det kreative arbeidet i Try, mener sjefen selv de har levert et sedvanlig høyt nivå. Han viser blant annet til gull i Cannes Lions, Grand Prix i Epica og 17 priser på Gullblyanten som bevis på det. Ikke minst har Try nådd en utrolig milepæl i Byråprofil med sin 20. seier på rad.

- Vi har hatt et godt kreativt år og bedre enn året før. Særlig design er blitt en veldig spennende satsing for oss, noe som også bidrar til økt lønnsomhet, sier Try-

Les mer: Try med ny milepæl i Byråprofil – går til topps for 20. gang

Gjør mindre valgreklame for Arbeiderpartiet

Reklamebyrået Try jobber i dag med noen av landets aller største annonsører som Tine, Orkla, Rema 1000 og Telia, og er fortsatt som et fluepapir å regne for norske merkevarer. I fjor sikret byrået seg i tillegg Freia, Flytoget og SATS, Samtidig forsvarte reklamebyrået kunden Norwegian etter en ni måneder langt pitsj. Ut døren forsvant imidlertid flere offentlige aktører som Skattetaten, Forsvaret og NAV.

Try har også en fot inne i politikken med Arbeiderpartiet som en langvarig kunde.

- Får dere mye å gjøre i årets lokalvalg?

- Try Opt er mediebyrået til Arbeiderpartiet, men utviklingen de siste valgene har vært at de har gjort det meste selv og det gjelder nok i år også.

- Sitter du på svaret på Arbeiderpartiets problemer?

- Det er fremdeles lenge til valget og det har skjedd større undere før. Jeg tror Arbeiderpartiet fremdeles kan gjøre et bra kommunevalg, men det er klart at leser man meningsmålingene, så ser man at noen må jobbe hardt for å få det til.

Les også: Arbeiderpartiet bytter mediebyrå: - De hadde det lille ekstra

Her kan du se noen av regnskapstallene til Try-konsernet for 2022. Alle tall i MNOK. Vokser på toppen, men lønnsomheten henger ikke med

Try 2022 2021 Endring i %
Omsetning 1.321,9 1.143,9 + 15,6
Byråinntekt 543,5 445,6 + 22,0
Driftsresultat 58,5 71,8 -18,5

Try knuser egen omsetningsrekord – men nå tjener reklamegiganten mindre penger