Gründere slutter i egen reklame-startup: - Det er oppstartsfasen vi elsker

Cavai-gründerne gir seg etter seks år. Nå satser de for fullt på miljøteknologi.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Gründerne av det norske oppstartsselskapet Cavai er ferdige i selskapet. Det bekrefter Steffen Svartberg og Tommy Torjesen overfor Kampanje. De skal nemlig i gang med et nytt oppstartseventyr.

- Cavai er på en måte det første barnet vi hadde, men det er jo dette vi elsker. Yrkesmessig er det oppstartsfasen vi trives best i. År én til fire er en sweetspot for oss, sier Svartberg.

Torjesen og Svartberg startet opp adtech-selskapet Cavai i 2018. Selskapet er mest kjent for å utvikle samtalebasert reklame og chatbot-annonser. Cavai har siden oppstarten ekspandert ut til flere markeder og opererer i dag i Norden via Norge, i tillegg til Nederland, Spania og Singapore.

- Vi har utviklet selskapet siden starten. Man kan si at det vi har drevet med, er å finne opp reklameformater som ikke har eksistert tidligere, sier duoen.

Les også: Cavai henter ny toppsjef og norgessjef

Forblir eiere

De forteller at grunnen til at de slutter utelukkende er fordi de ønsker å drive med noe nytt, og at det ikke er annet enn god stemning mellom dem og Cavai.

- Vi ville tilbake til startup-delen av det, hvor det også er der vi har best kompetanse, sier Svartberg.

Og selv om Svartberg og Torjesen forlot Cavai i henholdsvis februar og april, så forblir de eiere i adtech-selskapet.

- Vi kommer alltid til å være involvert i Cavai i en eller annen form. Vi vil hjelpe selskapet og bistå dersom det skulle være nødvendig. Men det er et selvgående selskap som har et profesjonelt styre og meget gode ansatte, sier Svartberg som ikke er i tvil om at Cavai er i trygge hender.

Les også: Try har fått trua på «snakkende bannere» - kjøper seg inn i chatbot-selskap

Torjesen og Svartberg eier cirka 11,8 prosent hver i Cavai. Med seg på eiersiden har de blant annet Try som eier rundt 6,3 prosent av aksjene.

- Hvis dere skal trekke frem et høydepunkt fra tiden i Cavai. Hva vil det være?

- Et av høydepunktene må ha vært da vi kom på lista til Business Insider som et av verdens mest spennende selskaper. Det var kult, sier Svartberg.

- Eller da vi lagde mini-TV-serie hvor Finansavisen fulgte oss. Det er mange høydepunkter og veldig mange goder minner, supplerer Torjesen.

Skal jobbe med karbonmåling

Nå skal duoen i gang med et nytt prosjekt. Selskapet de går inn i som eiere og ansatte heter Hiili, som betyr karbon på finsk, og er en aktør innen miljøteknologi. Selskapet analyserer og måler særlig internettrelaterte utslipp.

- Universitetet i Madrid har forsket på digitalt energiforbruk siden 2017, og har vært en viktig samarbeidspartner i Cavai. Sammen med universitetet har vi nå startet et spin-off selskap basert på forskningsprosjektene de har gjort. De ville fortsette å utvikle dette, og inviterte meg og Steffen inn i selskapet, forklarer Torjesen.

- Bedrifter digitale karbonavtrykk går gjerne på estimater. Vi skal drive med nøyaktig måling. Det er mye prat i bransjen om generativ KI for eksempel, men vi tror nok mange løper blindt inn i det. Man prater om å være mer bærekraftig, men samtidig satse på KI. Det viser seg at fire prosent av alt utslipp kommer fra internett. Det er mer enn flybransjen. Samtidig er det forventet at dette utslippet vil gå fra fire, til ti prosent de neste årene, så det handler om å få kontroll på karbonutslippet, fortsetter han.

Det Torjesen og Svartberg særlig skal jobbe mot er medie- og reklamebransjen. Med seg på laget har de som nevnt Universitetet i Madrid, i tillegg til to professorer de har jobbet med tidligere, Ruben Cuevas og Angel Cuevas.

Blir værende i Norge

Selv om Hiili vil ha hovedsenter i Madrid blir Torjesen og Svartberg værende i Norge.

- Vi blir værende. Vi har barn som går på skole her, men vi kommer nok til å reise dit fra tid til annen. Vi skal bygge dette fra Norge og har som mål å ekspandere i Europa. Vi vil jobbe mot de større mediebyråene og reklamebyråene, og kan forhåpentligvis annonsere noen spennende partnerskap allerede de neste ukene, sier Svartberg.

- Hva ser dere mest frem til i det nye eventyret?

- Jeg gleder meg til å lære meg mer om energi. Vi er veldig heldige som har forskere og akademikere som har jobbet i mange år med dette på laget vårt. Også blir det selvfølgelig spennende å starte opp et selskap fra scratch igjen, sier Svartberg.

- Det som er fordelen med å samarbeide med et universitet er at vi har tilgang til professorene, unik kompetanse og mye talent i doktorgradsstudenter.

Svartberg og Torjesen er sikre på at flere selskaper vil fatte interesse i det europeiske markedet ettersom det vil komme EU vil kreve nøyere rapportering av karbonmåling.

- Vi snakker om et vanvittig energinivå. Det koster utrolig mye vann for eksempel for å kjøle ned datalagrene, sier Svartberg.

- Fremover vil det blir flere lovgivninger til rapportering av karbonutslipp. Hiilis teknologi for karbonmåling er avgjørende for bedrifter som ønsker å forstå sin egen miljøpåvirkning. Ved å gi presise data, legger vi ikke bare grunnlaget for en mer bærekraftig digital økonomi, vi muliggjør oppnåelse av «net zero», sier Torjesen.

Her kan du se regnskapstallene til Cavai for 2022. Tall for fjoråret foreligger så langt ikke. Alle tall i MNOK.Har tapt mye penger

Cavai  2022 2021 Endring i %
Omsetning 14,8 21,2 - 30
Driftsresultat - 45,1 - 30,1 -
Resultat før skatt - 45,6 - 30,9 -

Gründere slutter i egen reklame-startup: - Det er oppstartsfasen vi elsker