Konkurrent harselerer med Sopra Sterias «svarteliste»: - Ikke reklame for alle

Konsulentselskapet Columbus og reklamebyrået Morgenstern kastet seg rundt etter E24s oppslag om ukultur i Sopra Steria.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Knut Kristian Hauger

Forrige uke kunne næringslivsavisen E24 rapportere at en leder i konsulentselskapet Sopra Steria sin største avdeling satte tidligere ansatte og eksterne kandidater på en egen «blacklist». Listen skal ha blitt brukt som en oversikt over kandidater som ikke er aktuelle å ta inn til intervju i en rekrutteringsprosess. 

Fremgangsmåten har vekket engasjement hos det litt mindre konsulentselskapet Columbus, som med glimt i øyet nå prøver å slå mynt på konkurrentens skandale.

- Må man blackliste jobbsøkere for å bli Norges ledende konsulentselskap? Vi dropper det, og satser på at det går greit, heter det i konsulentselskapets nye kampanje som denne uken pryder utendørsplakater på Oslo S.

Ifølge markedsdirektøren i Columbus, kastet konsulentselskapet seg raskt rundt da de så en mulighet. 

- Som mange andre i vår bransje leste vi med stor interesse sakene som E24 nylig publiserte om ukultur i konsulentbransjen, og så ønsket vi å få frem at dette ikke er noe vi kjenner oss igjen i. Men vi ønsker ikke å fremstå som en selvhøytidelig besserwisser, det matcher ikke med hvem vi er, så derfor valgte vi å kommentere på aktualiteten på denne måten – med glimt i øyet, sier Maren Synnevåg til Kampanje.

- Ikke en reklamekampanje for alle

Selskapet spesialiserer seg på digitale forretningsløsninger og hadde i 2022 en omsetning på rett over 400 millioner kroner. De håper at de med dette grepet tiltrekker seg nye talenter.

- Dette er ikke en reklamekampanje for alle, men «de som vet, de vet». I Columbus er vi alltid på jakt etter dyktige mennesker. Vi håper at potensielle nye arbeidstakere blir nysgjerrige på Columbus og hva vi kan tilby, når de ser kampanjen, fortsetter Synnevåg.

Hun forteller at selskapet har rundt 180 medarbeidere i Norge, og at de sitter med store vekstambisjoner. Responsen på kampanjen skal ha gitt mersmak ifølge markedsdirektøren. 

- På under ett døgn har kampanjen resultert i over 400 prosent økning i trafikk inn til vår nettside, og vi ser at vi spesielt når yngre målgrupper, forklarer hun.

I tilegg til store utendørsplakater på Oslo S har kampanjen også gått i sosiale medier og som digitale bannerannonser hos medier som Kampanje og E24. 

Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Sopra Steria, Kristin Blix-Elton, sier ledelsen har tatt sterk avstand fra praksisen som ble gjort kjent hos E24. 

- Ordet «blacklist» skulle aldri vært brukt og ledelsen i Sopra Steria har tatt sterk avstand fra både begrepsbruk og praksis som hadde utviklet seg i en avdeling. Det er opp til hvert selskap å velge hva de ønsker å fokusere på i sine annonser, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Kastet seg rundt:

Markedsdirektør Maren Synnevåg i Columbus hadde ingen tid å miste da konkurrenten havnet i medias søkelys forrige uke.

- Sånne kunder liker vi

Det er reklamebyrået Morgenstern som fikk oppdraget i å kaste seg rundt og utforme en ny kampanje for Columbus. 

 - Maren Synnevåg i Columbus kontaktet oss rett før helgen, med en veldig morsom brief: Hvordan kunne de svare på mediesakene som hadde vært om konsulentbransjen, på en måte som ikke var selvhøytidelig? sier Camilla Kim Kielland, daglig leder i Morgenstern, til Kampanje.

Jobben gikk til tekstforfatter-teamet Mira Liv Helland og Sebastian Graf Stenberg.

- De har en sterk track record på å kommentere på aktualiteter. Og for å gjøre en kort historie kortere: I løpet av én dag var ideen godkjent av Columbus, og annonsene i produksjon, fortsetter Kielland.

Byrålederen berømmer markedsavdelingen hos Columbus «for å snu seg fort rundt for å få til dette»

 - Sånne kunder liker vi. En liten shoutout til eget Morgenstern-team også, designer Cathrine Høgebøl, medierådgiver Per Scavenius og prosjektleder Synne Krumins, avslutter Kielland.

Stikk på stikk:

Columbus refererer også til artikler som nylig har omtalt at nyansatte i Sopra Steria har følt seg presset til å delta på ubetalte kurs og konferanser i regi av konsulentselskapet.

Konkurrent harselerer med Sopra Sterias «svarteliste»: - Ikke reklame for alle