Amedia skyter inn 50 millioner for å vinne lokalaviskrig i Oslo: - Ikke gratis å starte avis

Men Schibsteds mediesjef lar seg tilsynelatende ikke skremme av beløpene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Rett før jul i fjor dro det seg til på avismarkedet i hovedstaden. 30 november fikk Oslo sin nye lokalavis og Amedia, som står bak satsingen, utfordret dermed erkerivalen Schibsted og dere hovedstadsavis Aftenposten. Den nye lokalavisen har fått kontorer i Oslo Sentrum og det har vært ansatt en rekke profilerte journalister og redaktører som Magne Storedal og den politiske sluggeren Eirik Mosveen i den nye lokalavisen, Avisa Oslo. 

Men satsingen har kostet, og i regnskapstallene kommer det frem at underskuddet på driften i Avisa Oslo gikk i minus - og det med hele ti millioner kroner. 

- Det er ikke gratis å starte avis i Oslo og det beløper seg alltid masse kostnader til en slik oppstart. Det er ikke noe annet å si enn at det er dyrt å starte avis, sier sjefredaktør i Avisa Oslo, Magne Storedal, til Kampanje.

Også i Trondheim har Amedia satset tungt og her med den nye lokalavisa Nidaros som i motsetning til sin søsteravis i Oslo hadde et helt driftsår i 2020. Det ga 11 millioner kroner i inntekter, men over ti millioner kroner i tap.

Tar en med innskutt aksjekapital har lokalaviseventyret til Amedia i de to store byene hatt en investeringsramme på over 70 millioner kroner, så langt. 

Les også: Eirik Mosveen slutter i VG etter 25 år - blir politisk redaktør i Avisa Oslo

Det er krevende marked vi går inn i og du må tråkke kraftfullt til skal du lykkes i Oslo. Magne Storedal, Avisa Oslo-redaktør

- Vi har hatt en veldig fin start

Storedal har bakgrunn som journalist og redaksjonell leder i VG og Dagens Næringsliv og som ansvarlig redaktør i Romerikes Blad siden 2013, før han tok jobben med å lede Avisa Oslo i fjor høst. Han sier det i starten gikk med en del penger til rekruttering og markedsføring.

- Vi brukte adskillelige millioner kroner på markedsføring, men merkenavnet ble veldig godt kjent fort, sier han.

At det ble til dels store tap i oppstartsåret, var derfor ikke noen overraskelse.

- Det kommer ikke som noe sjokk at dette koster mye penger, det visste vi. Det er krevende marked vi går inn i og du må tråkke kraftfullt til skal du lykkes i Oslo. Det fungerer ikke med et halvhjerta forsøk i hovedstaden, sier Storedal.

- Hvordan føler dere at dere står dere i konkurransen med Aftenposten og de nasjonale?

- Nå skal vi ikke slå oss på brystet, men jeg vil likevel si at vi har hatt en veldig fin start der vi har levert et veldig anstendig, journalistisk produkt og det er ikke bare synsing. Vi ser det på hvordan innholdet vårt engasjerer på Facebook blant annet. Det engasjementet er veldig, veldig, høyt, sier han.

Skyter inn penger:

Amedia-toppene Anders Opdahl og Gisle Torheim har satt av 50 millioner kroner for å vinne kampen om lokalavisleserne i Oslo. Også i Trondheim satses det tungt og her av mediekonsernet skutt inn 20 millioner kroner.

Har satt av 50 millioner kroner i Oslo

Dykker en lenger ned i regnskapet kommer det frem at eierkonsernet Amedia har investert totalt 50 millioner kroner for å vinne kampen om avisleserne i Oslo så langt. 40 millioner i aksjekapital og ti millioner kroner i konsernbidrag som var ment å dekke underskuddet i oppstartsåret. Visekonsernsjef og finansdirektør i Amedia, Gisle Torheim, som også sitter også i styret i Avisa Oslo, sier han «ikke kommenterer enkelttall i regnskapet».

- Nei, jeg har ikke lyst til det, men som du ser av regnskapet så har vi gjort en tung satsing på journalistikk i Oslo og det koster selvsagt penger. Men Amedia har gått inn i dette med langsiktighet og seriøsitet og det var også premisset da vi startet opp, sier Torheim.

I regnskapet til Avisa Oslo kommer det også frem at omsetningen til Avisa Oslo i fjor var annonsedrevet og at disse inntektene ikke var på mer enn én halv million kroner på en tid der store deler av næringslivet i Oslo var nedstengt.

- Regnskapet viser få måneder med drift og kostnadene kommer som alle vet før inntektene. Men vi har ønsket å satse i hovedstaden og har gjort en stor og seriøs investering for blant annet å lage en kraftfull og sterk redaksjon, sier Torheim.

- Er satsingen Avisa Oslo i rute eller har det kommet noen overraskelser underveis? 

- Den er i rute og vi er veldig fornøyde med utviklingen så langt. Det er stadig flere som bruker oss og som setter pris på oss hver dag, sier Torheim.

- Kan det bli aktuelt å gå inn med mer kapital eller har Avisa Oslo fått det de skal ha nå? 

- Det har jeg ingen kommentarer til og vi har lagt et budsjett for 2021 som vi følger. Vi går inn i dette med langsiktighet og har på oss de lange brillene nå vi gjør denne typen investeringer. Å etablere en avis koster penger, men vi har muskler og vilje til å gjøre det, sier han.

Til å dekke opp underskuddene i Oslo og Trondheim har Amedia derfor skutt inn til sammen 20 millioner kroner de siste to årene, i tillegg til aksjekapitalen på henholdsvis 40 og 12 millioner kroner. Lokalaviseventyret til Amedia har så langt hatt en investeringsramme på over 70 millioner kroner. 

Møter konkurransen:

Schibsteds mediesjef Siv Juvik Tveitnes mener det er bra at Amedia satser. - Det er bra for leserne og det er bra for demokratiet, også er det med på å gjøre kaken vår større, sier hun.

Schibsted: - Kaken blir større

At Amedia bruker flere titalls millioner kroner på å utfordre Schibsted synes mediesjefen i landets største aviskonsern, Siv Juvik Tveitnes, «bare er positivt.»

- Ja, jeg synes at det er positivt at de satser. Det er bra for leserne og det er bra for demokratiet. Samtidig så bidrar det til at kaken blir større, sier Tveitnes.

Hun sier videre at «økt konkurranse og et styrket tilbud fra flere aktører bidrar til at flere engasjerer seg i innhold fra Oslo.»

- Det er en lysning i medieøkonomien og det gjør at vi satser og det er bra for alle.

- Er du overrasket over at Amedia setter av så mye penger for å utfordre Schibsted?

- Jeg har ingen kommentarer til selve beløpene, sier hun.

Heller ikke sjefredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, som selv satt av 25 millioner kroner for å ruste opp sin egen Oslo-dekning ønsker å si noe om Amedias pengebruk.

- Det bygges og investeres og abonnementsøkonomien går veldig, veldig bra. Vi er inne i en vekstfase og nå disse satsingene kommer samtidig så blir kaken større og det er bra for alle, sier hun.

- Har dere merket noe til den nye konkurrenten?  

- Det vi merker er at interessen for Oslo-stoff har økt. Trafikken øker hos begge og det er bra, men en ting er å lansere. Det er noe annet å bygge videre og utvikle, og her kommer vi til å lansere mye nytt til høsten. Vi er ikke ferdige med produktet vårt, sier Eilertsen.

Vi er inne i en stigende trend

Siste gang Kampanje snakket med Avisa Oslo og redaktør Magne Storedal hadde selskapet rundt 5.000 abonnenter og i overkant av 60.0000 daglige lesere.

- Du kan legge på en god del til de tallene. Vi er inne i en stigende trend og har en klar organisk vekst på trafikk og vi øker også på abonnement, men hvis jeg skal være ærlig så vil jeg si at vi kunne ønsket bedre tall på abonnement, sier Storedal.

Selv om også starten på det nye året var tung på annonser, mener Storedal at Avisa Oslo nå «ligger på budsjett».

- En omsetning på fem-seks millioner i 2021, er det et mål?

- Vi tenker nok både på det tallet og mer til, sier han.

I tillegg skal også abonnementssalget komme til syne på inntektssiden når Avisa Oslo legger frem sitt regnskap for inneværende år. Etter en heftig rekrutteringsprosess i hele fjor og store deler av året i år, teller Avisa Oslo nå nærmere 40 ansatte og er i ferd med nå et tak på hvor mange de skal være.

- Jeg har aldri ledet en mer motivert og engasjert gjeng enn det jeg gjør nå. Jeg har vært med en stund i denne bransjen, men den fantastisk gode energien som er i Torggata 15 har jeg ikke opplevd makan til, sier han.

- Når skal Avisa Oslo bli lønnsom?

- Det er ikke et godt å si, men Amedia har en lang horisont, sier han.

Amedia skyter inn 50 millioner for å vinne lokalaviskrig i Oslo: - Ikke gratis å starte avis