Møller dropper Dentsu etter snaue tre år: - Vi er trygge på at vi har funnet riktig partner

Reaksjonene lar ikke vente på seg i Carat etter det brå kundetapet. - Vi er veldig overrasket og selvfølgelig skuffet, sier byråleder.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det skapte sterke reaksjoner sist landets største bilkonsern, Møller Mobility Group, byttet ut sitt mediebyrå og gikk til landets ledende mediebyråkonsern Dentsu. I mediebyrået Carat og resten av Dentsu-byråene var gleden over å kapre en av landets største reklameinvestorer stor, men gleden viser seg å være av det kortvarige slaget – i hvert fall i byråsammenheng. For etter snaue tre år vraker Møller mediebyrået sitt og går til konkurrenten PHD.

- Vi er veldig overrasket og selvfølgelig skuffet over at Møller velger å avslutte samarbeidet såpass tidlig. Vi har opplevd at vi har hatt et meget godt samarbeid med alle merkene og markedsavdelingene, noe de også har gitt uttrykk for både i det daglige samarbeidet og i de kundetilfredshetsmålinger vi har gjennomført. Som i alle kundesamarbeid er det ting vi kunne fått til bedre, men dette kom veldig overraskende på oss, sier leder av Carat og hele Dentsus mediebyråvirksomhet i Norge, Stian Jansen, til Kampanje. 

- Når fikk dere beskjeden og hva sa Møller var grunnen?

- Vi fikk beskjeden for en stund siden, men vi har ikke fått så mange begrunnelser om hvorfor enda, men skal ha et møte om dette denne uken. Det vi har fått vite foreløpig er at en del endringer de foretar internt har betydning, samt at de har et internasjonalt samarbeid med PHD gjennom VW Group, som har hatt betydning for beslutningen, sier Jansen. 

Carat-sjefen sier det «er en stor kunde» som nå forsvinner ut av byrået, men at det ikke vil gå utover ansatte.

- Vi vil selvfølgelig merke at Møller forsvinner, men vi er gode på å håndtere endringer i Dentsu og dette vil ikke få noen konsekvens for ansatte. Vi opplever veldig god fart hos våre kunder og er sikre på at dette ikke vil svekke oss fremover.  Også har vi jo nå muligheten til å utforske mulige samarbeid med andre aktører innen denne bransjen, sier Jansen.

Les også: Bilannonsør flytter storkonto til Dentsu: - Har sett verdien av Red-oppkjøpet

Mister Møller:

- Det er alltid kjedelig med slike prosesser, som vi opplever ligger utenfor vår kontroll, men det må man jo bare akseptere og gå videre, sier Stian Jansen om tapet av Møller som kunde.

Frister med 150 medie-millioner

Direktør for kunde og marked i Harald A. Møller, Kim Motrøen, vil ikke bekrefte størrelsen på kontoen, men sier importøren av personbilmerker som Volkswagen, Audi, Skoda og CUPRA tenker «offensivt».

- Det er interne tall som vi ikke har lyst til å gå nærmere inn på. Men vi satser stort og er en offensiv aktør i en spennende bransje, sier Motrøen til Kampanje.

Det nye mediebyrået PHD skal bistå innenfor områdene medie- og performance-tjenester, og samtidig være en støtte i det arbeidet som gjøres på tvers i bilkonsernet. I tillegg inngår PHD en mediebyråavtale med bilforhandlerkjeden Møller Bil. Kampanje har tidligere anslått kontoen til å ligge på rundt 150 millioner kroner i medieomsetning. PHD har i dag en omsetning på en snau milliard kroner,

- Dette er en tillitserklæring vi er stolte av. Harald A. Møller og Møller Bil er kjent for sine kompetente team og høye ambisjonsnivå, så vi tar fatt på disse oppgavene med stor respekt og mye entusiasme, sier Marie-Louise Alvær, administrerende direktør i PHD til Kampanje.

Les også: Dentsu tar med seg 150 millioner i bagasjen – Mediacom utelukker ikke nedbemanninger

Droppet byråkonkurranse

Da Møller gjennomførte sitt forrige byråbytte skjedde det etter en svært omfattende pitsj som fikk flere til å reagere. Blant annet tidligere leder av Mediabyråforeningen Merethe Mandt Larsen som kalte det hele for «alarmerende». Denne gangen ble det ikke gjennomført noen tilsvarende konkurranse sier Møller-toppen. I stedet gikk bilannonsøren rett til byrået som ble nummer to sist etter Dentsu og Carat, PHD.

- Vi gjennomførte ikke en konkurranse, men startet samtidig på skuldrene av den prosessen vi kjørte sist. Beslutningsgrunnlaget er godt, og vi er trygge på at vi har funnet riktig partner for veien videre, sier Motrøen.

Han sier jakten på nytt byrå derfor var en «effektiv og god prosess».

- Vi er veldig glade for å få på plass denne avtalen. Bransjen vår, og vi, er i rask endring. Vi møter disse endringene ved å tenke nytt og annerledes rundt hvordan vi jobber internt, og med våre partnere. Vi føler oss veldig trygge på at PHD har de beste forutsetninger for å bistå oss fremover. I tillegg er vi en del av et stort internasjonalt system med vårt partnerskap med Volkswagen[1]konsernet. Deres internasjonale byråtilknytning og ønske om mer læring og effekt av leveranser på tvers av landegrensene har også påvirket våre valg, sier Kim Motrøen.

- Det er ikke lenge siden dere byttet fra Mediacom til Dentsu og Carat. Fungerte ikke samarbeidet slik dere ønsket?

- Vi har jobbet godt sammen på tvers av merkene, så endringene nå er i stor grad drevet frem av endringer i bransjen rundt oss og måten vi organiserer oss på internt, sier Motrøen.

- Vi skilles som venner

Endringen i byråbyttet kommer også etter at flere av byrålederne i Dentsu fra tiden tilbake i 2019 har sluttet. Både Maria Aas-Eng og Pelle Stensson er i dag ute av Dentsu.

- Har dette spilt inn på beslutningen om å forlate Dentsu?

- Beslutningen vår er primært drevet av endret behov på vår side av bordet, og henger ikke sammen med de forholdene Kampanje peker på her, sier Kim Motrøen.  

- Har dere jobbet med Omnicom tidligere eller blir det et helt nytt bekjentskap?

- Vi kjenner dem allerede godt via jobben de gjør for Cupra-avdelingen hos oss, og videre gjennom deres tilknytning til Volkswagen internasjonalt. Så gleder vi oss til å bli enda bedre kjent med dem fremover, sier kundedirektøren.

- Dere startet å jobbe med Dentsu 1. januar i 2020. Hvis du skal trekke frem noe bra fra tiden dere samarbeidet, hva vil det være?

- Det engasjementet kundeteamene viser i arbeidet med merkene våre er inspirerende. Vi har fått til mye sammen på flere flater, rundt flere kampanjer, og vi vil spesielt trekke frem engasjement og kompetanse i teamene som høydepunkter i samarbeidet. Det er virkelig på sin plass å takke Dentsus mange dyktige rådgivere for et godt samarbeid de siste årene. Vi har fått til mye sammen, og skilles som venner, sier Motrøen.

Møller dropper Dentsu etter snaue tre år: - Vi er trygge på at vi har funnet riktig partner