Omnicom-sjefen med nytt rekordresultat: - Vi er bunnsolide

Men Omnicom-topp Espen Klepper innrømmer at det gjorde vondt å miste Coop som kunde.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger

Mediebyråkonsernet Omnicom Media Group, som eier byråene OMD og PHD, har lagt frem sine tall for regnskapsåret 2022. Der kan selskapet vise til et rekordstort overskudd før skatt på i overkant av 42 millioner, noe som tilsvarer en økning på 1,5 prosent.

Også byråinntekten er på rekordnivåer etter en vekst på snaue seks prosent, noe som utgjør omtrent ti millioner kroner. Byråinntekten til Omnicom endte dermed på 173,9 millioner kroner i 2022.

- Vi hadde rekord både i byråinntekt og resultat før skatt i fjor og er selvfølgelig svært stolte over fjorårets resultat og at vi nå har levert 19 år på rad med overskudd. Det viser at vi er bunnsolide, sier toppsjef, Espen Klepper, til Kampanje.

I tillegg viser de ferske tallene at omsetningen endte i overkant av 2,1 milliarder, som var ganske så flatt sammenlignet med 2021.

- At vi klarer å opprettholde en stabilt høy omsetning, og være blant de ledende i et svært konkurranseintensivt totalmarked som heller ikke vokste i fjor, er jeg meget godt fornøyd med, sier Klepper.

I 2021 var de to mediebyråene til Omnicom, OMD og PHD, ganske så jevnstore med rundt en milliard hver i omsetning. Tall for de respektive byråene for 2022 er ikke offentlige enda, men samlet er Omnicom uansett blant de aller største mediebyrågrupperingen. Bak Dentsu og Group M, men større enn Publicis (se egen tabell). 

Les også: - Byråvalget til Coop bør bekymre de store mediebyråene

Det gjør selvfølgelig vondt å miste Coop, noe som vil få betydning for oss, men ikke inneværende år. Espen Klepper, Omnicom-sjef

Mistet Coop etter 17 år

Gjennom fjoråret vant Omnicom-byråene flere anbudskonkurranser i fjor, og fikk dermed inne blant annet Gjensidige, Møller Mobility Group og Sparebank 1 på kundelisten. Her ligger det ifølge Klepper er betydelig omsetning som ifølge Klepper vil slå inn for fullt i inneværende år.

- Jeg er utrolig imponert over lagarbeidet og den fantastiske uttellingen vi har hatt i byråene våre OMD og PHD i 2022. At dette krones med at vi nå troner øverst i Norge på new biz-rankingen til analyseselskapet RECMA synes jeg er en velfortjent anerkjennelse av hele vårt rådgivningsmiljø i OMG, sier Klepper.

Men samtidig fikk Omnicom oppleve at kunden Coop, en av byrågruppens største kunder, takket for seg etter hele 17 år. Kampanje har tidligere anslått medieomsetningen til Coop i størrelsesorden en halv milliard kroner.  

- Vil du klare å holde deg på over to milliarder også neste år?

- Det har jeg dessverre ikke anledning til å kommentere, sier Klepper.

- Hva betyr det for Omnicom at kundeforholdet med Coop avsluttes?

- Det gjør selvfølgelig vondt å miste Coop, noe som vil få betydning for oss, men ikke inneværende år. Vi jobber nå med å organisere oss for veien videre, og jeg kan avsløre at det allerede er nye spennende kunder på vei inn døra både i PHD og OMD, sier Klepper.

Til tross for rekordinntekten og 42 millioner kroner i overskudd før skatt, gikk byråets driftsresultat for fjoråret ned med snaue syv prosent. Dette skyldes ifølge Klepper primært «økte investeringer i teknologi, verktøy og kompetanse.»

- På bakgrunn av behovet for å on boarde alle nye kunder, og økt etterspørsel innenfor vårt digitale performancemiljø Transact, samt andre forretningsområder, valgte vi også å øke bemanningen betydelig og forsterke oss ytterligere, sier Klepper.

Les også: PHD-sjef om Coop-tapet: - Vemodig

- Et godt bevis

Selskapet økte totalt antall årsverk fra 115 til 129 i løpet av 2022, men marginen er likevel på råsolide 22 prosent og dermed driver Omnicom langt mer lønnsomt enn konkurrentene Mediacom og Publicis. 

- Våre marginer er et godt bevis på at vi sitter på mye attraktiv og etterspurt kompetanse, og en sunn fortjenestemargin gir oss muligheten til å investere ytterligere i nye medarbeidere og forretningsområder fremover, noe som igjen vil komme annonsørene til gode, sier Klepper.

Omnicom-konsernet er en gigant på det globale kommunikasjonsmarkedet med en markedsverdi på hele 170 milliarder kroner på børsen. Selskapet eier en rekke byråer og er i Norge og Norden også representert med reklamebyrået Nord DDB.

- Med tanke på det vi nå ser i markedet med Try og Opt, Publicis-byråene som slår seg sammen og reklamebyråer som blir mediebyråer, er du som Omnicom-sjef fristet til å gjøre en større satsing på reklame og kreativ kommunikasjon?

- Vi har stor respekt for den dybdekompetansen reklamebyråene besitter innenfor kreativitet, og vi utfyller hverandre godt i slike samarbeid. Mange av våre kunder gir også uttrykk for at de setter stor pris på den motvekten og nøytraliteten mediebyråer representerer. Vi har derfor ingen planer om å endre på dette. Vi vil fortsette med å rendyrke og forsterke vår ekspertrolle og spesialistkompetanse innenfor digital transformasjon, data og teknologi, strategi, kreativ mediebruk og effektmåling, sier Klepper.

Toppsjefen lover i stedet en kraftig satsing på ny teknologi som kunstig intelligens gjennom store globale partnerskap på konsernnivå.

-  Vi er i full gang med å utnytte alle muligheter som har åpnet seg innen kunstig intelligens når det gjelder utvikling av kreativt innhold. Omnicom er definitivt langt fremme på dette blant annet gjennom vårt globale partnerskap med Microsoft og OpenAI, sier han.

Dentsu størst av mediebyrågigantene

Her kan du se den samlede omsetningen til de største mediebyrågrupperingene i Norge i fjor. Denstu Norge har enn så lenge ikke offentliggjort sine regnskapstall så i denne oversikten har vi lagt 2021-omsetningen til grunn.

 • 3.843
  Dentsu Norge
 • 2.617
  Group M/WPP
 • 2.139
  Omnicom Media
 • 1.588
  Publicis Norge

Omnicom-sjefen med nytt rekordresultat: - Vi er bunnsolide