Han må hente 300 mill. fra tv-distributørene

Her får du hele fotballregnestykket til Discovery. En mann får den største jobben.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det amerikansk-eide tv-konsernet Discovery må hente ut rundt 300 millioner kroner fra norske tv-distributører skal selskapet være i nærheten av å tjene penger på den norske fotballinvesteringen. Det viser en utregning Kampanje har gjennomført og som for første gang setter opp hele regnestykket knyttet til det rekordstore fotballkjøpet.

Les også: Milliard-fotball kan gi dyrere tv-pakker

- Vi har dessverre ingen kommentarer til dette, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland, til Kampanje.

Men torsdag i forrige uke bladde TVNorge-eieren opp 2,4 milliarder for retten til å vise seks år med fotball fra Tippeligaen og OBOS-ligaen. Det betyr at Discovery må betale 400 millioner kroner i rene rettighetskostnader for å vise nærmere 500 kamper i året. Det betyr at hver kamp, det være seg Sarpsborg 08 mot Bodø/Glimt eller Åsane mot Ranheim, koster toppsjef i Discovery Norge 900.000 kroner, det er nesten like mye som det koster å sende et Idol-program.

I tillegg må tv-konsernet stå for all produksjonen noe som raskt beløper seg til rundt 50 millioner kroner i året. I tillegg kommer salgs- og marketingkostnader på ytterligere 30-40 millioner kroner.  

Regningen til Discovery kan dermed komme opp i nærmere 500 millioner kroner.  Det er med andre et tøft økonomisk løp tv-huset som driver kanaler som TVNorge, Max og Eurosport Norge, legger opp til.

- Vi hadde ikke gått inn i dette hvis vi ikke trodde det var lønnsomt. Men det er klart det er en stor investering og den viktigste vi kommer til å gjøre på mange år, sa administrerende direktør og sjefredaktør i Discovery Networks Communications, Harald Strømme, til Kampanje etter at avtalen var underskrevet torsdag i forrige uke.

Sikter mot to milliarder
I 2014 hadde Discovery en omsetning 1,5 milliarder kroner. Nå må denne inntekten opp mot to milliarder kroner dersom fotballen skal betale seg og det er på nivå med det konkurrenten TV 2 omsetter for av reklame. Discovery kuppet også fotballen i kamp med nettopp TV 2.

Kampanje har nå satt opp regnestykket som skal sikre Strømme pluss i fotballregnskapet og her er det fire inntektsdrivere som Discovery må satse på:

  • Økt salg av tv-reklame og tv-sponsorater
  • Direktesalg til kunder gjennom strømmetjenesten til Eurosport
  • Salg av premium-kanaler via distributørene
  • Økte distribusjonsinntekter fra distributørene på kanaler som Max og Eurosport Norge.

Utregninger fra to av landets største miljøer på kjøp av tv-reklame viser at økt salg av tv-reklame og tv-sponsorater på kanaler som TVNorge, Max og Eurosport beløper seg til rundt 100 millioner kroner. Totalt skal Discovery vise fire kamper fra Tippeligaen og én kamp fra OBOS-ligaen på åpne tv-kanaler som Max og den nye tv-kanalen Eurosport Norge.

- Våre estimater på reklameinntektene er at det fort kan nærme seg 100 millioner i årlige reklameinntekter, sier forhandlingssjef i Group M, Jarle Thalberg, til Kampanje.  

Også i Dentsus mediebyrå Carat er estimatene tilsvarende.

- Med det antallet fri-tv-kamper det legges opp til så tror vi det vil ligge på det nivået. Jeg vil tro i overkant av 90 millioner kroner på tv-reklame og litt under ti millioner kroner på tv-sponsing. Jeg tror ikke vi er så langt unna sannheten da, sier Morten Wiberg.

Svakt strømme-salg
Det andre inntektsbenet er direktesalget til kunder via den nye internettspilleren til Eurosport som Discovery fikk tilgang på gjennom kjøpet av den internasjonale sportskanalen.

Discovery sitter dermed på to streamingløsninger ettersom selskapet allerede har utviklet Dplay-løsningen.  

Les også: Internasjonale muskler skal løfte Dplay

Nå skal jeg bidra med å implentere produktet norsk fotball

Etter det Kampanje kjenner til er det Eurosport-playeren som skal utvikles for strømming av fotball, men omsetningen her kan ikke forventes å bidra særlig mye. Discovery dobler antall kamper på fri-tv fra Tippeligaen og det skal dermed mye til før Harald Strømme klarer å øke OTT-salget (over the top, red. anm.) sammenlignet med tidligere år. Etter det Kampanje kjenner til solgte C More med seks kamper bak premiumsvinduet for rundt 30 millioner kroner via sin OTT-løsning. Rundt ti prosent av sportskundene til C More på 170.000 skal ha abonnert på den norske fotballen over internett.  

Kjøpte for første gang
Dersom Discovery klarer tilsvarende må resten av pengene komme fra distributørene og den som får jobben med å hente inn nærmere 300 millioner kroner er Jon Nørstebøen.  Nørstebøen har de siste årene jobbet tett med Harald Strømme og Discovery og er den som har lagt mye av strategien bak tv-kanalens fotball-bud. Nørstebøen jobbet også med Discovery da C More og Premier League ble solgt og han var mannen som solgte rettighetene til Tippeligaen i 2008 og 2011.

Nørstebøen gjorde også mye av forarbeidet da Rune Hauge solgte de norske fotballrettighetene i 2005 og oppnådde for første gang den berømte fotballmilliarden.

- Jeg vil ikke kommentere tall, men kan bekrefte at jeg har jobbet for Discovery med dette prosjektet det siste halvannet året. Nå skal jeg bidra med å implentere pruktet norsk fotball, sier rådgiver Jon Nørstebøen til Kampanje.

Dermed er det Nørstebøen som skal ta turen til tv-distributører som Get og Telenor for å oppnå avtaler rundt salg av nye premiumkanaler under Eurosport-merkevaren og gjennom bedre betaling fra distributørene for retten til å vise Max og Eurosport.

Kritiske tv-distributører
Det kan bli en krevende jobb. Da Kampanje tidligere denne uken snakket med landets største distributører var tilbakemeldingen krystallklar: Det er ikke aktuelt å velte rettighetskostnaden over på kundene gjennom å øke prisen på grunnpakkene.  

- Vi registrerer at tv-husene i det siste har lagt store milliardbeløp på bordet for attraktive sportsrettigheter som fotball og OL. Når vi vet at tv-reklamemarkedet samtidig er inne i en sterk og tøff konkurranse, er vi bekymret for at tv-husene vil velte disse kostnadene over på seerne. Vi vil derfor fortsette å kjempe for å sikre våre kunder best mulig verdi for deres penger, sa informasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor.

Heller ikke i Get ligger det noen automatikk i at Discovery skal få bedre betalt for kanalene sine med norsk fotball på sendeskjemaet.  Kommunikasjonsdirektør Øyvind Husby sier han er mest opptatt av at «tv-kunder skal ha størst mulig valgfrihet».

- Hver enkelt kunde må selv kunne velge om de ønsker betale for dyre sportsrettigheter gjennom egne premium-kanaler slik det er vanlig at andre rettighetshavere gjør. Det er helt uaktuelt å tvinge alle kunder til å måtte betale for dyre sportsrettigheter kun noen få ønsker se på, sa han

Kostbare kamper

Her ser du prisutviklingen for de norske Tippeliga-rettighetene siden 2002. Prisen er per år og alle tall i MNOK.

Han må hente 300 mill. fra tv-distributørene