De «hacker» utendørsflatene i Oslo: - Tagging og reklame er i prinsippet det samme

Medlemmene i Subvertising Norway har bakgrunn fra journalistikk og reklamebyrå. Nå vil de ha omkamp om bybildet i Oslo.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

De som kjenner til «adbusting», kunne umiddelbart identifisere kjennetegnene på fenomenet i de falske reklameplakatene som ble hengt opp i Oslo i starten av desember, og som gikk til angrep på Wizz Air. Ved første øyekast kan det se ut som en hvilken som helst reklameplakat. Den henger tross alt bak ramme og glass, på samme måte som de plakatene Clear Channel og JCDecaux henger opp i norske storbyer hver eneste dag, men disse plakatene er laget av utenforstående og er ofte et motangrep på de ordinære reklamebudskapene. Det kan være gatekunst, aktivisme eller begge deler.

Utendørsselskapene kaller det hærverk.

James Finucane og Jean-Nicolas Gilles Hopfer er en del av den norske adbuster-bevegelsen og inngår i organisasjonen Subvertising Norway. De tar ikke eierskap til angrepet på Wizz Airs reklamekampanje, men står begge bak en rekke lignende aksjoner i Oslo de siste to årene. 

- Når du ser hvordan folk reagerer på dette, ser du nesten hvordan det skurrer hos dem. For selv om de ikke er enige lovligheten av det vi gjør, så pleier de å være enige i etikken. Det skaper en kortslutning hos dem, sier James Finucane.

For ham dreier det seg om en grunnleggende protest mot reklame i det offentlige rom.

- Når vi snakker om «subvertising», så snakker vi spesifikt om utendørsrekame. Det er en vesentlig forskjell på om du ser en reklame på mobilen din, i et magasin eller på TV. Du kan velge om du vil se den eller ikke. I det offentlige rom har du ikke nødvendigvis det samme valget, sier Finucane.

- Clear Channel sier at vi bryter oss inn i deres eiendom, men man kan argumentere med at de bryter seg inn i vår intimsfære når de viser oss disse budskapene uten vårt samtykke, fortsetter han.

- Opererer i en gråsone

Briten, som er utdannet journalist, er tidligere daglig leder av gatefestivalen Nuart i Stavanger. Han flyttet til Oslo for to år siden og hadde bodd i byen i tre dager da han ble spurt om å gjøre sin første adbuster-jobb i den norske hovedstaden. Han tok til Instagram for å bli kjent med den norske bevegelsen, og det var sånn han ble kjent med Espen Monserud, som var med å grunnlegge den ideelle organisasjonen Subvertising Norway.

Sammen har de holdt workshops og foredrag for å spre ordet og øke omfanget til bevegelsen.

- Tagging og reklame er i prinsippet det samme, nemlig budskap i det offentlige rom som du ikke kan velge om du skal se eller ikke. Mens det ene er normalisert, er det andre demonisert. Det er kapitalistisk ideologi som setter private aktører over individuell ytringsfrihet, sier Finucane.

- Jeg mener det er mulig å kalle en hver form for transgressiv kunstutøvelse i det offentlige rom en form for aktivisme, uavhengig av om kunstneren ser på det på den måten. Noen er profesjonelle kunstnere, andre er amatører. Uansett hva intensjonen deres er, opererer de alltid i den samme gråsonen mellom hva som er lovlig og ulovlig og fremhever motsetningene som finnes der.

Franske Jean-Nicolas Gilles Hopfer har hatt en helt annen inngang til fenomenet. Han har nemlig tidligere erfaring fra reklamebransjen, blant annet det tidligere Publicis-byrået New Work i Oslo.

- Jeg har alltid blitt dratt mellom hva jeg liker og hva jeg tror er sunt, og jeg opplevde det som et stort moralsk dilemma da jeg jobbet i et reklamebyrå. Jeg ble i bunn og grunn  betalt av olje- og kjøttindustrien, som er ansvarlige for globalisering og klimaendringer, og det var moralsk veldig vanskelig for meg. Det var en medvirkende faktor til at jeg byttet jobb. Jeg liker reklame, men jeg vil lage reklame for små bedrifter og veldedige organisasjoner, sier Gilles Hopfer til Kampanje.

Subvertising har blitt en ny måte for han å dyrke lidenskapen sin på.

- Det jeg liker med dette er at når jeg bytter ut en plakat, så ruller jeg den sammen og legger den nederst i stativet. Teknisk sett ødelegger jeg ingenting. Jeg knuser ikke glass. Vi er ikke fysiske vandaler, sier han.

- Vi tar tilbake det visuelle riket i det offentlige rom. De eier de fysiske strukturene, men ikke det visuelle riket, og vi «hacker» oss inn i det rommet, skyter Finucane inn.

Svarte kommunen:

Nyheten om at Oslo kommune hadde valgt å brolegge Grünerløkka med stein fra Kina, fikk Jean-Nicollas Gilles Hopfer til å reagere. Han hang opp disse plakatene som en protest i november 2019. Foto: Jean-Nicollas Gilles Hopfer

- Hadde et møte med Clear Channel

Selve operasjonen tar bare noen sekunder og kan i praksis gjøres med et helt vanlig dørhåndtak. Det er også et poeng for gruppen å vise at det er helt vanlige folk som holder på med dette.

- Når vi deltar på workshops så viser vi oss frem, vi bærer ikke finlandshetter og møtes ved midnatt. Mitt navn er tydelig koblet til kampanjen jeg gjorde på Grünerløkka. Vi møter deg her nå. Dette er ikke noe vi har behov for å skjule, sier Gilles Hopfer.

De skal også ha hatt et møte med Clear Channel i fjor sommer, ansikt til ansikt.

- Vi tok kontakt med dem for å se hva vi har til felles. Vi diskuterte ulike ideer og kom med noen forslag. Det var et høflig møte og de sa de skulle komme tilbake til oss. Vi har bedt om oppfølging et par ganger, men de har ikke gitt lyd fra seg. Nå virker det som de vil kjøre dialogen gjennom mediene, sier Finucane.

- På hvilken måte kunne dere ha samarbeidet?

- Det er mange ulike måter. Vi kommer fra ulike steder og har ulike verdier, men det vi har til felles er at vi begge forstår hvor verdifullt det offentlige rom er. De ville ikke tatt seg så godt betalt for det om det ikke var verdifull eiendom.

Pressekontakt Peder N. Aarum i Clear Channel ønsker ikke å kommentere disse opplysningene, men henviser til sine tidligere kommentarer om Wizz Air-stuntet.

Står frem:

- Når vi deltar på workshops så viser vi oss frem, vi bærer ikke finlandshetter og møtes ved midnatt. Mitt navn er tydelig koblet til kampanjen jeg gjorde på Grünerløkka. Vi møter deg her nå. Dette er ikke noe vi har behov for å skjule, sier Jean-Nicolas Gilles Hopfer. Foto: Eivor Eriksen

Tror Oslo-folk er skuffet over myndighetene

Finucane mener det må finnes alternative forretningsmodeller for kommunen, som selger rettighetene til reklameplasseringene til selskaper som Clear Channel for en periode. 

- Jeg henter mye inspirasjon fra kampanjen i Bergen, som hadde navnet Keep Clear Channel Out of Bergen. Det var veldig tydelig hva som var målet deres, og de klarte det. Men dette er noe vi gjør på frivillig basis for moro skyld, så vi må bare se hva som skjer. Foreløpig har det overgått alle forventninger.

- Har dette fått noen juridiske følger for dere?

- Clear Channel er i en skvis, for de kan ikke anerkjenne at dette er et problem fordi da vil annonsørene miste tilliten til at de kan beskytte investeringene deres. Og vi angriper ikke eiendommen deres, bare deres evne til å tjene penger. Den fysiske kostnaden ved det vi gjør er ubetydelig, sier Finucane.

De har ikke noe tall på hvor mange som driver på med subvertising i Oslo, men Finucane mener det er flere grunner til at bevegelsen har spesielt stort potensial akkurat her.

- For det første er det en relativt liten by, og det gjør det lettere å skape seg et nettverk. For det andre tror jeg bevegelsen opplever en vekst på grunn av den økologiske krisen, som folk blir mer og mer bevisste på. Og selv om Oslo er en by der folk stoler på myndighetene, tror jeg mange er skuffet når det kommer til saker som dette og at det er på tide å utfordre verdiene systemet er bygget på.

- Har dere vært i kontakt med kommunen, som inngår disse avtalene med Clear Channel og andre?

- Vi må vurdere om vi skal legge kreftene i å møte vanlige folk, inspirere dem og gi dem verktøyene til å gjøre dette, eller bruke tiden i rådhuset og snakke med politikere. I fremtiden vil vi sikkert gjøre begge deler, men det sistnevnte er ikke like morsomt, sier Finucane.

Kortslutning:

- Selv om folk ikke er enige lovligheten av det vi gjør, så pleier de å være enige i etikken. Det skaper en kortslutning hos dem, sier James Finucane (til høyre). Foto: Eivor Eriksen

De «hacker» utendørsflatene i Oslo: - Tagging og reklame er i prinsippet det samme