Dramaet i Mediaforum: - En veldig trist situasjon

Tidligere Mediaforum-topper om den vanskelige situasjonen til bransjeorganisasjonen.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Det stormer rundt Mediaforum og den neste uken blir avgjørende for foreningen som har samlet tusenvis av mediefolk opp gjennom årene, ikke minst på den årlige høstkonferansen. Én som har vært helt sentral i oppbyggingen av foreningen er tidligere Kantar-direktør Are Kværk.

- Mediaforum havnet vel på et tidspunkt i en skvis mellom kravet til profesjonalitet i alt det de leverer og det at Mediaforum i hovedsak er basert på frivillig arbeidsinnsats, sier Kværk til Kampanje.

Han understreker at det er lenge siden han selv var aktiv i driften av Mediaforum på spørsmål om han er overrasket over at organisasjonen nå har havnet i denne situasjonen.

- I gamle dager hadde vi en sekretær som var i deltidsstilling og som gjorde mange av de hverdagsoppgavene som var med å drifte foreningen. Etter hvert gikk de fra deltidssekretær til fulltids, daglig leder og det er klart det koster mye penger, og det var de antagelig nødt til for å kunne ha den profesjonaliteten som var nødvending i konkurransemarkedet som de var i, på seminar- og kursmarkedet. Dette førte til at de trengte større ressurser, mer profesjonell bistand i driften av Mediaforum, sier Kværk.

Les også: Mediaforum-sjefen sier opp jobben - samtidig vurderer styret full avvikling

Daglig leder slutter – styret vurderer avvikling

Torsdag morgen ble det kjent at Anette Isachsen, daglig leder i Mediaforum, har sagt opp sin stilling i foreningen. Isachsen jobber ut året samtidig som foreningens fremtidige eksistens nå henger i en tynn tråd.

I innkallingen til det ekstraordinære årsmøte står det å lese at det vurderes flere alternativer der blant annet full avvikling er et av forslagene.

Bransjeorganisasjon Mediaforum ble grunnlagt i 1974 og har gjennom tidene vokst til å få over 1.200 medlemmer og blitt et viktig og samlende bindeledd for medie- og kommunikasjonsbransjen. Kværk tror Mediaforum kanskje balanserte litt på kanten med tanke på inntekter og utgifter.

- De hadde et 40-årsjubileum og brukte en del penger i den forbindelse sånn at de økonomisk ikke var så sterke da de gikk inn i 2020. Så kom koronaen. De betydde at de mistet mange av de inntektsgivende aktivitetene sine, og grunnlaget for de store sponsorbetalingene. Og da er det ikke rart at de går tom for penger på et tidspunkt, sier Kværk.

Det er trist at en forening som hadde 40-årsjubileum i fjor skal vurderes å legges ned. Gretha Nicolaysen, tidligere styreleder Mediaforum

- Det er veldig trist situasjon

Are Kværk synes imidlertid ikke det er så rart Mediaforum har havnet i denne situasjonen.

- Og jeg vet heller ikke hva de kunne gjort på et tidligere tidspunkt for å være i en annen situasjon enn der de havnet, sier Kværk.

- Hva tenker du hvis Mediaforum må legges ned?

- Det er en veldig trist situasjon. Jeg blir fort nostalgisk i sånne sammenhenger fordi Mediaforum har vært en veldig viktig arena og et område jeg har engasjert meg mye igjennom veldig mange år. Sånn sett synes jeg det er synd. Man trenger et forum hvor alle møtes uten å ha noen særinteresser eller agenda. Så den plattformen for faglig sosialt samvirke på tvers av foreninger eller på tvers av bransjer, hvis den blir borte så er det veldig synd, sier Kværk.

Kværk fikk i 2014 Mediaforums Ærespris og ledet den første utgaven av Mediekonferansen i 1980. I tillegg ledet han konferansen i 1981, 1989 og 2009. Are Kværk har vært et fast innslag på konferansen nærmest kontinuerlig. I tillegg til at han har hatt flere styreverv i organisasjonen. 

Det er tøft marked når de samme sloss om de samme kundene. Trine Vik, tidligere daglig leder Mediaforum

- Det er et tøft marked

Den som satt i lederstolen i en årrekke før den nye sjefen Anette Isachsen tiltrådte, var Trine Vik. Vik jobber i dag i Maverix og er også hun æresmedlem i Mediaforum.  

- Det har vært et utfordrende år for mange, de siste årene har det dukket opp flere bransjeorganisasjoner, selv når jeg var i Mediaforum hadde vi diskusjoner om man burde slå sammen flere av disse fagorganisasjonene, sier Vik til Kampanje.

Vik var i mange år Mediaforums ansikt utad etter å ha ledet den daglige driften av Mediaforum som daglig leder fra 2011 til 2019. 

- Det er tøft marked når de samme sloss om de sammen kundene og alle har mer eller mindre samme fag tematikk, fortsetter Vik.

Les også: Slutter etter 25 år i Mediaforum - nå skal Trine Vik prøve seg i byråbransjen

Tidligere styreleder: - Vært en strålende arena

Trine Vik sier det er trist om årsmøtet neste uke fører til avvikling av Mediaforum. 

- For min del synes jeg det er veldig trist hvis utfallet av årsmøte blir nedleggelse, men heldigvis har de to alternativer. Mediaforum har vært en stor del av livet mitt, hvor jeg møtt fantastiske mennesker, mange utfordringer, lært mer eller mindre alt jeg kan om bransjen og jeg er evig takknemlig for muligheten jeg har fått gjennom Mediaforum. Denne muligheten ga meg jobb Maverix etter jeg sluttet, jeg er storfornøyd med mine nye arbeidsoppgaver og verdens beste arbeidsgiver, kunne ikke vært mer heldig, sier Vik. 

Annonsesjef Gretha Nicolaysen i Finansavisen var styreleder i Mediaforum fra 2009 til 2014. Hun sier mange har blitt kjent med bransjen gjennom Mediaforum. 

- Det er trist at en forening som hadde 40-årsjubileum i fjor skal vurderes og legges ned. En forening som er ganske unik og som klarte å samle en bransje i 30 år, på høstkonferansen. Mange har blitt kjent med i bransjen på Mediaforum og det har vært en strålende arena for nettverksbygging, sier Nicolaysen til Kampanje.

Dramaet i Mediaforum: - En veldig trist situasjon