NRK-sjefen åpner for TV 2-samarbeid om norsk fotball etter VM-kjøp

- Vi kan være med på å løfte produktet, sier Thor Gjermund Eriksen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

De to allmennkringkasterne har på nytt gått sammen om et større rettighetskjøp på fotballbanen og denne gangen er VM i 2026 i USA, Mexico og Canada som kan legges til i programtilbudet. Det er ikke første gang de to gjør noe sammen i sportsmarkedet. Bare i år har de to kjøpt både fotball-EM i 2024 og 2028, skiskyting og verdenscup på ski.

- Hva er det som gjør rettighetssamarbeidet med TV 2 så fruktbart for NRK?

- Det handler om flere ting, også om regningen og at kostnadene har blitt såpass store. Hvis vi skal sikre dette fritt tilgjengelig for det norske publikummet, så er NRK og TV 2 nødt til å samarbeide. Så er det også sånn at TV 2 er en naturlig samarbeidspartner for NRK. De har en allmenkringkasteravtale, en stabil strategi og eierskap, mens de andre aktørene er styrt fra langtvekkistan, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK til Kampanje.

Selv om Eriksen og TV 2-sjef Olav Sandnes stadig oftere har funnet sammen, har begge gått på smertefulle rettighetstap de siste par årene. Discovery har snappet kommende vinter- og sommer-OL og Viaplay-eier Nordic Entertainment Group har tatt mye av vintersporten fra NRK og Premier League-fotballen til TV 2.

- Langtvekkistan, som Sverige?

- Sverige og USA (Nordic Entertainment Group og Discovery Networks, red. anm.), og i det hele tatt. I tillegg til at de har endring i strategi rett som det her. Du må huske på at her snakker vi avtaler seks-syv år frem i tid, sier han.

Les også: NRK og TV 2 kjøper nytt fotball-VM sammen

Sammen om fotball:

Olav Sandnes i TV 2 og NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen fortsetter å kjøpe sportsrettigheter sammen. Foto: Jan-Petter Dahl/TV 2.

- Vi kan være med på å løfte produktet

Det er ikke første gang NRK og TV 2 heller deler et større fotballmesterskap. Med unntak av et EM og et VM tilbake da NRK måtte selge seg sin rettighetsportefølje til TV3 etter den norske Eurovision-seieren til Alexander Rybak har NRK sendt alle de store fotballmesterskapene.  Kringkastingssjefen mener det er mer enn nok kamper i et VM til to aktører.

 - Både for oss og TV 2 er det greit å ha 40 kamper over en måned og ikke det dobbelte. Vi serverer dette med litt forskjellig profil, folk og kommentatorer, så jeg tror dette er et samarbeid som gagner TV 2 og NRK og et norsk publikum.

Rettighetskjøpet blir klart på en tid der hele den norske mediebransjen står i helspenn med tanke på utfallet budkampen om de norske fotballrettighetene. Det er rettigheter som Discovery sitter med i dag.

- Skal dere kjøpe norsk fotball sammen også?

- Det kan godt hende at TV 2 og NRK kommer til å samarbeide om norsk fotball, men vi er ikke i utgangspunktet opptatt av Eliteserie-rettighetene. De er priset så høyt fordi de er avhengig av abonnementsinntekter. Det er en betal-TV-rettighet, og det skal ikke NRK drive med. Men vi kan være med på å løfte produktet, engasjementet og oppmerksomheten. 

NRKs fotballambisjoner i dag ligger innen kvinnefotball, toppserien, cupen og norgesmesterskap, forteller Eriksen.

 - Hvor mye betaler dere for VM?

- Det vil jeg ikke si. Det er konkurransesensitivt, både i forhold til andre aktører og andre land. Denne type rettigheter er blitt dyrere det siste året, men når vi kjøper sammen med TV 2 kan vi forsvare det, fordi det er så utrolig mange som er opptatt av det og det er en samlende begivenhet i Norge, og det er en del av vårt oppdrag. Det er bra for alle at VM i fotball er fritt tilgjengelig, sier han.

NRK-sjefen åpner for TV 2-samarbeid om norsk fotball etter VM-kjøp