Telia-sjefen «gønner på» i mobilkamp med Telenor: - Hvis det er noen som utfordrer, går ting som regel fortere

Selv om Telenor har fått opp tempoet, ligger det fortsatt an til at Stein-Erik Vellan i Telia blir først i kampen om bygge det nye mobilnettet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Telia og Telenor kjemper om å være først med bygge ut et nytt landsdekkende mobilnett i Norge og Telia-sjefen Stein-Erik Vellan mener selskapet er på god vei til å innfri sitt løfte om å være den som kommer først til mål. På et pressearrangement i de nye Telia-lokalene på Økern i Oslo fortelle om hvordan arbeidet med å bygge det 5G-nettet utvikler seg og hvorfor det er så viktig å være først.

- Viktigheten av å være først må sees i lys av at vi ønsker å definere oss som Norges største utfordrer. Vi ønsker å være en pådriver i utrullingen av 5G fordi vi i Norge er avhengige av å gjennomføre et digitalt skifte, og det ligger i sakens natur at hvis det er en som utfordrer, så går ting fortere og mulighetene kommer raskere til det norske samfunnet, sier Vellan til Kampanje.

For den som har fulgt med på Telias reklamefilmer det siste året har sett at det vært mye 5G-kommunikasjon og snakk om å være først med å bygge ut det nye nettet.

- Det handler også om posisjonering og hvilke typer verdier vi ønsker å bygge inn i kulturen og merkevaren vår, og en av verdiene er at du kan forvente at Telia ligger langt fremme i skoene og det tror jeg er bra, sier Vellan.

Har du fått med den nyeste reklamefilmen til Telia der telekjempen «bare gønner på»?

Det kan godt være at jeg har noen råd, men da får de nesten ringe meg. Stein-Erik Vellan om TV-konflikten mellom TV 2 og Telenor

- Vi vokser med et par prosent i et flatt marked i år

Telia åpnet i mai 2020 sitt 5G-nett i Lillestrøm. Siden den gang har stadig flere byer og kommuner over hele landet, deriblant Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø, fått tilgang til det nye mobilnettet, som byr på høye hastigheter, mye bedre kapasitet og ikke minst god dekning. Innen utgangen av 2023 skal 5G-nettet være landsdekkende og dermed vil Telia Norge slå Telenor med klar margin selv om den norske telekjempen har fått på seg joggeskoene og senket ambisjonen fra de opprinnelige 2025 til i løpet av første halvår 2024.

- Har det så mye å si hvem som kommer først til mål?

Konkurranse er bra for forbrukerne. Punktum. Det ligger mye i det, sier Vellan.

- Opplever dere at 5G-utbyggingen er med på å flytte kunder?

- Vi vokser med et par prosent i et flatt marked i år så noen endringer er det jo. Men vi opplever ikke at det flytter store kundemasser basert på at det er en tilgang til 5G der, men vi ser det rører på seg når vi er tydelige og sier hva som er neste by ut, sier Vellan.

Men fortsatt så gjenstår det mye jobb og i dag er det kun to millioner nordmenn som har tilgang til det nye nettet. I 2022 kommer den nye G’en til Telia både til Innlandet, Vestfold og Telemark og Viken i løpet av første halvår.

Det er helt naturlig at det tar tid å dekke by, bygd, naust og fjelltopper landet rundt med 5G. David Fidjeland, kommunikasjonssjef i Telenor

- For oss ledere er det ruglete hele tiden

Telia-sjefen sitter nærmest mutters alene i det store nye lokalet til Telia etter at mobilkjempen som selger både mobilabonnement samt TV og internett flyttet fra Nydalen tidligere i høst. De rundt 1.700 ansatte i Oslo rakk ikke mer enn å snu i døra før nye nedstenginger og anbefalinger om hjemmekontor kom fra den nye regjeringen. Dermed slutter året på mange som det begynte for Telia-sjefen.

- Året i år startet litt ruglete for dere med fortsatt pandemi og en nedbemanningsprosess, men er Telia på et bedre sted i dag enn ved inngangen av året?

- Det handler mye om ledelse og det igjen handler om stabilitet selv om det fra utsiden ser litt ruglete ut. For oss som ledere er det jo ruglete hele tiden. Men vi meislet ut en ny strategi i fjor og den ser vi har virkning nå, sier Vellan.

Telia Norge har til sammen i overkant av 3,2 millioner kundeforhold og øker både i antall mobilkunder, TV-abonnement og internettoppkoblede husholdninger.

- Vi har opplevd en veldig god vekst på kundesiden gjennom året og øker inntektene våre i et flatt marked. Jeg synes vi har lykkes veldig godt som bedrift når vi nå skal gå inn i det nye året, sier Vellan.

Samtidig opplever Telia at det fortsatt skurrer når kundene svarer i ulike kundetilfredshetsundersøkelser der Telia ofte ligger på bunnen.

- Ja, men på mobil skårer vi som nummer én på bedriftssiden med Phonero og nummer to med Telia-merkevaren samt at vi er nummer én med OneCall for fjerde året på rad. Så på mobilsiden er vi fantastisk gode, men på fastnett og TV har vi en lengre vei å gå. Der må vi jobbe.

- Er det Get-arven?

- Vi kjøpte en merkevare som vi jobber med å få opp samme nivå som vi har på mobilsiden, også er det slik at det er store forskjeller på etterarbeidet i en kundeoppfølging for TV og internett sammenlignet med mobilproduktet. Men bare for noen uker siden lanserte vi noe som heter remote wifi-kontroll der vi allerede kan guide kunder på problemområder og fikse de uten at de trenger å være involvert. Så vi er på rett vei, sier han.

- Alltids en krevende situasjon å være i

Ser en tilbake på året har Telia også landet flere viktige distribusjonsavtaler med TV-kanalene til Discovery og TV 2, som i disse dager ligger i en tøff konflikt med konkurrenten Telenor.  Det vet Vellan utmerket godt hvordan føles. I fjor vår befant han seg i en tilsvarende situasjon da TV 2s kanaler gikk i svart i hele fem uker.

- Hva tenker du når du ser konkurrenten er i samme situasjon som den Telia befant seg i fjor?

- Det er alltids en krevende situasjon å være i. Men vi var i den situasjonen fordi vi ønsket det beste for våre kunder. Det var vi veldig tydelige på og når det gjelder den pågående konflikten så må du nesten spørre de to aktørene. Det er ikke riktig av meg å kommentere den konflikten.

- Har du et godt råd til de to som kan løse opp uenigheten?

- Det kan godt være at jeg har noen råd, men da får de nesten ringe meg, sier Vellan.

Med det nye nettet vil det også komme mange tjenester og i første omgang har det gitt flere nyskapninger på bedriftsmarkedet i alt fra fjerninspeksjon med droner på byggeplasser til mer TV-produksjonsmessige forbedringer både innenfor fjernproduksjon og livestreaming, men Vellan lover også mer på underholdningssiden til forbruker.

- Tilgangen til innhold vil være den store, store driveren og vi går inn i en fremtid hvor måten vi konsumerer innholdet endrer seg. Snart er det kanskje bare oss to som sitter og ser på den store, firkanta TV-boksen på veggen, mens kona surfer på ipaden og barna gamer eller er på YouTube, sier Telia-sjefen.

Vellan sier det nye nettet vil gjøre det enklere å møte mange av koronapandemiens utfordringer med hjemmekontor og det å ha arbeidsplasser andre steder enn i kontorlokalene.

- Med de investeringene vi gjør nå så vil kapasiteten og hastigheten i nettet hjemme bli enda bedre slik at familier kan sitte på hjemmekontor samtidig, sier Vellan.

Les også: - Hvilken landslagsdrakt tar Telenor-sjefen på seg når USA og Norge spiller?

- Viser at det er sunn konkurranse i Norge

Når Kampanje tar kontakt med Telenor om tempoet i deres utrulling av 5G-nettet, sier David Fidjeland, kommunikasjonssjef i Telenor «at det viktigste er å bygge med kvalitet i alle ledd og sikre et nett i verdensklasse.»

- Telenor har landets desidert største mobilnett og dekker størst andel av Norge, så det er helt naturlig at det tar tid å dekke by, bygd, naust og fjelltopper landet rundt med 5G. Vi har hele tiden hatt som målsetting å modernisere mellom 2.000 og 2.500 basestasjoner per år og ambisjonen om å ha et landsdekkende 5G-nett i løpet av første halvår 2024 står fast. Vi synes det er flott at Telia også satser på 5G, og dette viser at det er sunn konkurranse i Norge, men hva våre konkurrenter gjør påvirker ikke våre utbyggingsplaner, sier Fidjeland.

- Telia sier hvert fall at det mye på grunn av dem så har Telenor kortet ned på tidslinjen her, stemmer det?

- I starten av 5G-utbyggingen brukte vi god tid på å teste, eksperimentere og kvalitetssikre 5G-nettet – til gode for kundene. Nå som vi har kommet godt i gang med 5G-utbyggingen, så vil naturligvis tempoet akselerere. Eksempelvis satt vi ny ukesrekord i desember med utbygging av 60 5G-basestasjoner, sier Fidjeland.

Telenor har enda flere registrerte enheter registrert i nettet, totalt 600.0000 og slår her Telia med rundt 100.000 enheter, likevel vil nok mange kanskje oppleve at det er Telia som snakker høyest og mest om 5G for tiden.

- Er det bare Telia som gønner på når det gjelder 5G?

- Vi ønsker i all høyeste grad å kommunisere 5G, og nettopp derfor har 5G utgjort en betydelig del av vår kommunikasjon det siste året. Vi har hatt to ulike reklamefilmer med 5G og dekning som tema. Én som ga et tilbakeblikk på hvordan teknologien vår har utviklet seg over tid og én som bygger på kommunikasjonskonseptet «Ung Kjærlighet» med de velkjente karakterene Arnhild og Arnfinn. I tillegg har vi kommunisert bredt både i sosiale medier og PR, sier Fidjeland.

Her kan du se en av to reklamefilmer som Telenor har produsert opp for å snakke om 5G. 

Telia-sjefen «gønner på» i mobilkamp med Telenor: - Hvis det er noen som utfordrer, går ting som regel fortere