Slutt på både sjokolade, yoghurt og iskaffe - her er de nye mattrendene i butikkhyllene

- Siden det er begrenset med plass i dagligvarebutikkene, betyr en nylansering ofte at et annet produkt må ut, sier kommunikasjonsrådgiver i Tine.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Dag Robert Jerijervi

Denne uken byr på en rekke nye bekjentskap i dagligvarebutikkene. Tradisjonen tro ruller matvareprodusentene ut sine nyeste innovasjoner i midten av mars, og i år både plantebasert mat og større forpakninger noen av trendene som gjør seg gjeldende.

Det bekrefter blant andre kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim i Orkla overfor Kampanje.

- Den sterkeste trenden vi ser nå er at forbrukere i økende grad ønsker å spise mer plantebasert, både av hensyn til miljø og helse. Den norskutviklede Naturli’-burgeren ble en stor suksess i fjor, og følges nå opp med en rekke nye produkter, sier hun.

Ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført i Norden og Baltikum for Orkla, er andelen som betegner seg som vegetarianer doblet det siste året, fra fire til åtte prosent. Samtidig øker andelen som sier de ikke spiser, eller begrenser forbruket av, kjøtt fra 16 til 23 prosent. 

Selv om vi nå markerer ett år med koronapandemi og nesten like lang tid på hjemmekontor for mange nordmenn, er det fortsatt for tidlig å se noen effekter av pandemien i butikkhyllene.

- Har bruken av hjemmekontor eller andre nye vaner ført til noen nye produkter hos dere?

- Vi har litt lengre horisont på nye produkter, men vi ser noe økning i produkter som egner seg godt til lunsj på hjemmekontoret, sier Ekheim.

- Folk vasker hendene mer og oftere og vi tror dette vil fortsette også etter pandemien. I tillegg til økt oppmerksomhet rundt håndhygiene ser vi at produkter til rengjøring av hjemmet øker, også fordi man tilbringer mer tid hjemme, legger hun til.

Når nye produkter skal på markedet, må andre gi fra seg plassen sin. For Orkla sin del, er det sjokoladen Stratos Creamy Hazel, som ble lansert i februar i fjor, som ikke har vist seg å ha livets rett.

Orkla lanserer også årets «sprøeste» nyhet: Dropper reklamebyrå når de lanserer Grandiosa med potetgull 

Produktslipp:

Ostepop med sjokoladetrekk, pizza toppet med potetchips og plantebaserte nuggets med dip. Her er noen av de nye produktene fra Orkla denne våren.

Lanserer Norges største sjokolademelk

Bent Myrdal, sjef i Q-meieriene, forteller at også de har fjernet noen produkter fra markedet.

- I løpet av 2020 har Q Iskaffe og Konge Sjokolademelk gått ut av produktsortimentet, fordi de ikke har prestert i tråd med våre forventninger, sier Myrdal til Kampanje.

- Det samme gjelder Q Yoghurtmousse blåbær som blir erstattet av en spennende smak, som også scorer bedre i smakstester, nemlig Q Yoghurtmousse Lime - årets friskeste smaksopplevelse, fortsetter Q-sjefen.

I år lanserer de Q Fersk Sjokolademelk for første gang på 1,75-literskartong, og selv om det er tilfeldig at lanseringen skjer under koronapandemien, tror Myrdal at tidspunktet er ekstrra godt.

- Dette blir Norges største sjokolademelk. Produktet har vært i innovasjonsplanen vår en liten stund, etter ønske og idé fra forbrukerne. Det siste året har vi sett en tydelig økning i storforpakninger til hjemmebruk. Timingen for denne innovasjonen treffer derfor veldig godt, i et korona-perspektiv, sier Myrdal.

Koronapandemien har ført til en kraftig vekst i salget av melk.

- I 2020 hadde vi en økning for Q-melk på 16,6 prosent, tilsvarende 12 millioner ekstra liter. Det er veldig gledelig å se at frisk Q-melk får stadig større plass i forbrukernes mange måltider og stunder, avslutter Myrdal.

Les også: Kiwi ble koronavinner i dagligvarekrigen - tar ytterligere innpå Rema 1000

Fjerner kaffe og sjokomelk:

Bent Myrdal, sjef i Q-meieriene, forteller at også de har fjernet noen produkter fra markedet.

Må fjerne etterspurt produkt

Scandza eier en rekke kjente norske merkevarer som Synnøve, Finnsbråten, Sørlandschips, Leiv Vidar og Peppes. Direktør for Samfunns- og myndighetskontakt i Scandza, Sofie Oraug-Rygh, forteller at de er klare til å slippe flere spennende produkter, men ingen av dem er preget av koronasituasjonen.

- Innovasjonene har vi jobbet med en stund, forteller Oraug-Rygh til Kampanje.

De lanserer blant annet veganske wienerpølser, tortilla-chips fra Sørlandschips og nytt sjokoladepålegg fra Synnøve, kalt Sjoco loco.

- Det som er kult med Sjoco loco er at den har 50 prosent mindre sukker enn andre sammenlignbare produkter, og uten kunstig søtning. Det er kanskje langt å strekke det å si at det er sunt sjokoladepålegg, men det er et mye sunnere sjokoladepålegg og det smaker fantastisk. Denne nyheten skiller seg også ut gjennom at det kommer i et praktisk klemmepose-format, sier hun.

Sørlandschips lanserer, i tillegg til tortillachips, en helt ny serie med smaker i litt mindre poser på 100 gram, kalt «Sørlandschips utvalgte smager». Her kommer Sørlandschips originalchips med trøffel, spansk spekeskinke, samt havsalt & rosepepper. I tillegg kommer Bondens beste potetchips i en ny smak, havsalt & balsamico, samtidig som smaken cheddar forsvinner.

Selv om veganske produkter er i vinden som aldri før, er det ikke alle som forsvarer plassen sin i butikkene.

- Den viktigste som forsvinner i vår portefølje, som er veldig synd er, Go’ Vegan camembert. Det er et produkt som er veldig etterspurt, men vi har ikke vært fornøyd. Vi har ikke klart å holde kvaliteten høyt nok jevnt over så da har vi valgt å ta ut produktet, så får vi heller se om vi kommer tilbake til det når vi har løst produksjonsutfordringene, sier Oraug-Rygh.

Sjokolade og chips:

Scandza frister med nyheter innenfor merkevarene Synnøve Finden og Sørlandschips. Til venstre det nye sjokoladepålegget fra førstnevnte og til høyre et nytt tilskudd til snacksavdelingen.

- En trend vi vil fortsette å følge med på

Også Tine rydder i kjøleskapet før nye produkter skal inn.

- Siden det er begrenset med plass i dagligvarebutikkene, betyr en nylansering ofte at et annet produkt må ut. I tillegg er det en del produkter som er sesongprodukter og/eller «limited edition», sier kommunikasjonsrådgiver Hege Rognlien i Tine til Kampanje.

Tine har blant annet fjernet Tine Yoghurt Kremet Naturell 850 gram og Tine Lettrømme 18 prosent i en pakning på fire ganger 115 gram på grunn av for lavt salg. Også Snøfrisk Appelsin & Lime som ble produsert som et sesongprodukt er nå fjernet, det samme er «limited edition»-utgaven Yoghurt Dragefrukt og bringebær.

Tine-rådgiveren kan også bekrefte etterspørselen etter større forpakninger.

- Derfor lanserer vi blant annet G35, og Go’morgen i stor forpakning, og det er en trend vi vil fortsette å følge med på, sier Rognlien.

Slutt på både sjokolade, yoghurt og iskaffe - her er de nye mattrendene i butikkhyllene