Finn reagerer på denne figuren i ny reklamefilm: - Litt snodig strategi

- Vi finner kritikken noe underlig, svarer Veidekke.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I disse dager ruller Veidekke ut en ny rekrutteringskampanje for å få flere unge til å vurdere yrkesfag. Kampanjen er en fortsettelse av Veidekkes tidligere kommunikasjonsstrategi der de har oppfordret de som «elsker å bygge» til å fortsette med det, og kommer med en rekke nye kampanjefilmer.

Les mer: Veidekke vil bane vei for yrkesfag i ny kampanje

For den observante seer dukker det imidlertid opp et kjent ansikt i én av de fire kampanjefilmene.

- Se der du. Det var ganske likt Mandag, sier markedssjef i Finn, Kathrine Myrseth til Kampanje, om karakteren som dukker opp i den ene kampanjefilmen.

Hun var ikke klar over at Veidekke hadde tilbudt «Mandag» jobb.

- Vi synes jo det er litt snodig strategi av Veidekke å bruke en karakter som er så sterkt knyttet til Finn. En ting er å bruke skuespilleren i et reklameoppdrag, men at de også har skapt en karakter ut av ham som er lik vår «Mandag» gjør det hele bare rart, sier Myrseth.

Les mer: Mandag spiller hovedrollen i Finns nye reklamefilmer

Saken fortsetter under filmen.

 

- Merkevarer får mest ut av å finne på sine egne konsepter

Det var i 2022 at Finn byttet ut lengselen etter fredag med «frykten» for mandag og starten på en ny jobbuke med karakteren «Mandag» i hovedrollen. I reklamekampanjen som er utviklet av reklamebyrået Morgenstern spilles det på elsk-hat-forholdet mange har til ukens første arbeidsdag.

Reklamekonseptet har hevdet seg flere ganger, blant annet vant Finn og Morgenstern Gullfisken i 2023.

Myrseth legger til at de har et supert forhold til skuespilleren som spiller Mandag.

- Det er nok mer manus og stil i kombinasjon med skuespiller som er overraskende, heller enn at han tar reklameoppdrag for andre annonsører.

- Som et generelt råd tror jeg merkevarer får mest ut av å finne på sine egne konsepter. Men vi tar imitasjonen som et kompliment vi. Om det er Finn Jobb eller Veidekke som får mest ut av dette er vel mer usikkert, sier Myrseth.

- Kommer det flere reklamefilmer fra dere med «Mandag»i hovedrollen?

- Det er et konsept vi har lykkes stort med, og er helt klart noe vi vil vurdere til neste produksjon for Finn Jobb, men nøyaktig hva vi gjør videre er ikke landet ennå, sier Myrseth.  

«Mandag» har vært et kjent reklamefjes for Finn i flere år. Her ødelegger han lørdagen. Saken fortsetter under filmen.

- Ikke en strategi

Leder for medarbeiderattraktivitet i Veidekke, Tommy Johansen forklarer at de har benyttet tre karikerte påvirkere av ungdoms utdanningsvalg. De har valgt seg ut skuffa foreldre, strenge venninner og kjedelige kontorfolk. Det er Dinamo som står bak kampanjen.

At Veidekke har engsjert skuespilleren som er et kjent ansikt for Finn, legger han lite i. 

- Det er vel ikke akkurat en strategi fra Veidekke å bruke en skuespiller som har spilt i en annen reklamefilm. Skuespilleren ble valgt fordi han passet til rollen. Det er utover det slik vi ser det, ingen likhet mellom ideene. Det ville neppe blitt trukket frem som likt hvis det ikke var på grunn av skuespilleren. Det er heller ikke et karakterdrevet konsept, men en liten serie filmer med «rådgivere» som forsøker å påvirke utdanningsvalgene til ungdom, sier Johansen til Kampanje.

Under castingen ble det fokusert på om skuespilleren passet profilen til karakteren i manuset.

- Vi vurderte naturligvis om skuespilleren ikke kunne benyttes eller om bruken av ham på noen måter kunne så tvil om avsender. Det mente vi, og mener vi ikke var noe problem.

Han stiller seg noe spørrende til kritikken fra Finn.

- Veidekke er landets største entreprenørselskap, men på ingen måte en merkevaregigant som Finn. Vi finner kritikken om imitasjon av mandagskonseptet som noe underlig. Bruken av en hvilken som helst annen skuespiller ville ikke utløst noen reaksjon fra Finn - tror vi. Så alt handler om hvorvidt skuespillere kan påta seg reklameoppdrag for andre annonsører enn de store og mektige og da blir de vel deres eiendom på en merkelig måte. Synd for skuespilleren, sier han.

Finn reagerer på denne figuren i ny reklamefilm: - Litt snodig strategi