Nortura hisser på seg motstandere i ny «kjøtthue»-kampanje: - Villedende

Noah og vegetar-influencer reagerer på Gildes nye reklamestunt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Oppdatert: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at Helsedirektoratet stiller seg bak budskapet til Nortura. Det riktige er at de mener Nortura har gjengitt anbefalingen deres riktig. Les hele svaret fra direktoratet nederst i saken.

«Bor det fem millioner kjøtthuer i dette landet» spør Nortura-merkevaren Gilde på reklameplass i disse dager. Svaret på det er både ja og nei, ifølge Gilde selv. For fem millioner av oss spiser rødt kjøtt, men det gjør oss ikke dumme, hevder annonsøren.

 - Vi opplever at de ernæringsmessige fordelene ved rent rødt kjøtt, drukner i det som ofte blir en unyansert og tabloid debatt om kjøttets plass i kostholdet. Rødt kjøtt inneholder viktige næringsstoffer som kroppen trenger og som kan være vanskelig å erstatte med andre matvarer - det ønsker vi å belyse med denne kampanjen, sier markedsdirektør i Gilde, Nina Rishovd Stavenæs.

Det er reklamebyrået Try som står bak kampanjen. Stavenæs forteller at målet er å skape dialog og debatt om kjøtt og ernæring.

- Vi er opptatt av at Gilde – merkevaren som folk flest forholder seg til – også skal ha en stemme inn i kostholdsdebatten som omhandler oss, sier hun.

Et land fullt av kjøtthuer:

Nortura-eide Gilde tar fem millioner nordmenn i forsvar over en dobbeltside på papir i sin nye reklamekampanje. Dyrevelferdsorganisasjonen tror kampanjen kan virke mot sin hensikt. Foto: Gilde

- Det må gå an å lytte til forskning selv om man liker biff

I fjor kom Nordisk Ministerråd med en rapport, utarbeidet av 400 forskere, der én av anbefalingene er å begrense inntaket av rødt kjøtt til 350 gram i uken. Det er 150 gram mindre enn det Helsedirektoratet anbefaler av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt i dag. Helsedirektoratet skal etter planen legge frem nye for den norske befolkningen i august.

Daværende landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) møtte anbefalingen fra ministerrådet med skepsis da det kom i fjor, noe som utløste advarselen «La oss ikke være kjøtthuer» på lederplass i Dagens Næringsliv.

- Det må gå an å lytte til forskning selv om man liker biff, skrev avisen.

- Er det her inspirasjonen til kampanjen kommer fra?

- Det er et godt spørsmål. Det er mange som har vært med på utviklingen av kampanjen, og det kan godt hende vi ubevisst er inspirert av DN, men det er ikke noe vi har tatt utgangspunkt i. Kjøtthue er uansett ikke et fremmedord for oss i Gilde, sier Nina Rishovd Stavenæs i Gilde.

- Rett og slett villedende

Pressekontakt i dyrevelferdsorganisasjonen Noah, Siri Martinsen, tror kampanjen kan virke mot sin hensikt.

- Jeg vil si at det er litt som forventet fra en aktør som lever av å selge kjøtt, og som vil selge mer kjøtt. Det er absolutt ikke overraskende at Nortura prøver å pakke inn budskapet som at de ønsker mer debatt rundt kjøttkonsumet i befolkningen. Så her tror jeg Nortura har feilberegnet helt og at folk heller mistenker at det er en grunn til at de løfter denne «debatten» med en stor reklamekampanje, sier hun til Kampanje.

Martinsen reagerer også på hvordan Helsedirektoratet blandes inn i kampanjen.

- Det kan jo virke som om Helsedirektoratet oppfordrer folk til å spise mer kjøtt, påpeker hun.

Nortura skriver blant annet: «Rent norsk storfekjøtt inneholder flere viktige næringsstoffer. Proteiner av høy kvalitet, jern, sink og vitamin B12 er noen av dem. Det blir fort bråk når vi snakker om dette, men det ligger gode grunner bak når Helsedirektoratet sier at moderate mengder rødt kjøtt også kan være en del av et sunt kosthold. Godt er det og.»

- Det er rett og slett villedende markedsføring og meget kritikkverdig kommunikasjon fra Nortura. Men det avslører bare at det ikke finnes gode argumenter for å spise rødt kjøtt. De prøver å trekke frem alle næringsstoffene man får i seg gjennom å spise rødt kjøtt, men det er heller ikke noe problem med et plantebasert kosthold som er mye bedre for helsa vår.

Hun får støtte av influencer og vegetar-entusiast Hanne-Lene Dahlgren, som mener Nortura fremstiller Helsedirektoratets råd på en feilaktig måte.

- Her bruker de en snedig kommunikasjon som gjør at det høres ut som at 500 gram i uken er anbefalt mengde ved å bruke ordet anerkjenner. Gilde vet meget godt at det er en maksgrense, og den grensen senkes nok høyst sannsynlig i reviderte kostråd som kommer senere i år til 350 gram, sier hun.

Dahlgren erkjenner at rent rødt kjøtt kan være en kilde til viktige næringsstoffer.

- Men da må man samtidig nevne at forskningen viser at et høyt inntak av både rødt og bearbeidet kjøtt kan være forbundet med økt risiko for helseproblemer, inkludert hjerte- og karsykdommer og visse typer kreft, sier hun.

- Gilde har gjengitt riktig fra vår anbefaling

Guro Waage, fagsjef ernæring i Nortura, forteller at referansen til Helsedirektoratet er ment som et ansvarlig grep fra deres side.

- Helsedirektoratet oppfordrer folk til å begrense inntaket av rødt kjøtt til 500 gram i uken, mindre enn det gjennomsnittsnordmannen spiser i dag. Burde ikke kampanjen reflektert dette?

- Dette er litt av poenget vårt – de sier begrens, ikke slutt å spise, slik man fort kan oppfatte debatten som går i dag. Vi viser ofte til Helsedirektoratets kostråd og kunne også tatt med 500 grams-anbefalingen her, men budskapet vårt handler ikke om mengde, men at kjøttet faktisk har en plass i kostholdet.

- Dersom Helsedirektoratet går ut med en ny anbefaling som er på linje med rådene fra Nordisk Ministerråd, vil dere lene dere på dette tallet i fremtidig markedsføring?

- Det kan vi ikke kommentere på før vi vet hva de norske kostrådene blir. Men, det er ingen hemmelighet at vi med flere er uenig i NNRs konklusjon. Vi håper at myndighetene vil gjøre en grundigere vurdering av kjøttets næringsverdi i kostholdet enn det NNR har gjort.

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet sier til Kampanje at de ikke har vært i dialog med Gilde om denne kampanjen.

- Forstår dere Noah som synes det virker som om dere oppfordrer til å spise rødt kjøtt?

- Gilde har gjengitt riktig fra vår anbefaling i denne annonsen. Anbefalingen sier at moderate mengder rødt kjøtt kan inngå i et ellers sunt og variert kosthold. I dag er anbefalingen inntil 500 gram. Man trenger ikke rødt kjøtt, men det kan være en kilde til flere næringsstoffer, sier hun.

Les mer: Nortura-direktør varsler ny krisestrategi: - Timingen sist var ufølsom

Nortura hisser på seg motstandere i ny «kjøtthue»-kampanje: - Villedende