Politiker hyller ny NRK-reality uten kjente deltagere - men TV-kjendis tviler på at folk er lei

Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er lei resirkulering av kjendiser og hyller «Bakemesterskapet» på NRK.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I helgen hadde det nye konkurranse-programmet «Bakemesterskapet» premiere på NRK, og programmet føyer seg inn i rekken av programmer i kategorien konkurransereality på kanalen. Men til Rødt-politiker Mímir Kristjánsson store glede, er «Bakemesterskapet» ett av få realityprogrammer igjen hvor det er «vanlige folk» som får prøve seg.

Han tar til Facebook for å hylle programmet, som hanket inn over en halv million seere på premieren.

- Jo, fordi jeg savner å se vanlige folk på TV - ikke resirkulerte kjendiser. Vanlige folk er nesten aldri på TV. I alle år var reality det ene unntaket fra denne regelen. Der kunne alle slags folk dukke opp. Men så ble reality også overtatt av profesjonelle kjendiser (som meg!), skriver Kristjánsson på sin Facebook-side. 

Men skal vi tro komiker og programleder Einar Tørnquist, som svarer Kristjansson i Facebook-tråden, er det en grunn til at TV-kanalene har dyttet ut vanlige folk til fordel for kjendiser.

- Vi som jobber i TV vil også gjerne ha TV med vanlige folk, men seertallene blir – tro det eller ei – høyere med kjendiser, og dermed blir det vanskelig å selge «vanlige folk»-TV til kanalene som sliter med økonomien fra før, skriver Tørnquist i respons til Kristjannsons innlegg.

Når Kampanje ringer koker komikeren kanalenes kjendisjag ned til én ting:

- Faktum er at det blir kjendis-TV når pengene gjelder, sier Tørnquist.

Les også: Rundt en halv million så Bakemesterskapet på NRK: - Veldig gode første tall

Det virker som alle er lei av kjendiser på TV i kommentarfelt, men den stille majoritet, som ikke er lei av det, snakker ikke om det i sosiale medier. Einar Tørnqvist, TV-profil

- Bare kjendis-TV folk gidder å pitsje

Einar Tørnquist, som i dag holder fingrene i geografi-podkasten «198 land», forteller at det stadig vekk ringer folk som vil få han med på å pitsje programkonsepter.

- Og det er nesten bare kjendis-TV folk gidder å pitsje, sier Tørnquist til Kampanje.

Han legger til at han ikke er en ekspert på feltet, og at han kun deler sine egne observasjoner.

- Men det er en veldig høy grad av kjendiser på TV og en veldig høy grad av kjendiskonkurranse-TV i dag. Med så mange kommersielle aktører i TV-markedet blir det naturligvis slik når disse aktørene ser på det som den beste måten å tjene penger på basert på seertall og at programmene tiltrekker seg annonsører, fortsetter han.

 

Hyller Bakemesterskapet:

Til Rødt-politiker, Mímir Kristjánsson, store glede er «Bakemesterskapet» ett av få realityprogrammer igjen hvor det er «vanlige folk» som får prøve seg. Foto: NTB.

- Et kremeksempel på tulle-TV

Under Mímir Kristjánssons Facebook-innlegg flommer det over av kjendistrøtte kommentarer, men Einar Tørnquist er i tvil om det faktisk er slik at folk ønsker færre kjendiser på TV. 

- Det virker som alle er lei av kjendiser på TV i kommentarfelt, men den stille majoritet, som ikke er lei av det, snakker ikke om det i sosiale medier. «24-stjerners julekalender» var ett av de mest sette programmene på TV i fjor, og det er vel kremeksempelet på tulle-TV. Men folk ser på, så det avgjør hva kanalene gjør.

- Hadde det vært et reelt folkekrav og nok mennesker som valgte bort disse programmene, så hadde man gått den veien. Det er jo også mye billigere å lage, for vanlige folk skal ikke ha like høye honorarer som kjendiser. 

Tørnquist kommer samtidig med en oppfordring til NRK:

- De bør være enda tydeligere på at de ikke er kommersielle. Jeg skulle ønske de var mer i opposisjon og løftet frem flere smale ting. Jeg elsker programmer som «Hovedscenen» og «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», her kunne NRK gjort mer.

Les også: - Det er rett og slett ikke nok kjendiser i Norge til å fylle alle kjendis-konseptene på TV

- Ingen planer om kjendisversjon av «Bakemesterskapet»

Programsjef i NRK Vest, Kristin Ytre-Arne, kan fortelle at kjendisene ikke kommer til å innta «Bakemesterskapet».

- Vi tenker langsiktig og planlegger for flere sesonger med Bakemesterskapet. Vi synes noe av styrken med konseptet er at deltakerne er vanlige folk. Her er vi enig med Mimir, sier Ytre-Arne til Kampanje.

Hun mener fem sesonger med «Symesterskapet» viste at vanlige folk på TV med ekte lidenskap, pakket inn i konkurranse-reality, blir godt sett og likt av det brede lag av publikum

- Nå gjør vi det samme med baking. Så er det helt sikkert mange kjendiser som er glade i å bake også, men vi har ingen planer om å produsere en kjendisvri per i dag.

- Tulle-TV:

Slik omtales programmet «24-stjerners julekalender» som har hatt over 800.000 seere i snitt for begge sesongene den har gått, i tillegg til at konseptet har blitt solgt til Nederland. 

- Kjente folk på TV vil aldri forsvinne

Til tross for at «Bakemesterskapet» rydder plass til vanlige folk på skjermen, har statskringkasteren nok av kjendis-programmer å lene seg på. Hos NRK finner man blant annet «Stjernekamp», «Portrettmesterskapet», «Vettskremt», «Maskorama» og «24-stjerners julekalender» på menyen.

Sistnevnte, som Tørnquist omtaler som «kremeksemplet på tulle-TV», har generert laber optimisme blant anmelderne, men har hanket inn solide seertall for NRK. 

- Er det slik at kjendiser genererer bedre tall for NRK enn andre programmer?

- Det er det umulig å gi noe klart svar på. Kjendiser er bare ett element av flere for å treffe et stort publikum, svarer underholdningssjef i NRK, Charlo Halvorsen, til Kampanje.

Underholdningssjefen tror ikke det er «noe enkelt svar på bruk av såkalte kjendiser versus vanlige folk på TV.»

- En god cast med vanlige folk kan fungere veldig godt i et format. Det samme gjelder kjente folk også. Så går det litt i bølger hva man går for og hvilke formater som til enhver tid er populære hos publikum. Men bruk av kjente folk i TV-programmer vil nok aldri forsvinne, sier Halvorsen

Politiker hyller ny NRK-reality uten kjente deltagere - men TV-kjendis tviler på at folk er lei