Try møtte ny motstander i Rema 1000-finale: - En av Norges sterkeste merkevarer

Petter Stordalens nye reklamebyrå kom lengst av alle i å utfordre Try i kampen om en av Norges største annonsører. Men noen ganger er det størrelsen som teller.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Dag Robert Jerijervi
Knut Kristian Hauger

Denne vinteren har Rema 1000 vært ute og luftet reklamekontoen sin. Dermed har dagens leverandør av Rema 1000-reklame, Try, lagt seg i selen for å beholde en av sine aller største kunder. Samarbeidet mellom Rema 1000 og Try startet opp i 2018, og ikke lenge etter la dagligvaregiganten også mediekontoen sin hos Try Opt.

Nå bekrefter salgs- og markedsdirektøren i Rema 1000 at de har valgt å inngå en ny reklamebyråvtale med Try.

- Vi ønsket en kartleggingsprosess hvor målet var å bli bedre kjent med flere byråer for å trygge at vi jobber med en som kan levere aller best sammen med oss, sier Pia Mellbye til Kampanje.

Rema 1000 hadde med seg «en håndfull byråer» videre fra kartleggingsprosessen, og de ble til slutt stående igjen med to byråer i en siste og avgjørende runde.

- Begge byråer utfordret oss på en god måte og vi så at vi kunne jobbet veldig godt videre med begge to.

- Medieavtale ikke avgjørende

Det var flere grunner til at valget til slutt falt på Try, ifølge Mellbye.

- Vi synes de har utfordret oss godt på hvordan vi kan ta ytterligere grep og forsterke vår markedsføring, samtidig som vi opplever at det blir bra kontinuitet. Vi var godt fornøyde med Try, men ønsket å være veldig trygge på at vi jobber med de aller beste. 

- Er det også et poeng for dere at dere har mediekontoen i Try-huset?

- Det har i utgangspunktet ikke vært avgjørende for oss. Det viktigste er at vi jobber med de beste folka innenfor de ulike fagdisiplinene. Vi forventer at flyten mellom samarbeidspartnerne våre fungerer godt, uansett om du er i samme hus eller ikke.

Rema 1000-direktøren ønsker dermed ikke å sende ut et signal om at det kan være en fordel å samle reklame- og mediekjøpene på ett sted, slik Coop har gjort, selv om de nå altså skal fortsette med denne modellen.

Forsvarer Rema 1000:

Try-sjef Kjetil Try og nestsjef Sindre Beyer har hatt hendene fulle med flere store byråkonkurranser i årsskiftet.

- En av Norges aller sterkeste merkevarer

Nestsjef Sindre Beyer i Try innrømmer at det har vært en nervepirrende start på året etter at gigantene Equinor og Rema 1000 satte reklamekontoene i spill. Som Kampanje kunne melde helt i starten av året, snappet Anorak opp Equinor-kontoen etter at Try har hatt sittet på den de siste ti årene.
 
- Vi er veldig glade for å ha vunnet Rema 1000. Ikke bare er det en av Norges aller sterkeste merkevarer, men også et sted hvor vi får brukt hele Try-huset på kreativitet, teknologi og strategi, sier Sindre Beyer til Kampanje.

Han forteller at de samlet sett har opplevd vekst det siste året, selv om de har mistet noen kunder. I tillegg til Equinor, valgte også Sjømatrådet å flytte sin internasjonale reklamekonto fra Try til Los & Co.

- Når man jobber med teknologi, reklame eller rådgivning eller andre tjenester som leies inn, er man alltid avhengig av å vinne mer enn man taper. Når man mister store kunder, som Equinor, så er fører det selvsagt til mer omstilling og endring enn å miste en mindre kunde.

 Alle kontraktene som har vært i spill er av betydelig størrelse.

- Det hadde selvfølgelig vært vanskelig å miste både Equinor og Rema 1000. Ikke bare økonomisk, men også faglig. Men vi er mer glade for hva vi har vunnet enn hva vi har tapt.

Try-sjefen selv engasjerte seg også i Rema 1000-pitsjen.

- Rema 1000 er en stor kunde og jeg var mye med da vi først begynte å jobbe med Rema 1000 og kjenner dem godt, så det var naturlig at jeg har engasjert meg. Men det er ikke på grunn av meg at vi lander denne avtalen – det er det andre kolleger i Try som har sørget for, sier Kjetil Try til Kampanje.

- Kjempeimponert over Smeh

Det andre reklamebyrået som var med i finalerunden var nyoppstartede Smeh. Tidlig i januar kunne Kampanje avsløre at Petter Stordalens nye reklamebyrå var invitert til samtaler med Rema 1000, og nå kan Pia Mellbye fortelle at det nye byrået gjorde et svært godt inntrykk på dem.

- Vi har vært kjempeimponert over dem. De utfordret oss på en strålende måte, men det er litt størrelsen som gjør at Try vil passe oss enda bedre akkurat nå, sier Mellbye.

- Hva var grunnen til at dere ville ha med Smeh i konkurransen?

- Vi synes det var spennende å ha med noen som var helt nye og som har en filosofi som begeistrer oss i form av at de er en tett samarbeidspartner hvor hele teamet kommer tett på oss.

Da Kampanje snakket med de to store reklameinvestorene på NHOs årskonferanse, var det åpenbart at både Smeh-eier Petter Stordalen og Try-eier Johan H. Andresen er klare for å vise muskler i byråmarkedet.

- At vi kommer inn i pitsjen på Rema 1000 så tidlig er bare intet annet enn veldig imponerende. Det handler om å finne de beste folkene og bygge det beste laget, sa Stordalen til Kampanje.

Les også: Stordalen ypper seg mot Ferd i reklamemarkedet: - Putter på kubber hvis det er nødvendig

Pitsjet på Rema 1000:

Tidligere Nord DDB-rådgiver Aleksander Hetland er i full gang med å bygge opp reklamebyrået Smeh. De kom lengst av alle til å utfordre Try i kampen om Rema 1000. Foto: Eivor Eriksen

- Hadde vært en gamechanger

Byråleder i Smeh, Aleksander Hetland, sier han er stolt av gjengen i byrået etter å ha vært med å kjempe med Try helt til siste slutt i kampen om Rema 1000-oppdraget. 

- Vi ser at vi kan kjempe med de største byråene om de aller største og beste kundene. Det er også ambisjonen vår. Når vi kommer så langt som vi gjør i denne pitsjen gir det oss både giv og videre investeringsvilje i byrået. Vi ser at vi blir tatt seriøst og vi får virkelig vist oss frem fra vår beste side. Så er det greit at vi ikke vinner Rema 1000 i denne runden, men jeg veldig stolt over den innsatsen vi la ned og at vi kom så langt som vi gjorde, sier han.

- Rema 1000 sier dere ble litt for små, er det en innvending du forstår? 

- Vi hadde pitsjet en rigg for hvordan vi kunne håndtere all businessen, men jeg skjønner at det ligger mye trygghet i å fortsette med Try. De har gjort veldig mye bra for kunden og det ligger alltid en kostnad i å velge et nytt byrå. Vi får bare ta det etterretning og fortsette å vokse og «staffe opp» i Smeh. Det er disse kundene vi skal være med å kjempe om, men da må vi også få den helt over streken, sier Hetland.

- Å slå Try i finale i første forsøk ville nesten vært for godt til å være sant eller?

- Det hadde vært en gamechanger. Så nå får vi bare ta dem neste gang, sier Hetland.

Smeh jobber i dag med kunder som blant andre Hennig-Olsen, Forsvarsdepartementet, Sætre og 24 Seven Office.

Les også: Stordalen ypper seg mot Ferd i reklamemarkedet: - Putter på kubber hvis det er nødvendig

- Henger sammen i en god, blå tråd

- Kommer dere nå til å fortsette med reklamekonseptene som Try allerede har utviklet?

- I Rema 1000 liker vi å si at vi stadig jobber med å forsterke alt vi jobber med, sier Mellbye.

- Det er en stund siden vi har hørt noe om de tusen grunnene til å handle på Rema 1000. Har dere skrinlagt dette konseptet?

- Vi eier et 1000-tall, så det er alltid noe vi vil trekke frem når det føles relevant og riktig.

Rema 1000 har de siste årene benyttet seg av flere ulike reklamekonsepter, fra «Det enkle er ofte det beste» til «Det er 1000 grunner til å handle på Rema». I disse dager er det «sluttsummen på kassalappen som teller», og som har hovedrollen i markedsføringen.

- Vi har en god miks som henger sammen i en god, blå tråd, oppsummerer Mellbye.

Les også: Designere går hardt ut mot Rema 1000: - Hva driver dere med?

Try møtte ny motstander i Rema 1000-finale: - En av Norges sterkeste merkevarer