Sterke strømmer i tv-bransjen - flesteparten av de under 40 ser «Broen» på nett

- En ny verden, sier NRKs analysesjef. Her er de første nett-tv-tallene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

1. januar startet den nye tv-målingen som skal fange opp seere fra både tradisjonell lineær-tv og strømming via internett. Det er analysebyrået Kantar Media som har utviklet målingen på oppdrag fra NRK, TV 2, Discovery Networks og MTG.

- Det er en ny verden vi har begynt på nå. For en stakkar analysenerd, er det utrolig spennende å se tallene ordentlig og kunne bruke dem, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

Da fjerde sesong av den svensk-danske spenningsserien «Broen» hadde premiere første nyttårsdag, satt 542.000 nordmenn benket foran tv-skjermen for å få med seg siste kapittel i historien om Saga Norén. I tillegg har 83.000 sett episoden i opptak.

- I den gamle målingen ville dette blitt stående som det offisielle tallet for «Broen», sier Tolonen.

Den nye målingen viser imidlertid at 176.000 har sett serien på nett. Det gir et seertall på 801.000 seere. 

- Har forlatt lineær-tv

101.000 av 176.000 som har sett «Broen» på nett, er under 40 år. Til sammenligning var det 72.000 i denne aldersgruppen som så episoden på lineær-tv, 89.000 om man tar med opptak.

- Nå får vi endelig dokumentert det vi har visst, at de som ser på nett-tv, er yngre folk som i stor grad har forlatt lineær tv, sier Tolonen.

- Er dette overraskende?

- Nei, egentlig ikke. Det er dette vi har snakket om i lang tid, siden vi begynte å jobbe med nye målinger i 2013. Vi så at vi måtte få til en måling om hvordan folk ser på innholdet vårt. Og etter en lang og grundig prosess sammen med de kommersielle aktørene, får vi nå tilgang på denne typen tall. Det er ikke mange andre land som har noe som ligner på denne målingen.

Les også: Analysegigant kan dra inn en halv milliard på tv-måling

De kommer aldri til å bli med i målingen, men vi skal etter hvert se på hva vi klarer å få rapportert inn av seing derfra. Kristian Tolonen

Mindre nett-andel på «Mesternes mester»

«Broen» er, i likhet med andre dramaserier, eksempel på innhold nordmenn sluker store mengder av på «on demand»-tjenester som NRK nett-tv, Netflix, TV 2 Sumo og HBO Nordic. Rene underholdningsformater som står sterkere på lineær-tv.

Sesongpremieren på «Mesternes mester» hadde for eksempel 1.095.000 seere på lineær-tv på fredag og 121.000 seere så langt på nett. Nordmenn under 40 år står for 202.000 av seertilfellene på lineær-tv og 68.000 på nett.

- Der er forholdet litt annerledes. Vi ser at drama flytter seg til nett først. Samtidig er det nok ingen i redaksjonen til «Mesternes mester» som blir lei seg for å få synliggjort 121.000 flere seere.

- Seertallene så langt i år har vært veldig sterke for NRK. Kommer dere godt ut av den nye målingen?

- Nei, vi kan ikke si det sånn sett. Vi er i den delen av året der folk ser mye tv og videoinnhold og vi har hatt høye tall. Men også de kommersielle tv-kanalene får økt seing gjennom online-tjenestene sine.

Analysenerd:

Kristian Tolonen i NRK finner mye å glede seg over i de nye tv-målingene. - For en stakkars analysenerd, er det utrolig spennende å se tallene ordentlig og kunne bruke dem, sier NRKs analysesjef.

Fortsatt fall i tv-seingen

Den nye målingen viser videre at nordmenn så 192 minutter video hver dag, hvorav ti minutter har vært online. Til sammenligning så nordmenn 206 minutter på lineær-tv i samme uke i fjor. Lineær-tv-seingen har altså falt med mer enn 20 minutter, men tv-kanalene tar igjen 10 av de tapte minuttene på nett. Resten går til aktører som ikke er med i målingen, som Netflix og HBO Nordic.

Tolonen håper at de på sikt kan bruke målingen til å si noe om seingen til de amerikanske gigantene også.

- De kommer aldri til å bli med i målingen, men vi skal etter hvert se på hva vi klarer å få rapportert inn av seing derfra.

Kampanje har vært i kontakt med TV 2 for å høre hva deres erfaringer er med den nye tv-målingen, men får opplyst fra researchsjef John Richard Hewitt at det er for tidlig for dem å si noe om nett-tv-seingen, men at de jobber med å få ut tall på dette.

Sterke strømmer i tv-bransjen - flesteparten av de under 40 ser «Broen» på nett