Mer X-faktor i Telia – nye Get-sjefer klare med sin AppleTV-killer

Klar med ny plattform - men går for gjenbruk av slagord.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Selv om mobilkonsernet Telia vokser så det knaker i alle kriker og kroker etter sammenslåingen med Get, og nye lederkabaler legges på de fleste nivåer i selskapet, hindrer ikke det mobil- og tv-giganten fra å lansere nye produkter og tjenester.

Tidligere denne uken var det Telia som satte et stort kryss over datapakkene som mobiltelefonselskapene så langt har operert med i markedet. Telia kunne mandag lansere Telia X, et produkt som gir fri surfing og fri strømming i ett og samme abonnement.

Men det er mer X-faktor på gang i Telia-konsernet og denne gangen i selskapet som telegiganten kjøpte i fjor sommer for over 20 milliarder kroner; Get. Der stod den «nye» Get-sjefen, Thorbjørn Aamodt, klar med både nye strømmetjenester og ny tv-boks og en relansering av et ti år gammelt Get-slagord.  

- Det er ti år siden vi lot Thomas Giertsen lansere det han kalte hverdagsmagi. Nå går vi litt tilbake til røttene og skal ta ut mange eksempler på tjenester som skaper denne hverdagsmagien, sier han.

Nå skal «hverdagsmagi» brukes mer aktivt fremover i flere store kampanjer og lanseringer der Get har startet opp et helt nytt samarbeid med reklamebyrået Anorak.

- Ideologien som ligger bak hverdagsmagien har vært med oss hele veien. Nå bygger vi det om til «kom hjem til hverdagsmagi» og det favner både tv-opplevelsen, men går også bredere på bredbånd, wifi og smarte hjem-tjenester. Det funker bedre nå enn da vi bare hadde tv.

- Hverdagsmagien til Thomas Giertsen var ikke helt det samme?

- He he, nei, det var vel: sett verden på pause, jeg må tisse. Det var enklere å skape hverdagsmagi før, sier Aamodt.

Får sin AppleTV-killer

Men det viktigste er lanseringen av en helt ny Get-boks. Get lanserer i disse dager en helt ny tv-plattform som har fått navnet Get BoX – og selskapet spiller dermed videre på X’en som Telia presenterte i går.

- Det er en X-tung uke i Telia-konsernet denne uken, ja, sier Thorbjørn Aamodt.

Den nye Get boksen samler for første gang lineær-tv som NRK og TV 2 sammen med strømmetjenester som Netflix og HBO og apper fra tredjeparter som YouTube og Spotify på ett og samme sted. Funksjonaliteten vil også ligne mer på brukeropplevelsene seerne har fått gjennom seing i ulike tv-apper.

Håpet er at brukerne nå blir værende i Gets underholdningsunivers og ikke bytter over til plattformer som AppleTV og Chromecast for å se tv direkte i appene utenfor Get.

- Vi tror denne boksen vil bli veldig godt mottatt. Det blir en viktig lansering og vi tror den kommer til å spille en viktig rolle, sier Aamdt.

- Er dette Gets AppleTV-killer?

- Ambisjonsnivået er at brukerne skal føle at de ikke trenger den og at du kjenner deg mer igjen her enn i en AppleTV. Men når det er sagt så fortsetter vi å satse sammen med Apple og ser om vi kan gå dypere i det samarbeidet. Vi ønsker å tilby begge deler.

Det å ha et X-abonnement fra Telia med en Get BoX gjør at du er godt skodd for å se tv på hytta eller hvor det måtte være.

Prisen er satt til 49 kroner måneden, men dersom kundene ønsker opptaksmuligheter i tillegg koster det 99 kroner i måneden. Ifølge Aamodt er dette den tiende boksen eller «generasjonen» tv-bokser som Get lanserer.

- Er det der X’en kommer inn?

- Ja, det var en fin anledning til å legge inn X’en. Både vi og Telia kjenner oss igjen i X’en, sier han.

Han sier de sammenfallende X-faktorene i både Telia og Get denne uken er «litt tilfeldig».

- Men at det treffer så likt er ikke bare tilfeldigheter heller. Vi jobbet med nyskapende konsepter fra hvert vårt ståsted, også var det fint å samkjøre. Det å ha et X-abonnement fra Telia med en Get BoX gjør at du er godt skodd for å se tv på hytta eller hvor det måtte være, sier Aamodt.

Han får støtte fra Espen Åtland som er tv- og underholdningssjef i Get.

- X’en representerer også det som er en god ting når vi drar live-tv sammen med strømming, ukesarkiv og apper ett enkelt sted, sier Åtland.

Bruker hundrevis av millioner

De andre Get-boksene på markedet i dag er Get-boks 2 og Get Micro, som ifølge de to får nødvendige oppdateringer i løpet av kort tid slik at boksene vil ligne hverandre mer.

- Men de siste meterne med funksjonalitet – feinsmeckher-funksjonene om du vil - med apper som Spotify og Netflix, de kommer bare med denne boksen, sier Åmodt.

I tillegg vil Get også inkluderer stemmestyring som kan brukes sammen med Google Assistant når Google lanserer det på sin Android TV-løsning. Planen er her å koble dette opp mot Gets satsing på Future Home der tv-opplevelsen skal kobles til resten av smarthjemmet til brukerne. Dermed kan gardinen automatisk senkes når filmen startes.

- Hvor mye penger har dere brukt på denne utviklingen?

- Hundrevis av millioner kroner, sier Åmodt.

- Hundrevis?

- Det spørs litt hvordan du teller. Tar du summen av boksene, utrullingen, utviklertiden og designressurser, underleverandører og prisen på boksene blir det nok det. Det blir pæng av det. Men vi tror det er en god investering.  

Vi har skapt Norges råeste tv-boks som gir deg én plattform for hele underholdningsuniverset. Thorbjørn Aamodt

Skiller seg fra Telenor

Get er ikke den første tv-distributøren som lanserer en boks bygd på Googles operativ-system. Da Telenors satellitt-tv-plattform Canal Digital lanserte sin foreløpig siste tv-boks, One Place, for et snaut år siden stod også samarbeidet med Google sentralt og Canal Digital-sjef Ragnar Kårhus kalte det «en historisk dag».

Get-toppene mener det er flere ting som skiller de to boksene. Boksen til Get er bygd på et nyere Android-system, med kraftigere hardware som gjør navigasjonen raskere og et skybasert opptakssystem som gjør boksen fire ganger mindre enn Canal Digital, som har en fysisk harddisk. Med opptaksmuligheter i skyen kan seingen av disse programmene også gjøres på mobile plattformer.

- Telenor kalte det «et historisk øyeblikk» da de lansert sin boks, hva sier du i dag?

- Jeg føler at dette er en milepæl på linje med når opptaksmuligheten kom og når tv ble flyttet fra tv’en i stua til nettbrett, telefoner og AppleTV. Dette er den tredje bølgen av grunnleggende omveltninger, sier Aamot.

- Så her mener du at dere er noen langsider foran Canal Digital og Telenor?

- Ja, og det tror jeg ikke de er uenig i selv heller.

Les også: Telenor møter ny mediekonkurranse med Google

Klar med nye strømmetjenester

I tillegg går Get ut med to nye strømmetjenester i sitt tv-tilbud når tv-distributøren inngår en avtale med Fox Networks Group Nordic, som innebærer at flere enn 500.000 nordmenn får tilgang til store mengder underholdning fra den amerikanske underholdningsgiganten gjennom strømmetjenestene Fox + og Nat Geo +.

Han kaller det «en videreføring» av Gets innholdskonsept med både linære tv-kanaler, arkiv og alle de ikke-lineære tjenestene.

- Vi har allerede det største innholdsbiblioteket i Norge og den posisjonen befester vi med å integrere enda en strømmetjeneste. Med Fox+ får vi mer enn 3.500 episoder, nytt innhold hver måned og alt er tilgjengelig offline i Get-appen, sier han.

Totalt så regner Get-toppene at man til en hver tid har over 100.000 titler tilgjengelig med ukearkiv, strømmetjenester og film-leie.

- Det er ingen andre aktører som har flere titler tilgjengelig så vidt vi vet, sier Aamodt.

Lagt opp på hverandre som DVD-covere ville det blitt et tårn nesten 1.000 meter.

- Det ville vært høyere en Burj Khalifa (verdens høyeste bygning, red. anm.). Det er nok høyt nok det, sier Aamodt.

Mer X-faktor i Telia – nye Get-sjefer klare med sin AppleTV-killer