Norwegian nekter å stille til Dubai-debatt: - Synd og feigt

VGTV-profil Morten Hegseth mener Norwegian må ta mye av ansvaret for influencer-bråket.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Seks norske influencere kom i hardt vær da dro på sponset sol- og shoppingferie i Dubai rett over nyttår. Kritikken startet i sosiale medier og tok seg ytterligere opp da Amnestys generalsekretær Jon Peder Egenæs kom på banen og refset influencerne for å bruke «tiden, ytringsfriheten og stemmen sin i det offentlige rom til å tilsynelatende ukritisk reklamere for Dubai».

Selv om det var bloggerne selv som fikk mesteparten av kritikken, var det Norwegian som betalte for flybillettene til det omstridte ferieparadiset. Men når VG-profil Morten Hegseth, som også har vært blant de største kritikerne av influencernes Dubai-turer, inviterer til debatt om «Dubai-gate» til inntekt for Amnesty torsdag denne uken, takker Norwegian nei til å være med.  De mener de «ikke har noe mer å tilføre» debatten (se hele deres svar lenger ned i saken).

Det synes Hegseth er synd.

- Det hadde vært interessant å høre fra Norwegian om hvorfor de bruker influencere som markedsføringsgrep siden de var den kommersielle avsenderen i denne sammenheng. Jeg synes mye av ansvaret hviler på Norwegian som faktisk har bestilt dette her. Det er synd og feigt at de ikke tør stille opp, sier han til Kampanje.

- Hvorfor mener du de har ansvaret?

- Det er de som står bak kampanjen, det er de som er initiativtager og skal promotere reiseruten. Influencerne er først og fremst virkemiddelet.

Reagerer på skjønnmaling:

- Dubai er alt annet enn gratis champagne og skyskrapere, sier Morten Hegseth, som står bak ukens debatt om «Dubai-gate» på Ingensteds i Oslo. Foto: Privat

- Vanskelig å forsvare

Han roser influencerne Hedda Skoug og Espen Hilton, som begge dro til Dubai, for å stille opp i debatten etter kritikken de har blitt utsatt for.

- Det er ikke nødvendigvis bare lett oppi alt det negative de har fått. Jeg vil ikke si at det var veldig vanskelig å få dem med. Jeg tror ikke noen av oss er imot menneskerettigheter, eller at kvinner og homofile har det bra, men det er selvfølgelig uenigheter her, og det blir en spennende debatt.

- Hvorfor tror du ikke Norwegian vil stille?

- Jeg tror det er vanskelig for dem å forsvare at man kaster glans over et sted hvor det foregår så mye udemokratisk og så mange menneskerettighetsbrudd. Dubai er alt annet enn gratis champagne og skyskrapere.

Morten Hegseth kastet seg inn i debatten om influencernes sponsede Dubai-turer allerede i desember 2017, da han skrev en kommentar om fenomenet i VG. Nå håper han at debatten kan bli litt mer nyansert.

- Jeg føler at debatten har blitt veldig svart-hvitt. Vi gikk veldig hardt ut på den ene siden, uten å spørre influencerne om hvilke tanker de gjorde, og de kom veldig i forsvarsposisjon. Derfor tenker jeg at det er interessant med en kveld hvor vi kunne diskutere det her med litt mer nyanser hvor alle parter var til stede.

Amnesty: - Publikum fortjener svar

Også Amnesty reagerer på Norwegians fravær.

- Amnesty syns det er synd at Norwegian ikke ønsker å delta i debatten om sponsede turer til steder som Dubai. Det er en lang rekke ubesvarte spørsmål rundt influencernes tur som publikum fortjener å få svar på, sier Sindre Stranden Tollefsen, kommunikasjonsleder i Amnesty, til Kampanje.

Han tror Norwegian kunne ha vært med på å belyse flere av spørsmålene.

- For oss fremstår det som at flere aktører prøver å legge lokk på faktiske forhold i denne saken. Norwegian har uttalt at de kun har stått for flyreisen til Dubai. Men hvem har betalt for hotell, mat, transport og de ulike aktivitetene influencerne ble tatt med på? Dette spørsmålet står fortsatt ubesvart, sier Tollefsen.

- Dette er nok ikke den siste gangen bloggere blir sendt på sponset tur. Derfor er denne debatten viktig å ta nå. Åpenhet er et viktig prinsipp både for næringsliv, media og bloggere, legger han til.

Les mer: - Ukritisk influencer-reklame for Dubai er hodeløst

Ubesvarte spørsmål:

- Det er en lang rekke ubesvarte spørsmål rundt influencernes tur som publikum fortjener å få svar på, sier Sindre Stranden Tollefsen, kommunikasjonsleder i Amnesty. Foto: Kyrre Lien

Norwegian: - Har ikke mer å tilføre

Kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen skriver følgende i en tekstmelding til Kampanje om hvorfor Norwegian uteblir fra debatten.

- Vi synes det er positivt at Amnesty bidrar til å synliggjøre betydningen av menneskerettigheter, men som ikke-politisk aktør opplever vi at vi ikke har noe mer å tilføre i denne debatten utover det vi allerede har sagt: Det er helt naturlig for Norwegian som kommersielt selskap å promotere våre 150 reisemål uavhengig av politisk styresett. Vi tilbyr ruter dit folk vil reise. Det er viktig å huske på at turisme bidrar til at mennesker fra ulike kulturer møtes. Å bli eksponert for andre verdier og andre måter å leve på kan bidra til at både lokalbefolkning og tilreisende får nye perspektiver på verden.

I et intervju med Kampanje tirsdag sa avtroppende markedsdirektør i Norwegian, Stine Steffensen-Børke, at debatten ikke har skremt dem fra å bruke influencere i markedsføringen sin.

- Har kritikken bloggerne fikk for Dubai-turen påvirket hvordan dere kommer til å jobbe med bloggere?

- Vi kommer til å bruke influencere der det er relevant, men alle merkevarer må passe på at man har de riktige representantene for merkevaren sin og at samarbeidspartnerne følger retningslinjene som til en hver tid gjelder for influencere. Det har vi vært og er opptatt av.

- Forutså dere kritikken som kom og var det noe dere snakket med bloggerne om?

- Vi promoterer reisemålet. De politiske utfordringene i Dubai er det ikke opp til oss å ta stilling til. Vi oppfordrer influencerne til å være balanserte og reflekterte i hva de skriver. De har et stort redaksjonelt ansvar.

- Kjenner dere på problemstillingen knyttet til de politiske utfordringene, eller føles det fjernt for dere?

- Vi tilbyr reisen til destinasjonen. Det er vårt oppdrag. Vi flyr til 150 forskjellige destinasjoner og kan ikke gå inn i ulike politiske eller etiske problemstillinger i de ulike destinasjonene.

Les mer: Norwegian går tett på i ny global reklamekampanje

Norwegian nekter å stille til Dubai-debatt: - Synd og feigt