Try knytter tettere bånd med Posten: - En profesjonell og innovativ byråeier

Try og Posten finner sammen i eierskapet i Netlife-selskap. Samtidig jobber Try-selskapet Pol med Posten som kunde.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Postens byråinvesteringer i Netlife-Gruppen står fast, kan daglig leder i Netlife Gruppen og direktør i Holding & Ventures i Posten Norge, Einar Kirkebø fortelle Kampanje. Torsdag formiddag ble det klart at Posten indirekte selger seg ytterligere ned i sin byrågruppe gjennom nedsalget av Netlife i Bergen når Try-konsernet kjøper seg opp fra dagens 15 prosent til 51 prosent.

- Vi så at dette samarbeidet fungerte veldig bra i fjor med Try som en minoritetsaksjonær, og da ble vi enige om at dette var et naturlig neste skritt, sier Posten-toppen Einar Kirkebø til Kampanje.

Posten kom inn på eiersiden i Netlife da selskapet ble kjøpt opp i 2016. Den gang eide Posten Bas Kommunikasjon (tidligere Bring Dialog, red. anm.) fra før av. Siden har Posten eid selskapene gjennom Netlife Gruppen, som i dag også eier 51 prosent av selskapene Data Factory og Conteir. Til sammen omsatte Netlife Gruppen for rundt 300 millioner kroner i 2020.

- Posten er fortsatt en like engasjert eier av Netlife Gruppen som før nedsalget i Bergen?

- Vi er akkurat like mye interesserte. Alle selskapene i Netlife Gruppen er samlokalisert på Youngtorget, og jeg er personlig engasjert gjennom å være aktiv i styrene, men uten å ta aktiv en del i driften i Netlife-selskapene, sier han.

- Betyr dette at Posten kan komme til å selge seg ned i Netlife Gruppen?

- Det er ingen planer om det. Dette var en selvstendig sak i Bergen. Utviklingen i Bergen har vært en suksesshistorie for Netlife, men vi ønsket å ta neste steg lokalt sammen med en partner med egne kunder og et bredere tjenestetilbud. Vi har i så måte klokkertro på at Try og Netlife vil være en god match for folka våre og kunder i Bergen. Dette er bra for Netlife Bergen, men det har for øvrig ingen direkte sammenheng med hva Posten Norge gjør med våre øvrige investeringer i Netlife Gruppen, sier han.

Les også: Try kjøper seg opp i Netlife Bergen - blir største eier

At Try og andre aktører øker tilstedeværelsen sin her overrasker ikke oss. Sigrid Stana Fasmer, Knowit Experience i Bergen

Har tapt penger på byrådriften

Etter å ha tjent penger både i Bas Kommunikasjon og Netlife Design i starten, kom det noen ruglete år for de to Posten-byråene, spesielt i 2019 hvor begge tapte mye penger og totalt over 30 millioner kroner på driften. I 2020 snudde Bas underskuddet til et overskudd, mens Netlife Design fortsatt tapte over fem millioner kroner.

- Hvordan oppsummerer du denne byråreisen for Postens del?

- Det vært noen humpete år underveis, men 2021 ble et veldig godt år og i dag har vi en langt bedre lønnsomhet. Vi er derfor mye mer komfortable med hvordan dette utvikler seg. Det har spesielt vært en fantastisk utvikling i Netlife Design det siste året, mens Data Factory og Conteir har begge vist god vekst og svært god lønnsomhet helt fra oppstarten, sier Kirkebø.

Les også: Posten-byrå kutter seg til overskudd - har omorganisert virksomheten «betydelig»

Han forklarer noe av tapene i 2019 og 2020 med beslutningen om å drive selskapene under samme merkenavn «Netlife».

- Ja, vi har innsett at det ikke var vellykket og at selskapene nå fungerer langt bedre under selvstendige selskapsnavn. Selskapene samarbeider der det er fornuftig og vi er veldig komfortable med utviklingen, med eierskapet og med de resultatene vi nå ser, sier han.

- Hvordan blir det å overlate styreledervervet i Bergen til Try og Sindre Beyer?

- Det føles helt naturlig. Vi samarbeider godt, og det er naturlig at Try med majoritet tar styrelederposten. Vi hadde kommet langt på egenhånd i Bergen, men nå skal det bli spennende å ta neste steg i samarbeidet med Try. Vi vil derfor være med videre som en aktiv minoritetseier, sier han.

Les også: Pengemaskin mistet farten med Posten som eier - nytt millionunderskudd i Netlife

Blir større og flere:

Torsdag denne uken kom nyheten om at Try tar kontrollen med Netlife i Bergen. Her toppsjef Kjetil Try sammen med flere av sine Try-kolleger og ansatte i selskapet Netlife i Bergen.

Kommer tettere på Posten

Den som skal samarbeide mest med Kirkebø og Posten, er daglig leder i Try Råd og partner i Try, Sindre Beyer. Han tar over styreledervervet etter oppkjøpet av de siste 36 prosentene i Netlife Bergen som altså gir Try-konsernet en samlet post på over 50 prosent.

- Har du eller Try-huset noe inntrykk av Posten som byråinvestor og eier?

- Mitt inntrykk er at Posten er en profesjonell og innovativ byråeier som er med på en rekke nyskapninger. Miljøet de bygger på Youngstorget 3 med blant annet Netlife Design og de andre selskapene tror jeg det vil komme mye spennende fra de neste årene. 

- Hvordan blir det å samarbeide indirekte med Posten som eier av Netlife Bergen?

- Det kommer til å bli veldig spennende. Vi har allerede samarbeidet tett i over ett år, og det har vært ett svært inspirerende og givende samarbeid for oss. Miljøet i Bergen er veldig kompetent, og det hadde vi ikke klart å bygge på så kort tid uten samarbeidet med de ansatte og Posten. Vi er veldig glade for at de fortsatt ønsker å være tungt med på eiersiden i Bergen og at Einar Kirkebø med sin brede erfaring fortsatt skal sitte i styret, sier Beyer.

Dermed blir båndene mellom Posten og Try enda litt tettere. Posten er i dag også en kunde av Try-konsernet gjennom datterselskapet Pol der reklamebyrået blant annet har utviklet den suksessfulle julefilmen «When Harry met Santa».

- Har Posten og Try nå kommet enda tettere på hverandre vil du si?

- Det er et veldig tydelig skille fra både Posten og vår side mellom eierskap og kundeforhold, så det har ingen direkte sammenheng. Posten er en veldig god kunde i Pol og en veldig spennende samarbeidspartner gjennom Netlife Design i Bergen, sier Sindre Beyer.

Posten-reklame:

«When Harry met Santa» er navnet på Postens reklamefilm der julenissen får vist frem en helt ny side av seg selv. Reklamefilmen er laget av det Try-kontrollerte reklamebyrået Pol.

- Kampen skjer i et nasjonalt marked

Med oppkjøpet i Netlife Bergen får Try-konsernet dermed en enda sterkere tilstedeværelse på Vestlandet og i Bergen der selskapet vil slåss med store konsulenthus som Knowit og Apriil. Knowit Experience har 160 ansatte innen teknologi, merkevare og design i Bergen, og leder av Knowit Experience i Bergen, Sigrid Stana Fasmer sier hun «ser positivt» på det som nå skjer i byen.

- Det skjer mye spennende i Bergen og på Vestlandet om dagen. At Try og andre aktører øker tilstedeværelsen sin her overrasker ikke oss. Vi ser det som positivt, i likhet med alle andre etableringer som kan bidra til å styrke bransjene våre, både nasjonalt og på vestlandet, sier Fasmer.

Hun tror ikke «konkurransebildet kommer til å endre seg vesentlig» selv om Try nå blir enda større i byen.

- Kampen om de beste hodene og de utfordrende oppdragene skjer i allerede i et nasjonalt marked, med kunder i både Bergen, Oslo og resten av landet, sier Stana.

Konkurrent:

Knowit Experience er et av de ledende desingmiljøene i Bergen som nå møter økt konkurranse fra Try-konsernet i Bergen. Men Sigrid Stana Fasmer tror kampen om kundene og talentene har blitt en nasjonale kamp.

Try knytter tettere bånd med Posten: - En profesjonell og innovativ byråeier